Tgrt Haber

Ünlü uzmandan çok konuşulacak altın tahmini: Merkez Bankaları tetikleyecek, 3 bin doları görür

23 Mart 2022 14:03 - Güncelleme : 23 Mart 2022 18:15

Rusya-Ukrayna savaşının altın ve para piyasalarındaki etkisi sürüyor. Savaşın müzakere ile sonuçlanması durumunda yükselen altın ve doların düşüp düşmeyeceği ise merak konusu. "Altın yükselecek mi? "Dolar fiyatı ne olur?" soruları ekonominin ana gündem maddesi. Ünlü ekonomi uzmanı Tuna Kaya, altın fiyatı için çarpıcı tahminde bulundu: Savaştan önce altına bağlı fonlarda artış vardı. Merkez Bankaları'nın altın alımı hız kazanacak. Ons altın 3 bin doları görecek. Az bile söylüyorum...

Kaya, Ethereum'un haziran ayı ortalarında 6.000 ile 6.500 dolar seviyesini bulabileceğini söyledi.

Para ve altın piyasaları yönünü Ukrayna-Rusya savaşı gölgesinde belirlemeye çalışıyor. Vatandaşların ve ekonomi çevrelerinin gündeminde "Altın fiyatları yükselecek mi?" "Dolar fiyatı ne olur?" soruları var. Dolar, Euro ve kripto paralar güne düşüşle başlarken uzmanların yorumları geçici dalgalanmaya dikkat çekiyor. Kripto para ve altın piyasaları uzmanı Tuna Kaya, TGRT Haber’de piyasaların seyrine ilişkin önemli açıklamalar yaptı. 

BİTCOİN FİYATI HAZİRAN'DA 73 BİN DOLARI BULUR

Amerikan Merkez Bankası (Fed)’in Mayıs ayı için faiz artırımına yönelik ifadelerinden sonra borsalar düşerken özellikle Bitcoin’in yükseliş gösterdiğine dikkat çeken Kaya, “Fed’in açıklamasından itibaren Bitcon, Maslak gibi teknoloji borsalarından kendini pozitif yönde ayrıştırmaya ve kurtarmaya başladı. Bir hafta boyunca borsada düşüş devam ederse ya da stabil kalırsa ve buna paralel olarak Bitcoin 45.500 dolar bandının üstünde tutunursa bu süreç başlamış demektir. Artık yükseliş trendine başlamış olur. Hazirandaki hedefimiz olan 73 bin doları bulur” dedi.

BİTCOİN’DE İKİ KONU ARTIK NET

Bitcoin’in iki konuda netlik kazandığını belirten Kaya, bunları şöyle anlattı: “Birincisi borsada Bitcoin miktarı artık taban seviyelerine yaklaştı. İnsanlar takasın olduğu borsalarda Bitcoin’leri çekip cüzdanlarına koyuyorlar. Diğeri ise balina dediğimiz büyük miktarda belirli bir kripto para birimine sahip olanların oranları artıyor. Özellikle 40 bin-34 bin dolar bandında önemli oranda balina piyasaya girdi. Bunların girmesi demek Bitcoin’in yukarı yönde trendin oluşması demek.”

Kaya, yatırımcıların enflasyona karşı ucuz kalan hisse senetlerine, bonolara, altın ve gümüşe yöneldiğine dikkat çekti.

BİTCOİN’DE ALIM SEVİYESİ NE?

Kaya, Ethereum’un pozitif yönde ayrışmaya başlayarak 3000 dolar sınırına geldiğini söyledi. Bundan sonraki hedefin 3.400 dolar olduğunu belirten Kaya, şunları söyledi:

“Bu seviye milattır. Burayı aşarsa 6.000 ile 6.500 dolar seviyesini bulabilir. Bunlar haziran aylarında gerçekleşir. Ethereum’a giriş için 2.800 dolar seviyesi takip edilebilir. Bitcoin’de ise 39 bin 200 dolar seviyesi alım için uygundur.”

ALTIN MERKEZ BANKALARININ GÜNDEMİNE GİRECEK

Kaya, Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın bitmesi durumunda altın fiyatlarının düşüp düşmeyeceğine ilişkin soruya söyle cevap verdi:

“Ons altının yükseliş hikayesine bakıldığında, 2021 Eylül ayında, 1.700 dolar seviyesinden yükselişe başladı. Burada savaş yoktu ya da enflasyon Merkez Bankaları başkanları tarafından dillendirilmiyordu. Barış görüşmelerinin altın fiyatlarının içine girdiğini görüyorum. Burada ons altında 1.880 dolar seviyesini takip edeceğiz. 1.880 dolar seviyesinde kalacağını tahmin ediyorum, şayet kırarsa 1.800 dolar seviyesine geriler. Altın, enflasyon ve belirsizlik ölçeğinde yükselmektedir. Çin’in tavırlarının, ABD dolarının Rusya ekonomisiyle ilişkileri, Suudi Arabistan’ın petrolü başka araçlarla da satabiliriz ifadeleri altını yeniden Merkez Bankalarının gündemine getirecek. Altın destekli fonlarında Ocak ve Şubatta artış var. Önümüzdeki dönemde Merkez Bankaları altın alacaklar. 2023 yılında ons altın 3.000 doları aşacak.”

DOLAR BU YIL 21 TL’Yİ GÖRÜR

Doların 14.85 TL’ye gelip durduğuna dikkat çeken Kaya, doların aslında yükselmek istediğini söyledi. Ekonomi yönetimi ve Merkez Bankası sayesinde doların yükselişinin basamaklı bir şekilde ilerlediğini kaydeden Kaya, “Bunun bir sonraki basamağı 15.70 TL seviyesi olacağını tahmin ediyorum. 15 TL seviyesi aşılırsa 15.85 TL seviyesi yukarı yönde direnç seviyesi olacaktır. Aşağı yönde 14.65 TL seviyesi kritik direnç seviyesidir. 14.60 TL üzerinde kalan dolar yükselişini devam ettirir. Enflasyondaki yüzde 50’lik yükselişi değerlendirdiğinizde bu yıl içinde 20-21 TL seviyeleri makul seviyeler olarak görülebilir” ifadelerini kullandı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...