Tgrt Haber

İsrail-Filistin gerginliğinde İran detayı petrolü yerinden oynattı: Akaryakıt piyasasında tedirginlik

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
09 Ekim 2023 10:02 - Güncelleme : 09 Ekim 2023 10:18
İsrail-Filistin gerginliğinde İran detayı petrolü yerinden oynattı: Akaryakıt piyasasında tedirginlik
iran,filistin,israil,petrol,brent

İsrail-Filistin gerginliği jeopolitik risklerin artmasına bağlı olarak petrol fiyatlarının yeniden artış trendine girmesine neden oldu. Petrol vadeli işlemlerde yüzde 3’e yakın artış göstererek 87 doların üzerine çıktı.

İsrail-Filistin arasındaki gerginlik piyasaları da etkisi altına aldı. Petrol arzının olumsuz yönde etkileneceğine yönelik beklentiler petrolün ateşini yeniden harladı. Dünyanın en büyük petrol üreticilerinden olan İran’ın Hamas’a destek verdiğine dair iddialar da piyasa fiyatlanmalarını etkileyecek gibi görünüyor.

YÜZDE 3 DEĞER KAZANDI

Brent ham petrol kontratları pazartesi günü %3'ten fazla artış göstererek varil başına 87 doların üzerine çıktı. Petrol böylelikle geçtiğimiz haftaki kayıplarını telafi etti. Gerilimde İran’nın adının geçmesi jeopolitik risklerin küresel olarak artabileceği korkusuna yol açtı. Petrol endeksi geçtiğimiz hafta yaşanan düşüşlerle yüzde 8’den fazla değer kaybetti. 

RUSYA İHRACAT YASAĞINI KALDIRDI

Rus hükümetinden yapılan yazılı açıklamada, ülkede devam eden akaryakıt ihracat yasağında bazı değişikliklerin yapıldığı belirtildi. Petrol rafinerileri için sübvansiyonların veya amortisman ödemelerinin yeniden başlatıldığı bilgisine yer verilen açıklamada, üreticinin ürettiği motorinin yüzde 50’sini iç piyasaya tedarik etmesi şartıyla limanlar üzerinden boru hatlarıyla motorin ihracatı da yapabileceği kaydedildi.

İsrail-Filistin gerginliğinde İran detayı petrolü yerinden oynattı: Akaryakıt piyasasında tedirginlik

Rus hükümeti, ülkede benzin ve motorin fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle 21 Eylül’de yakıt ürünlerinin ihracatını yasaklamıştı.Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, 3 Ekim’de yaptığı açıklamada, iç pazarda istikrar sağlanıncaya kadar yasağın devam edeceğini söylemişti.

İRAN DETAYI HER ŞEYİ DEĞİŞTİREBİLİR

Avustralya merkezli çok uluslu  Commonwealth Bank of Australia analisti Vivek Dhar da yayınladığı raporda, "Bu çatışmanın petrol piyasaları üzerinde kalıcı ve anlamlı bir etkisi olması için petrol arzında ya da nakliyesinde sürekli bir azalma olması gerekir. Batılı ülkeler İran istihbaratını Hamas saldırısıyla resmi olarak ilişkilendirirse, İran'ın petrol arzı ve ihracatı yakın zamanda aşağı yönlü risklerle karşı karşıya kalır" açıklamasını yaptı.

AKARYAKITA YENİ ZAMLAR GELİR Mİ?

Petrol fiyatlarındaki gerileme ile beraber son olarak hem benzine hem motorine indirim geldi. İstanbul'da motorin litre fiyatı 37.30 liradan satılırken Benzinin litresi ise ortalama 33.58 lira. Gelişen risklere bağlı olarak petrol fiyatlarının artması ve doların kurunun yükselmesiyle akaryakıta yeni zamlar gelebilir.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...