Tgrt Haber

KKM erirken mevduat faizlerindeki düşüş durakladı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber, Dünya Gazetesi
09 Şubat 2024 09:39 - Güncelleme : 09 Şubat 2024 11:02
KKM erirken mevduat faizlerindeki düşüş durakladı
merkez bankası,mevduat,türk lirası

Kur Korumalı Mevduat hesaplarından kademeli çıkış politikaları sonrası KKM hesaplarında gerileme sürerken TL mevduat faizlerindeki düşüş yavaşladı.

Bir önceki hafta 2,45 trilyon TL düzeyinde olan KKM geçtiğimiz hafta 76,1 milyar TL düşerek 2,38 trilyon TL’ye geriledi. Yeni yılla beraber düşüşe geçen TL mevduat faizlerindeki düşüş ise durdu.

ZORUNLU KARŞILIK ADIMI

Merkez Bankası 1 aydan uzun vadeli TL mevduat ve KKM hesapları için tesis edilen zorunlu karşılıklara 3 ayda bir faiz uygulanacağını açıkladı.  Bununla beraber katılım bankalarının TL cinsinden tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarında, benzer etkiyi sağlayacak şekilde indirim yapılacağı öğrenildi.

TOPLAM MEVDUAT GERİLEDİ

Kur Korumalı Mevduatlar 2,38 trilyon TL’ye gerilerken TL mevduat faizlerindeki düşüşün gerilemesi de dikkat çekti. Bankacılık sektöründe geçen hafta bankalar arası dahil toplam mevduat 230 milyar 262 milyon lira azaldı. 

KKM erirken mevduat faizlerindeki düşüş durakladı - 1. Resim

TL MEVDUAT FAİZLERİNDE GERİLEME DURDU

2023 yılında rekor seviyelere çıkan ve borsaya rakip olacağı ifade edilene TL mevduat faizleri 2024 yılında gerilemeye başladı.  Aralık 2023’te yüzde 53’e dayanan ocak ayı başında yüzde 51’in üzerinde seyreden 3 aya kadar vadeli TL mevduat faizleri 26 Ocak itibariyle yüzde 49,61 seviyesine geriledi.

1 aya kadar vadeli TL mevduat faizleri ise yüzde 44,91’e yükseldi. Ortalama TL mevduat faizleri de yüzde 46,36 seviyelerinde bulunuyor.

DÖVİZ MEVDUATINDA DÜŞÜŞ

Merkez Bankası, tarafından açıklanan verilere göre, bir önceki hafta 178 milyar 376,6 milyon dolar olan yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 2 Şubat ile sona eren haftada 176 milyar 290,30 milyon dolara geldi. 

Gerçek kişilerin döviz mevduatları bir önceki haftaya göre 1 milyar 39,20 milyon dolar artarak 103 milyar 856,50 milyon dolar oldu. Tüzel kişilerin döviz mevduatı 3 milyar 125,60 milyon dolar azalarak 72 milyar 433,80 milyon dolar olarak gerçekleşti.

KKM erirken mevduat faizlerindeki düşüş durakladı - 2. Resim

TL MEVDUAT FAİZLERİ YENİDEN ARTMAYA BAŞLADI

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan enflasyon sunumunda KKM ve TL mevduatlarla ilgili açıklamalarında “KKM’nin azalmasına ve Türk lirası mevduatın payının artmasına yönelik uygulamalara devam edilmektedir” ifadelerini kullandı. 

Karahan, “Likidite sterilizasyonuna ön alıcı bir anlayışla ve güçlü şekilde devam edeceğiz. TL mevduat faizleri yeniden artmaya başladı. Kredi büyümesinde oluşacak aşırılıklara izin vermeyeceğiz.

Ocak ayında TL mevduat payındaki artışın yavaşladığını gözlemledik. Mevduat faizleri ve TL mevduat payı, politika çerçevemizin önemli bir bileşeni olmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı. 

 

Kaynak: TGRT Haber, Dünya Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...