Tgrt Haber

Son dakika! Merkez Bankası duyurdu: Menkul kıymet tesisi oranı değişti

Editör: Onur Kaya / Kaynak: TGRT Haber
07 Ocak 2023 00:21 - Güncelleme : 07 Ocak 2023 00:47
Son dakika! Merkez Bankası duyurdu: Menkul kıymet tesisi oranı değişti
merkez bankası

Son dakika haberi: Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, 2023 yılı için belirlenen yüzde 60 liralaşma hedefi çerçevesinde bankalara yönelik bir dizi tedbir kararı aldı. Söz konusu kararla, toplam mevduat içinde Türk Lirası payı yüzde 60 hedefini aşan bankalara menkul kıymet tesisi oranı indirimli uygulanacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yeni makro ihtiyati tedbir kararlarını gece yarısı duyurdu.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, 2023 yılı Para Politikası ve Liralaşma Stratejisinde, yılın ilk yarısı için mevduatta liralaşma hedefinin yüzde 60 olarak belirlenerek kamuoyu ile paylaşıldığı hatırlatılarak, menkul kıymet tesis oranının yüzde 5’ten yüzde 10’a yükseltildiği, gerçek ve tüzel kişi için Türk lirası paylarında yüzde 60 hedefini aşan bankalara menkul kıymet tesis oranının indirimli olarak uygulanmasına karar verildiği bildirildi. Buna göre, söz konusu oranlardan düşük olanı; yüzde 60 (dahil) ve yüzde 70 arasında olan bankalar için 5 puan, yüzde 70’ten büyük olan bankalar için 7 puan menkul kıymet tesis oranından indirim yapılacağı kaydedildi.

Açıklamada, Türk lirası paylarında yüzde 60 hedefinin altında kalan bankalar için ise daha önce belirlenmiş olan ilave oranların menkul kıymet tesis oranına eklenerek uygulanmaya devam edileceği vurgulandı.

Alınan kararlar, 24 Şubat 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak.

Son dakika haberinin ayrıntıları hazırlanıyor...

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...