Tgrt Haber

Türkiye İsrail ile yapılacak enerji anlaşmalarını askıya aldı

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: Bloomberg, TGRT Haber, Anadolu Ajansı
25 Ekim 2023 16:43 - Güncelleme : 25 Ekim 2023 17:48
Türkiye İsrail ile yapılacak enerji anlaşmalarını askıya aldı
israil,enerji anlaşmaları,cumhurbaşkanı erdoğan,türkiye enerji anlaşmaları,filistin,israil filistin savaşı

Türkiye İsrail ile yapılacak enerji anlaşmalarını askıya aldı. Bloomberg'in haberine göre, Türkiye, İsrail ile sondaj ve boru hattı çalışmalarını durdurdu. Enerji Bakanlığı bilgiyi teyit etti. Ayrıca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın Tel Aviv ziyareti de iptal oldu. Bugün grup toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail ile ilgili olarak "İyi niyetimiz vardı ama iyi niyetimizi suiistimal etti. İsrail'e gitme projemiz vardı, iptal, gitmeyeceğiz." demişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün grup toplantısında İsrail'e ilişkin açıklamalarda bulunmuş, "İyi niyetimiz vardı ama iyi niyetimizi suiistimal etti. İsrail'e gitme projemiz vardı, iptal, gitmeyeceğiz" demişti. Bloomberg Haber Ajansı, Türkiye-İsrail ilişkileriyle haberinde Türkiye'nin İsrail ile olan enerji anlaşmalarını askıya aldığını duyurdu. Enerji Bakanlığı bilgiyi teyit etti. 

GAZ İHRACATI PLANI DURDURULDU

Türkiye, İsrail ile yapılacak tüm enerji anlaşmalarını askıya aldı. Türkiye İsrail ile Akdeniz'de ortak enerji arama ve Avrupa'ya gaz ihracatı planlarını durdurdu. Karar, Erdoğan'ın partisinin grup toplantısında İsrail'e sert eleştirilerde bulunmasından kısa süre sonra alındı. 

BAKAN BAYRAKTAR PROGRAMINI İPTAL ETTİ

İsrail'le Doğu Akdeniz'de yürütülen doğalgaz arama faaliyetleri ile boru hattı çalışmaları hakkında ikili görüşmelerde bulunmak için bu ülkeye gidecek olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da programını iptal etti.

“İYİ NİYETİMİZİ SUİSTİMAL ETTİLER”

Erdoğan bugün partisinin grup toplantısında da İsrai’e tepki göstererek şu ifadeleri kullanmıştı:

“Ben hayatımda bir kere Netanyahu denen adamın elini sıktım. Türkevi’nde Amerika’da. İyi niyetimiz vardı. Onu suistimal vardı. İsrail’e gitme projemiz vardı, iptal gitmeyeceğiz. İyi niyetle devam etmiş olsaydı münasebetlerimiz farklı olabilirdi. O da olmayacak. Çünkü iyi niyetimizi suistimal ettiler.”

"BATI'NIN SANA BORCU ÇOK TÜRKİYE'NİN SANA BORCU YOK"

Bugün grup toplantısında Türkiye'nin, Filistin'in davasına sahip çıktığı süreci konu alan video gösteriminin ardından konuşan Erdoğan, Filistin meselesine öncelikle insan penceresinden baktıklarını, diğer bölgelerde olduğu gibi burada da insanı, insan hayatını ve insanı insan yapan kadim değerleri savunduklarını söyledi.

“TARİHİN EN KANLI, EN İĞRENÇ, EN VAHŞİ SALDIRILARINDAN BİRİNİ GERÇEKLEŞTİRİYOR”

7 Ekim'den bu yana krizin daha fazla büyümemesi için ellerinden gelen her türlü çabayı gösterdiklerini belirten Erdoğan, şunları söyledi:

"Gazze halkının ihtiyaçlarının bir nebze de olsa giderilmesi için, Mısır'daki El Ariş Havalimanı'na şimdiye kadar toplam 8 uçak dolusu tıbbi ve insani yardım malzemesi gönderdik. Yaralıların tedavisi için 25 sağlık personelimizi ilk etapta yine Mısır'a sevk ettik. Aynı şekilde, kim yaparsa yapsın, İsrailli siviller dahil, sivilleri hedef alan eylemleri asla mazur görmediğimizi açıkça ifade ettik. Bu ilkeli duruşumuzu dün olduğu gibi bugün de sürdürüyoruz. İsrail devletiyle bir sorunumuz yok ama İsrail'in uyguladığı mezalimi devlet yerine örgüt gibi hareket etme tarzını asla tasvip etmedik, etmeyeceğiz. İsrail, 7 Ekim'den beri Gazze'deki masum insanlara karşı, tarihin en kanlı, en iğrenç, en vahşi saldırılarından birini gerçekleştiriyor.

“İNSANLIK SUÇU İŞLEMEYE YÖNELİK BİR VAHŞET”

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında ölenlerin neredeyse yarısı çocuklardan, kalan yarısı da onların anneleri ve aile büyüklerinden oluşuyor. Tek başına bu tablo bile, amacın kendini savunma değil, taammüden insanlık suçu işlemeye yönelik bir vahşet olduğunu göstermeye yeterlidir. Dünyada, sadece çocukları öldürmek için savaş uçaklarıyla gece gündüz şehirleri bombalayan, hastaneleri, ibadethaneleri, okulları, pazar yerlerini, binaları, sokakları ateşe boğan; tanklarıyla, toplarıyla, silahlarıyla bu insanlık dışı eylemi sürdüren başka bir devlet ve ordu bulamazsınız. İsrail'e ve dünyaya sesleniyorum; toplantılar yapıyorlar. Son yaptıkları toplantıda yine bir araya geldiler tüm Batı, Hamas'ı bir terör örgütü olarak görüyor. Ey İsrail, sen bir örgüt olabilirsin. Çünkü bu Batı'nın sana borcu çok ama Türkiye'nin sana borcu yok. Hamas bir terör örgütü değil topraklarını ve vatandaşlarını koruma mücadelesi veren bir kurtuluş ve mücahitler grubudur."

BM GENEL KURULUNDA ENERJİ ANLAŞMASI SAĞLANMIŞTI

Eylül ayında BM Genel Kurulu’nda Erdoğan ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ilk kez yüz yüze bir araya gelmiş; görüşmeden sonra Erdoğan basına yaptığı açıklamada, Türkiye ve İsrail’in Doğu Akdeniz’de ortak enerji sondajı yapacaklarını, ayrıca Türkiye’den Avrupa’ya enerji nakil hatlarını işletmeye başlayacaklarını söylemişti.

Kaynak: Bloomberg, TGRT Haber, Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...