Tgrt Haber
Tgrt Haber

Kiracı-ev sahibi çatışmaları tarih oluyor: Davalarda yüzde 100’e yakın azalma!

Editör: İmran Baran / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
18 Ekim 2023 10:48 - Güncelleme : 18 Ekim 2023 10:54
Kiracı-ev sahibi çatışmaları tarih oluyor: Davalarda yüzde 100’e yakın azalma!
kiracı,ev sahibi,arabuluculuk,Arabulucu,dava,mahkeme

Kiracı ev sahibi tartışmalarına arabuluculuk dönemi nefes aldırdı. Yeni kararın yürürlüğe girmesiyle birlikte 6 haftada 7 bin anlaşma sağlandı.

Ev sahipleri ve kiracılar arasında çıkan çatışmaların dava dosyaları günden güne artmaktaydı. Yeni yasayla birlikte sular biraz olsun duruldu. 1 Eylül 2023’de yürürlüğe giren ev sahibi kiracı anlaşmazlıklarında dava sürecine girmeden evvel arabulucuya gitme zorunluluğu mahkemelerin yükünü hafifletti. Türkiye genelinde aylık kira davası sayısı 20 binden 3 bine gerileyerek yüzde 60’lık anlaşma oranına ulaşıldı. 6 haftalık süreçte toplam anlaşma sayısı 7 bine yaklaştı.

"KİRA DAVALARI YÜZDE 90 AZALDI"

Türkiye’de kira uyuşmazlıklarının arabuluculuk ile kolaylıkla ve hızlı bir şekilde çözüldüğünü vurgulayan Avukat Arabulucu Umut Metin, İhlas Haber Ajansı’na konuştu. Metin arabuluculuktaki 6 haftalık süreci “1 Eylül 2023 tarihinden önce Türkiye’de bir ayda ortalama 20 bin kira davası görülüyordu. Arabuluculuk yürürlüğe girdikten sonra geçen 6 haftada açılan dava sayısı sadece 3 bin 15 oldu. Ayda hemen hemen 2 bin dava görülür duruma gelindi. Kira davalarında yüzde 90 oranında bir azalma yaşandı” sözleriyle aktardı.

Kiracı-ev sahibi çatışmaları tarih oluyor: Davalarda yüzde 100’e yakın azalma!

Türkiye’de kira davalarının en fazla görüldüğü iki adliye olan İstanbul Çağlayan Adliyesi ve Ankara Adliyesi’ndeki azalışa dikkat çeken Metin, “6 hafta içerisinde Ankara Adliyesi’nde Ekim ayında açılan kira davası sayısı yaklaşık 250, Çağlayan Adliyesi’nde 400 civarında. Türkiye’nin en önemli iki adliyesine bakıldığında dava sayılarında çok büyük oranda bir azalma gözlemliyoruz” diye konuştu.

Arabuluculukta şu ana kadar yaklaşık 7 bin anlaşmayla sonuçlandığını belirten Metin, “Arabuluculukta anlaşma oranları yüzde 60 seviyesine yaklaştı. Bu oran Eylül ayının ortalarında yüzde 49’lar seviyesindeydi. Toplum anlaşmak istiyor. Onları barıştıracak, anlaşma sağlatacak kurumu arıyorlardı ve buldular. Arabuluculuk topluma çok fayda sağladı.

Kiracı-ev sahibi çatışmaları tarih oluyor: Davalarda yüzde 100’e yakın azalma!

EV SAHİBİ-KİRACI ANLAŞMAZLIKLARI AZALDI 

Kiracı-ev sahibi uyuşmazlıklarında arabuluculuk faaliyetinin 4 haftada tamamlandığını anlatan Metin, devam eden görüşmeler olduğunu ve ay sonuna kadar anlaşma oranlarının daha da artmasını beklediğini söyledi. Metin, “Şu an yaptığımız görüşmelerde yakın dönemde anlaşma sağlayacağız. Bu da anlaşma sayımızın her geçen gün katlanarak artıyor. Artık kiracı ve ev sahibi arasında şiddete dönüşen kavgaların sorunların azaldığını gözlemliyoruz. Bu durum sayılarla da anlaşılmış durumda” diye konuştu.

TOPLUMA KATKISI OLUMLU YÖNDE

Yüksek anlaşma oranından dolayı adliyelerdeki dava yükünün azaldığını anlatan Metin, hakimlerin ve avukatların adaletin daha iyi sağlanması daha etkin çalışır vaziyete geldiğinin altını çizdi. Metin, “Yıl sonunda arabuluculuğun toplumsal faydasını göreceğiz. Bugüne kadar 7 bin anlaşma yapıldığını hesaba katarsak; iki taraf var ve 14 bin kişinin anlaştığını düşünebilir. Onların ailelerini de katarsak çarpan etkisiyle yaklaşık 100 bin kişinin arabuluculuk sayesinde kira sorunlarını geride bıraktığını anlamış oluruz. Arabuluculuğun toplumsal olarak birbirini anlayan bir hâl oluşturduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...