Tgrt Haber

Memur ve emekli maaş zammı için kritik veri ortaya çıktı! Enflasyon farkı temmuz ayında kaç oldu?

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber
03 Ağustos 2023 13:17 - Güncelleme : 03 Ağustos 2023 13:22
Memur ve emekli maaş zammı için kritik veri ortaya çıktı! Enflasyon farkı temmuz ayında kaç oldu?
memur enflasyon farkı,memur zammı,temmuz ayı enflasyon,,

Temmuz ayı enflasyon rakamları açıklandı. Açıklanan enflasyon verileriyle milyonlarca çalışan ve emekliyi yakından ilgilendiren enflasyon farkı için de ilk rakam ortaya çıktı. Peki, Enflasyon farkı temmuz ayında kaç oldu? İşte detaylar…

TÜİK, 2023 temmuz ayı enflasyon rakamlarını açıklandı.  Sözleşmeli personel, memur ve memur emeklisinin toplu sözleşme zammına ek olarak verilen enflasyon farkı için ilk rakam belli oldu.

ENFLASYON FARKI TEMMUZ AYINDA KAÇ OLDU?

Memur ve memur emeklisinin zammı toplu sözleşmeye göre 2 yılda bir, son 6 aylık enflasyon rakamları üzerinden belirleniyor. Memur ve memur emeklisi TÜİK’in temmuz enflasyon verilerini açıklamasıyla son 6 aylık enflasyon hesabını da şimdiden yapmaya başladı. Enflasyon farkı için ilk rakam da ortaya çıktı. Memur ve memur emeklisi için 2023 temmuz enflayonuyla birlikte 3 puanın üstünde enflasyon farkı oluştu.  

TEMMUZ AYI ENFLASYONU NE KADAR, YÜZDE KAÇ OLDU?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz ayı enflasyon verilerini açıkladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) temmuzda yüzde 9,49 arttı. Yıllık bazda enflasyon yüzde 47,83'e yükseldi.

TÜFE'de en yüksek aylık artış yüzde 6,2 ile 1997'de gerçekleşmişti. Böylece enflasyon temmuzda tüm zamanların en yükseğine çıktı.

EMEKLİ VE MEMUR MAAŞI NASIL BELİRLENİYOR?

Memur ve memur emeklilerinin maaş zammı, her yıl iki kez toplu sözleşme zammına ek olarak 6 aylık enflasyon farkıyla belirleniyor. Memurlar ocak ayında yüzde 8'lik toplu sözleşme zammı almıştı. Bu rakamı aşan oran kadar enflasyon farkına hak kazanılıyor. Temmuz ayı için yüzde 6'lık toplu sözleşme zammıyla enflasyon farkı eklenerek memur ve memur emeklisinin zam oranı ortaya çıkıyor.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri de 6 ayda bir zam alıyor. Emeklilerin zam oranı 6 aylık enflasyona göre belirleniyor. 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...