Tgrt Haber

İsrail-Hamas savaşı piyasaların ateşini yükseltti! Akaryakıta yeni zam endişesi

Editör: Birkan Cantürk / Kaynak: TGRT Haber
09 Ekim 2023 23:51 - Güncelleme : 10 Ekim 2023 00:10
zam,petrol,israil,hamas

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların yoğunlaşması Orta Doğu'da gerilimi daha da tırmandırdı. İran'ın Hamas'a destek açıklaması küresel petrol arzını olumsuz etkileyeceği endişeleri beraberinde getirdi. Brent petrolün varil fiyatı yükselişe geçerken akaryakıt fiyatlarında yeni zamlar kaçınılmaz görülüyor.

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların Orta Doğu'da tansiyonu yükseltmesi, küresel petrol arzını da olumsuz etkileyeceği endişelerini beraberinde getirdi.

Hamas'ın İsrail'e yönelik başlattığı "Aksa Tufanı" saldırısı sonrası İran'ın çatışmalarda Hamas'ı desteklediğini açıkladı. Yaşanan gelişmeler üzerine ABD ve Batılı ülkelerin İran'a karşı tedbir alma ihtimali fiyatların yükselişine neden oldu.

BRENT PETROL FİYATLARI YÜKSELDİ

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların daha da genişleyebileceği ihtimali, risk algısının yüksek seyretmesine neden olurken, Brent petrolün varil fiyatı, bugün kapanışa göre, yüzde 3,19 artışla 87,28 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 85,72 dolardan alıcı buldu.

Cuma günü 83,44 dolara kadar düşen Brent petrolün varil fiyatı, günü 84,58 dolar seviyesinde tamamlamıştı.

DOLAR VE ENFLASYON YENİ ZAMMI TETİKLEYEBİLİR

Orta Doğu'da tansiyonun yükselmesi Brent petrol fiyatlarını artırırken, dolar ve yüksek enflasyonun Türkiye’de akaryakıt fiyatlarına yeni zammı destekleyeceği öngörülüyor.

Öte yandan dolar/TL kuru, cuma gününü yüzde 0,2 artışla 27,6120'den kapatmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 28,09 TL seviyesini test ederek tüm zamanların rekorunu kırdı. Dolar kuru şu dakikalarda 27,70 TL seviyesinde işlem görüyor.

YÜKSELİŞ BEKLENTİSİ EN BÜYÜK ENDİŞE KAYNAĞI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayının başında açıkladığı rakamlarla, 2023 yılı enflasyonunu yıllık olarak yüzde 61,53 olarak belirlemişti. Bu gelişmeyle TL'nin sürekli artan negatif getiri etkisi ve enflasyonda daha da yükseliş yaşanabileceği beklentisi, akaryakıt fiyatlarında en büyük endişe kaynağı.

Enflasyon ve dolardaki hızlı yükselişin etkisiyle, Ankara'da benzinin litre fiyatı 34,11 TL olurken, İstanbul'da 33,51, İzmir'de 34,21 TL’den satılmaya başladı. Aynı dönemde motorinin litresi Ankara'da ortalama 37,80 liradan, İstanbul'da 37,23 liradan, İzmir'de 37,95 liradan satıldı.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...