Tgrt Haber

Merkez sıkı para politikasına devam edecek mi? Ekonomistler aynı fikirde birleşti

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber, Anadolu Ajansı
20 Kasım 2023 17:07 - Güncelleme : 20 Kasım 2023 17:27
Merkez sıkı para politikasına devam edecek mi? Ekonomistler aynı fikirde birleşti
goldman sachs,merkez bankası,faiz

Enflasyonla mücadele hamlelerine devam eden Merkez Bankası bu hafta faiz kararını açıklayacak. Ekim ayında faizleri 5 puan artışla yüzde 35’e çıkaran bankanın sıkı para politikalarını sürdürüp sürdürmeyeceği merak ediliyor. Ekonomistlere göre, Merkez’den yeniden faiz artış kararı gelecek.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, haziran ayından itibaren başladığı faiz kararlarıyla toplam 2,650 baz puan artışa gitti. Ekonomistler, Merkez Bankası’nın gelecek toplantıda yeniden faiz artışına gideceğini ancak hızını yavaşlatacağını tahmin ediyor.

250 BAZ PUANLIK ARTIŞ AĞIR BASIYOR

Reuters'ın anketine katılan 21 ekonomist, yüzde 35 seviyesindeki politika faizinde artış bekliyor. Ankete katılan ekonomistlerin tahminleri yüzde 37,5 ile yüzde 40 bandında değişiyor.  Ankete göre 16 ekonomist Merkez’den 250 baz puan artış beklerken üç ekonomist 500 baz puan, bir ekonomist 350 baz puan ve bir ekonomist ise 300 baz puan artış yapılacağını tahmin ediyor.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan Kasım ayının başında yapılan enflasyon raporu toplantısında, yıllık enflasyon beklentisini OVP düzeyine çıkararak yüzde 65 olarak ifade etti. Erkan enflasyon görünümünde belirgin iyileşmenin olduğunu söylemek için erken olduğunu dile getirdi.

MEVDUATTA KESKİN ARTIŞ

Kısa süre önce konuya dair bir bilgi notu paylaşan Goldman Sachs da gelecek ay 250 baz puanlık artış bekliyor.  Banka, 750 baz puan politika faizi artışı yapılan ağustos ayından beri ülke içi ve dışındaki faizlerin üç aylık ortalamalara yaklaştığını belirterek şunları kaydetti: "Lira mevduat faizleri de son iki haftadır keskin yukarı yönlü trendine devam ediyor... Piyasa faizlerine yakınsamanın alışılagelmiş ve faiz bazlı parasal sisteme dönüşün ayrılmaz bir parçası olduğunu düşünüyoruz.

Merkez sıkı para politikasına devam edecek mi? Ekonomistler aynı fikirde birleşti

TCMB verilerine göre yılbaşında yüzde 15.5 civarında olan sektördeki üç ay vadeli TL mevduatın ortalama getirisi 10 Kasım haftası itibarıyla yüzde 46'ya yaklaştı. Goldman Sachs raporunda TCMB'nin hala yürürlükte olan makroihtiyati tedbirlerin birçoğunu kaldırabilecek alana sahip olacağına da dikkat çekti. Raporda şu ifadelere yer verildi: Lira mevduat faizleri politika faizi artışları ve makroihtiyati tedbirler ile, özellikle de kur korumalı mevduat hesaplarının standart mevduat hesaplarına dönüşümü için hedeflerle desteklenecek.

SOCGEN DE AYNI BEKLENTİYE SAHİP

Bloomberg'te yer alan habere göre, Societe Generale (SocGen) analistleri TCMB'nin Kasım toplantısında politika faizinin 250 baz puan artışla yüzde 37,50 seviyesine çıkacağı beklentisini paylaştı. SocGen Aralık ayında da benzer bir hamle ile politika faizinin yıl sonunda yüzde 40'a çıkarılacağını tahmin etti.

YURT İÇİNDE BEKLENTİ 250 BAZ PUAN

Öte yandan AA finans PPK beklenti anketi de sonuçlandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistler, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının (politika faizi) 250 baz puan artırılarak yüzde 37,50'ye çıkartılacağını tahmin ediyor. AA Finans'ın, 23 Kasım Perşembe günü gerçekleştirilecek TCMB'nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına yönelik beklenti anketi, 12 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.

Ekonomistlerin politika faizindeki değişikliğe ilişkin beklentilerinin medyanı 250 baz puan artırım yönünde gerçekleşti. Anket sonuçlarına göre, 250 ila 500 baz puanlık bir artırım öngören ekonomistlerin politika faizi beklentileri, yüzde 37,50 ile yüzde 40,00 arasında değişti. Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 40,00 oldu. Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında politika faizi 500 baz puan artırılarak yüzde 30'dan yüzde 35'e çıkarıldı.

 

 

Kaynak: TGRT Haber, Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...