Tgrt Haber

Kentsel dönüşümde İstanbul çıkmazı: Kira desteği kara kara düşündürüyor

15 Kasım 2023 14:55 - Güncelleme : 15 Kasım 2023 15:59
Kentsel dönüşümde İstanbul çıkmazı: Kira desteği kara kara düşündürüyor
kira desteği,kentsel dönüşüm,kira fiyatları,İstanbul,kiralık daire

Kentsel dönüşüm yasasının çıkmasının ardından çalışmalar hızlandı. İstanbul'da büyük kentsel dönüşüm süreci başlayacak. Çalışmalar hızlanırken konutu dönüşüme girecek olanlar şimdiden kiralık ev bakmaya başladı. İstanbul’da kiralar rekor fiyatlara dayanırken ortalama kiralar da 18 bin lira civarında seyrediyor. Dönüşüme girenlere verilen 3 bin 500 liralık kira desteği, kiralık evlerin yarısını bile karşılamıyor.

Enflasyon nedeniyle Türkiye’de kiralık daire fiyatları hızla arttı. En yüksek kiraların olduğu İstanbul’da ortalama daireler 18 bin liradan başlıyor. Kentsel dönüşüm yasasının çıkmasıyla birlikte büyük dönüşümün yapılacağı İstanbul için kiralar büyük sorun haline geldi.

Dönüşümün en önemli ayağı olan İstanbul’da çalışmalara hız verilirken evi bu kapsama girenler de şimdiden kiralık daire bakmaya başladı.

KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA DESTEĞİ DÜŞÜK KALDI

Dönüşüm sürecinde kiracılara verilen 3.500 liralık destek ise neredeyse kiranın yarısını bile karşılamıyor. NTV’ye konuşan Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Yönetim Kurulu üyesi Dr. Mustafa Koçak, "Bu rakamın daha da artırılması 10 binin üzerine çıkarılması bekleniyor. Kiranın tamamının karşılanması değil ama yarısına kadarı karşılanması makul olacaktır. Hem inşaat maliyeti hem de kira desteğinin düşük olması kent maliklerini ister istemez kentsel dönüşüme sıcak bakmamasına neden oluyor." değerlendirmesinde bulundu.

KİRA DESTEĞİ 18 AY BOYUNCA VERİLİYOR

Kira desteği mülk sahiplerine 18 ay boyunca veriliyor. Taşınma parası olarak ise iki aylık kira desteği alınabiliyor. Dönüşüme girecek konutların sahipleri de kira desteği kadar sürenin de uzatılmasını talep ediliyor.

KİRALAR DAHA DA ARTABİLİR

Kentsel dönüşüm ile birlikte kiralarda artış endişesi de doğarken, bir yandan kiralık ev sorunu da baş gösteriyor. İstanbul'da çok acil dönüştürülmesi gereken 300 bin konut olduğunu biliniyor. Kiralık ev stoklarının yeterli olup olmayacağı ise bilinmiyor.

Stok sorununa dikkat çeken Dr. Koçak, "Kentte şu an bile stok yok. Kiralıkların artıyor olmasının en büyük sebeplerinden biri bu. Kentsel dönüşümün olmasıyla bilirlikte bu kiraların artışı da hız kazanacak yine." dedi.

 

Kaynak: NTV
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...