Tgrt Haber

Karadeniz gazında son viraj! Bakan Dönmez paylaştı, dev vana Filyos'ta

Editör: Onur Kaya / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
29 Mart 2022 21:17 - Güncelleme : 29 Mart 2022 23:19
Karadeniz gazında son viraj! Bakan Dönmez paylaştı, dev vana Filyos'ta

Türkiye tarihinin en büyük enerji kaynağı keşfi olan Karadeniz gazının karaya aktarılmasında kullanılacak vanalardan ilki geldi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 65 ton ağırlığındaki dev vananın Filyos'ta getirildiğini açıkladı.

Enerjide dışa bağımlılığı azaltma politilkası kapsamında karasularında petrol ve doğal gaz arayışına başlayan Türkiye, tarihinin en büyük enerji kaynağı keşfini Karadeniz'de yapmıştı. Geçen yılın ağustos ayında müjdeli haberi veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tuna 1 Kuyusu'ndaki sondajda 320 milyar metreküp doğal gaz bulunduğunu duyurmuştu.

Keşfedilen gazın kullanıma sunulması için hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor. Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi'ne keşfi sırtlayacak borular gelmeye devam ederken, kullanılacak ekipmanlar da birer birer sahaya giriş yapıyor.

Karadeniz gazında son viraj! Bakan Dönmez paylaştı, dev vana Filyos'ta

TAM 65 TON AĞIRLIĞINDA

Son olarak denizdeki gazı karaya taşımada kullanacak ve çok önemli bir göreve sahip kuyubaşı vanalarından ilki Zonguldak Filyos'a getirildi. Ağırlığı 65 ton, yüksekliği 5,1 metre, genişliği 5,9 metre olan dev vana, içinde bulundurduğu akış ölçer, sensör, detektör ve çeşitli vana takımlarıyla üretilecek gazı kuyubaşından üretim dağıtım haznesine iletecek. Her kuyunun başında bulunacak vanalardan toplamda 9 adet daha gelmesi planlanıyor.

DENİZE İLK BORU TEMMUZDA YERLEŞTİRİLECEK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi‘ne yaptığı inceleme ziyareti sonrası yaptığı açıklamada, keşfi sırtlayacak boruların tamamın haziranda Filyos'a geleceğini, temmuzda da denizde boru yerleştirme işleminin başlayacağını ifade etmişti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...