Tgrt Haber

Merkez Bankası mart ayı faiz kararı ne olacak? 18 ekonomist aynı fikirde birleşti

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Reuters
21 Mart 2023 14:48 - Güncelleme : 21 Mart 2023 14:57
Merkez Bankası mart ayı faiz kararı ne olacak? 18 ekonomist aynı fikirde birleşti
merkez bankası,faiz kararı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası perşembe günü tüm piyasalara yön verecek olan faiz kararını açıklayacak. Şubat ayında yapılan Para Politikaları Kurulu toplantısında politika faizini 50 baz puan düşürerek yüzde 8,50'ye çekti. Merkez Bankası’nın bu ayki toplantıda alacağı karar merak ediliyor. Reuters'ın anketine katılan 18 ekonomistin görüşüne göre TCMB faizleri sabit bırakacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, mart ayı toplantısını gelecek perşembe günü gerçekleştirecek. Bir süredir faiz indirme politikası çerçevesinde kararlar ve alan ve sık sık liralaşma vurgusu yapan Merkez Banka’nın alacağı kararlar merak ediliyor. Depremlerin ardından şubat ayında ilk kez yapılan Merkez Bankası toplantısında faiz indirimlerine devam edilirken bu karar ekonomistler tarafından sembolik indirim olarak yorumlandı. 

AÇIKLAMA METNİNDE DEPREM SONRASI TOPARLANMA VURGUSU

Merkez Bankası şubat ayında yaptığı toplantının ardından yayımladığı açıklamada önemli ifadelere yert verildi. Enflasyonun seviyesinde ve eğiliminde iyileşmeler görülmeye başlanmakla birlikte depremin yol açtığı arz-talep dengesizliklerinin enflasyon üzerindeki etkilerinin yakından izlendiği belirtilerek Sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi açısından finansal koşulların destekleyici olması daha da önemli hale gelmiştir.

Bu çerçevede Kurul, politika faizinin 50 baz puan düşürülmesine karar vermiştir. Kurul, bu ölçülü indirim sonrası para politikası duruşunun fiyat istikrarı ve finansal istikrarı koruyarak deprem sonrası gerekli toparlanmayı desteklemek için yeterli olduğu görüşündedir. Depremin 2023 yılının ilk yarısındaki etkileri yakından takip edilecektir.

MERKEZ BANKASI ŞUBAT AYI KARARI NE OLACAK?

Merkez Bankası’nın faiz kararına yönelik tahminleri ortaya koymak adına yapılan  Reuters anketine katılan 18 ekonomistin tahminlerinin medyanı TCMB'nin bu ay politika faizini yüzde 8.50 seviyesinde sabit bırakacağını gösterdi. Ekonomistler 14 Mayıs'ta yapılacak olan seçimlerin yılın gelecek günlerinde belirlenecek para politikasında etkili olacağını ifade ediyor. 

 

Kaynak: Reuters
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...