Tgrt Haber

Fed gerilimi artıyor! İslam Memiş'ten güvenli liman önerisi: Sterlin/dolar paritesi bedava...

14 Mart 2022 13:18 - Güncelleme : 14 Mart 2022 14:11
Fed gerilimi artıyor! İslam Memiş'ten güvenli liman önerisi: Sterlin/dolar paritesi bedava...

Piyasalarda Rusya - Ukrayna Savaşı gerginliği devam ederken döviz ve emtia fiyatları Fed ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'ndan gelecek faiz kararına odaklandı. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş iki kritik karar öncesi dolar, bitcoin ve altının seyrini değerlendirirken önemli tavsiyelerde bulundu. Memiş, al-sat hareketlerinin mantıklı olmadığına işaret etti, Sterlin/dolar paritesini tavsiye etti, Bitcoin için uyardı.

Yatırımcılar küresel piyasalarda hakim olan Rusya - Ukrayna Savaşı gerginliği ve hafta boyunca etkili olacak yoğun veri akışına odaklandı. Rusya’nın Çin’den yardım istemesi, Rusya-Ukrayna arasından yapılan müzakereler, ekonomik yaptırımlar ve tüm dünyayı etkisi altına alan yüksek enflasyon nedeniyle ani çıkışlar ve düşüşler piyasalarda doğru yatırım aracını arayan vatandaşlar ''Dolar düşecek mi? Altın alınır mı?'' sorularına odaklandı.

TMCB FAİZ ARTIRMAK ZORUNDA KALACAK

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş 15-16 Mart tarihlerinde yapılacak Fed toplantısında Başkan Jerome Powell’in 25 veya 50 baz puan faiz artışını duyuracağını söyledi. Memiş Fed başta olmak üzere dünyadaki tüm Merkez Bankalarının yüksek enflasyona neden olarak savaşı göstereceklerine işaret ederek ''Ekonomiyi yönetenler enflasyonu, açlık ve kıtlığı, küresel ekonomilerdeki bütün bozulmaları Putin’e yıkacaklar. Putin günah keçisi ilan edilecek’’ dedi.

Enflasyonun patlak vereceğini ifade eden İslam Memiş Türkiye Cumhuriyet Merkez bankası (TCMB) faiz kararı değerlendirmesinde bulundu.

Fed gerilimi artıyor! İslam Memiş'ten güvenli liman önerisi: Sterlin/dolar paritesi bedava...

''Yüksek bir dolar/TL karşısında bakalım TMCB nasıl bir karar verecek ve doların tansiyonunu düşürecek'' diyen İslam Memiş, Merkez Bankası’nın önümüzdeki günlerde faiz arttırımı yapmak zorunda kalacağını anlattı. Memiş, ''Her ne kadar ekonomi ve finans yönetimi biz faiz indireceğiz, artırmayacağız dese de bu bir mecburiyet olacak. Bu kurla enflasyon düşmeyecektir. Bu kurla politikalar başarılı olamaz'' dedi.

DOLARI OLAN ALTIN ALSIN

Jeopolitik gerginlik devam ederken dolar/kuru 14,86 TL seviyelerinden işlem görüyor. Gün içerisinde 14,70 - 14,90 aralığı takip edilirken 16,23 TL’den el değiştiren euro 16,08 -16,28 aralığında izlenecek. İslam Memiş euro/dolar paritesinin 1,09 olduğunu hatırlatırken manipülasyon fiyatlamasında en ucuz enstrümanların euro/dolar ve sterlin/dolar paritesi olduğunu vurguladı. Memiş ''Sterlin/dolar paritesi bedava. Euro/dolar paritesi bedava. Bu bedava cümlemi asla unutmayın'' dedi. Gram altın ise haftanın ilk işlem gününde 942 TL seviyelerinden alıcı buluyor. İslam Memiş jeopolitik gerginlik nedeniyle 930 960 aralığından dolaşan geniş bir makas aralığına dikkat çekti. Memiş ''Şu anda dolar yüksek ve yükselmeye devam ediyor. Gün içerisinde dolar kurunun gerilediğini anaca altının ons fiyatının toparlandığını göreceğiz. Çünkü altının ons fiyatı 1.975 dolar seviyesinde. 1.970 - 1.990 seviyesini takip edeceğim. Yani ons altın gün içerisinde yükselecek ve dolar/TL kuru düşecek. Bu nedenle gün içerisinde dolarla altın almak mantıklı olacaktır'' diye konuştu. 

Gümüşün gram fiyatı 12,20 TL seviyelerine işlem görürken gün içerisinde 12,10 - 12,35 aralığını takip etmesi beklenirken altın fiyatı gibi dolar/TL kurunu takip ettiğini belirten İslam Memiş ''Ben kişisel olarak bu fiyatlardan altın ve gümüş almayı tercih etmiyorum. Bakalım Fed’den sonra karar veririz'' dedi.

BITCOIN 50 BİN DOLARI GÖRECEK

Bitcoin 38.550 dolardan işlem görecek. İslam Memiş gün içerisinde Bitcoin’in 37.500 - 39.000 dolar seviyeleri takip edileceğini vurgularken Bitcoin fiyatından dip seviyenin 35 bin olacağını ve düşüşlerin kalıcı olmadığını hatırlattı. Memiş Fed faiz kararı sonra hızlı yükselişin gerçekleşeceğini ifade ederken Bitcoin’in 50 bin dolar seviyesine çıkacağını ifade etti.

BULUNMAZ NİMET 'STERLİN'

Sterlin/dolar paritesinin 1,3016 seviyesinde olduğunu ifade eden İslam Memiş sterlin/dolar paritesinin oldukça ucuz olduğuna dikkat çekti. Memiş özellikle yüksek maliyetten dolar alan yatırımcılara sterlin/dolar paritesini kullanmalarını tavsiye ederken ''17- 18 TL’den dolar alan yatırımcılar için dip seviyedeli sterlin/dolar paritesi bulunmaz bir nimet'' dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...