Tgrt Haber

İslam Memiş'ten savaş uyarısı! Dolarda kritik seviyeyi açıkladı: Al sat yapan yanar

28 Şubat 2022 12:54 - Güncelleme : 28 Şubat 2022 13:47
Yurt içindeki yurt dışındaki gelişmeler piyasalarda dalgalanmaya neden olurken Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, yatırımcılara uyarılarda bulundu.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, Rusya Ukrayna krizinde etkilenen ülkelerden birinin Türkiye olabileceğini belirtirken piyasalarda yaşanan dalgalanmalar karşısında vatandaşı uyardı. Dolar/TL kurunun 14 lirayı aştığına dikkat çeken İslam Memiş, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın alacağı önlemlerin yakından takip edilmesi gerektiğini ifade ederken yatırımcıların bu süreçte sakince beklemesi gerektiğini ve al sat işlemlerinin doğru olamayacağını söyledi.

Yurt içindeki yurt dışındaki gelişmeler piyasalarda dalgalanmaya neden olurken Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, yatırımcılara uyarılarda bulundu.

Gram altın ve dolar/TL kuru Rusya Ukrayna savaşı nedeniyle dalgalı seyrini koruyor. Haftanın ilk işlem gününde piyasalardaki dalgalanmalar yatırımcıyı endişeye sürükledi. Dolar/ TL kuru 14 TL’yi aşarken gram altın 865 seviyesini aştı. Türkiye İstatistik Kurumu 2021 yılı ekonomi büyüme verisini paylaşırken Türkiye ekonomisi 2021 yılında yüzde 11 büyüyerek çift haneli büyüme rakamına ulaştı.

PİYASALARIN ODAK NOKTASI SAVAŞ

Yurt içindeki yurt dışındaki gelişmeler piyasalarda dalgalanmaya neden olurken Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, TÜİK tarafından açıklanan büyüme rakamlarını değerlendirdi. Memiş, “Büyüme rakamları ile birlikte yurt içi ve yurt dışı piyasalarında genel odak noktası Rusya-Ukrayna savaşı. Piyasalar Rusya-Ukrayna savaşına odaklandığı için yurt içindeki gelişmelere pek dikkat çekilmedi. Bu hafta yurt içindeki verilerin piyasaya etkisini göstereceğini düşünmüyorum. Genelde sert dalgalanmalarla piyasaya başlayan kurlar özellikle Rusya-Ukrayna arasındaki yaşanan savaş riski ile karşı karşıya kalıyor. Türkiye’nin büyüme rakamları veya diğer önemli rakamları şuanda piyasada herhangi bir önemi bulunmadığını gözlemliyoruz” ifadelerini kullandı.

“RUS EKONOMİSİ FELÇ EDİLDİ”

Batılı ülkelerin Rusya’ya yönelik yaptırımları ile ilgili açıklamalarda bulunan Memiş, “Hafta sonu art arda yaptırım kararları gelmeye devam ediyor. Bu durum piyasayı geriyor. Rusya’nın ekonomisi ciddi anlamda zarar görecek. Hatta iflasına yol açacak gelişmeler olduğunu söyleyebiliriz. Rus vatandaşlar döviz bürolarına giderek parasını kurtarmaya çalışıyor ama yaptırımlar ile birlikte Rus ekonomisi adeta felç edildi. Rusya Merkez Bankası’nın faiz arttırmasını daha çok devam edeceğini düşünüyorum. Faiz artırım ancak geçici bir süreç. Bu geçici süreç sonrasında toplumsal bir kaos da gündemimizde olabilir. Rusya toplumsal ayaklanma ile karşı karşıya ”şeklinde konuştu.

“SAVAŞ İSTANBUL’DA ÇÖZÜLEBİLİR”

Rusya-Ukrayna krizinde Türkiye’nin jeopolitik konumuna dikkat çeken Memiş, “Rusya her ne kadar bu süreçte olumsuz etkilenecek olsa da Türkiye de olumsuz etkilenecek ülkeler arasında yer alıyor. Hem tarım hem de petrol hem de turizm sektöründeki olumsuz süreçler Türkiye’nin dış diplomasındaki yoğun trafiğin biraz daha ön plana çıkmasına neden olabilir. Özellikle bu hafta Türkiye’den gelecek olan açıklamalar çok önemli. Ben bu hafta Amerika ve İngiltere’den Türkiye’ye kritik ziyaretler bekliyorum. Türkiye’nin jeopolitik anlamda kritik öneme sahip olduğu için çözümü İstanbul üzerinden halletmeye çalışabileceklerini düşünüyorum” dedi.

“YÜKSEK ENFLASYON VE EKONOMİK SONUÇLAR RUSYA’YA ATILDI”

Savaşın kazananlarının kim olacağına ilişkin Memiş, “ABD ve İngiltere bu sürecin en kazançlı çıkan kesmi olacak. İngiltere jeopolitik anlamda yani oyun kurucu anlamda şanslı çıkan ülke olurken Amerika özellikle Merkez Bankası FED bu oyunun en çok kazananı olacaktır. ABD’de yüzde 7,5 civarında bir enflasyon var. ABD merkez bankası FED 50 baz puanlı bir faiz artırımı olacağını ifade etmişti. Ancak bu Rusya-Ukrayna savaşı çıkınca ülkelerde yaşanan enflasyon rakamlarının ihalesi bu savaşa sunuldu. Yani bahane hazırlanmış oldu. Savaş çıkmasaydı ekonomiler daha çok toplanacaktı enflasyonlar daha çok düşecekti diye bir beklenti hakimdi. Herkes bu enflasyondaki yükselişi Rusya’ya bıraktı. ABD Merkez Bankası FED 25 baz puan faiz arttırarak artık bu süreçten kendini kurtarmış olacak” ifadelerini kullandı.

TCMB SAVAŞ KARŞISINDA NASIL BİR ÖNLEM ALACAK?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın Rusya-Ukrayna savaşına dair nasıl bir önlem alabileceğine dair değerlendirmelerde bulunan İslam Memiş, “Bu ay çok kritik bir ay. Çünkü Kur Korumalı Mevduat Sistemi ile ilgili geri dönüşlerin yapılma sürecine denk gelen bu savaş dolar kurunun tekrar 14 lira seviyesini zorlamasına neden oldu. Aslında TCMB’nın kırmızı çizgisi 13,80 seviyesiydi. Merkez Bankası’nın herhangi bir müdahalesi olacak mı? Bu tarafı kontrol ve takip edeceğiz. 14 lira seviyesi kalıcı olursa 14,70 seviyesine gelmesi gündeme gelebilir. Bence ateşkes olabilir ve piyasaların ateşi biraz daha düşebilir” şeklinde konuştu.

İSLAM MEMİŞ’TEN YATIRIMCIYA SAVAŞ UYARISI

Harekatın başladığı ilk günde piyasalar sert yükselirken savaşın beşinci gününde piyasalarda sakinleşme başladığını söyleyen Memiş, “Piyasalarda çok ciddi anlamda gerginlik ve bekleyiş varve belirsizlik hala devam ediyor. İstikrar olmadığı için bir gün yükselecek bir gün düşecek. Yatırımcılar sakince beklesin ve al sat yapmasın. 2022 sancılı geçecek.” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...