Tgrt Haber

Rusya saldırısı hesapları değiştirdi! İslam Memiş tarih vererek gram altın tahminini açıkladı

24 Şubat 2022 12:03 - Güncelleme : 24 Şubat 2022 16:51

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimi dolar ve altını ateşledi. Kripto paralarda ve dünya borsalarında hızlı düşüşler yaşanırken özellikle gram altın fiyatında tahminler güncelleniyor. Altın tahminleriyle gündem olan ekonomist İslam Memiş, "Doların yükselişi devam edecek mi? Altın hangi seviyeleri görecek?" sorularına TGRT Haber'de cevap verdi. Memiş, yeni gram altın tahminini de açıkladı.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali para ve altın piyasalarındaki tüm dengeleri değiştirdi. Dolar, Euro ve altın haftalardır devam eden yükselişi hız kanırken kripto paralar ve dünya borsaları ise adeta çakıldı. Emtia ve petrol fiyatları da uçtu. Peki doların yükselişi devam edecek mi? Gram altın ne kadar yükselecek? TGRT Haber’de piyasaların nabzını tutan ekonomist İslam Memiş, yeni altın fiyatı tahminini açıkladı, dolar için uyarı yaptı. 

DÜŞEN ENSTRÜMANLARI ALIN!

İslam Memiş, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal hareketinin piyasalara etkisini şöyle değerlendirdi:

“Savaş devam ettikçe, insanlar öldükçe ve ülkelerden açıklamalar geldikçe piyasalarda dalgalanmalar devam edecek. Fiyatlar da yükselecek. Gram altında öngördüğüm yılsonu fiyatı 1450 TL, beklenenden daha önce çekilebilir. Ancak gram altın 1000 TL’yi, gümüş ise 12 TL gibi direnç seviyelerini geçmesi gerekiyor. Vatandaşlar soğukkanlı hareket etmeli. Döviz, altın ve gümüş yükseldi, hemen satayım demesinler. Ayrıca parite ile işlem yapmalılar. Borsada ve kriptolarda ciddi satışlar var. Ayrıca paritelerde satışlar var yani dolar/Euro partilerinde, Sterlin/dolar paritelerinde satışlar mevcut. Haliyle düşen enstrümanlara giriş yapılması daha mantıklı. Panik satışları yapılmasın.”

DOLARDA YENİ ZİRVELER MÜMKÜN

Önümüzdeki haftalarda farklı senaryoların olabileceğine dikkat çeken Memiş, piyasaların açılmasından itibaren 10 saat geçmeden alanlara da satanlara da soğukkanlı davranmalarını tavsiye etti. Memiş, doların yükselmesinin iki nedenini şöyle açıkladı:

“Birincisi dolar tüm dünyada değer kazandı. Buna paralel Euro/dolar paritesi geriledi. Bunun yanına savaş etkisini de eklediğimizde doğal olarak dolar yükseldi. Dolarda 13.80 TL üzerinde yükselişler görürsek yeni zirveler görebiliriz. Haftalık kapanışı 13.80 TL altında yaparsa sorun yok. 13.80 TL üzerinde yükselişlere müdahale gelebilir. İlla Merkez Bankası dolar satarak değil farklı enstrümanları açıklayarak da müdahale edebilir. Ancak öncelikle piyasaları takip edecektir. Bir anda müdahale edeceğini sanmıyorum.”

Memiş, petrol fiyatlarında 107 dolar seviyesinin üstünde kapanışlar gelmesi durumunda savaş riskinin de yükseldiği anlamına gelebileceğini kaydederek “Petrol fiyatları yükselebilir” dedi.

RUSYA'NIN 'DOLAR' KARARI KRİTİK 

Rusya’ya ekonomik yaptırımların para ve altın piyasalarını etkileyeceğini belirten Memiş, Rusya dolarla değil altın, kripto para, altın ya da gümüşle ticaret yapacağını söylerse çok farklı senaryoların ortaya çıkabileceğini söyledi. Yatırımcının değer kayıplarının olduğu kripto paralara ve dolar/Euro paritesinden yatırım yapabileceğini belirten Memiş, “Savaş enflasyon fiyatlarını arttıracaktır. Amerikan Merkez Bankasının (Fed) mart ayı için yüzde 50 baz faiz artırımı bekleniyordu. Bu, yüzde 25 baza inecek. Bu savaş Fed’in işine yaradı” değerlendirmesinde bulundu. Memiş, tüm piyasalarda hızlı düşüş ve hızlı inişler olduğuna dikkat çekerek yatırımcıları panik alım satımlarından uzak durması konusunda uyardı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...