Tgrt Haber

Brent petrolde son bir ayın en büyük kaybı: Akaryakıt fiyatları düşecek mi?

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: AA, Tgrt Haber
11 Mart 2023 09:00 - Güncelleme : 11 Mart 2023 09:53
Brent petrolde son bir ayın en büyük kaybı: Akaryakıt fiyatları düşecek mi?
petrol,brent petrol fiyatları,fed,abd

Brent petrol Fed faiz açıklamaları sonrası talep endişeleri ile beş haftanın en büyük kayıplarından birini yaşamaya hazırlanıyor. Petrol fiyatları 6 Mart haftasında yüzde 5’in üzerinde değer kaybı yaşayabilir. Merkez bankalarının para politikaları, Fed tarafından gelen şahin sesler ve Rusya’nın petrol üretim kararları fiyatları baskılamaya devam ediyor. Piyasalarda yaşanan bu gelişmeler sonrası akıllara "Akaryakıt fiyatları düşecek mi?" sorusu geldi.

Güçlenen dolar endeksi, resesyon endişeleri ve yakıt talebi üzerindeki olumsuz beklentiler petrol fiyatlarını baskılamaya devam ediyor. Petrol haftanın son işlem gününü yüzde 5’lik değer kaybı ile tamamlamaya hazırlanıyor. Fed Başkanı Powell’in açıklamaları ise doların önümüzdeki günlerde güçleneceği beklentisini destekledi. Yurt içinde ise akaryakıt fiyatlarının düşmesine yönelik beklentiler söz konusu oldu.

PETROL KRİTİK EŞİKTE

Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 81,24 dolardan işlem görüyor. Dün 84 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 81,59 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.33 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,4 azalarak 81,24 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 75,18 dolardan alıcı buldu. Petrol fiyatlarının kritik eşiğe geldiğini ifade eden analistler dolar Fed kararlarının petrol fiyatlarını düşürebileceğini ifade ediyor.

PARA POLİTİKALARINDAKİ BELİRSİZLİK FİYATLARI BASKILADI

Fiyatlardaki düşüşte, ABD ve AB'de merkez bankalarının beklenenden daha güçlü faiz politikaları yürüteceği ve ekonomik yavaşlamanın petrol talebini azaltacağı endişeleri etkili oldu. Fed Başkanı Jerome Powell, bankanın 21-22 Mart'ta gerçekleşecek toplantısıyla ilgili herhangi bir karar almadıklarını, açıklanacak verilerin analiz edileceğini belirtmişti. Powell, verilerin bütününün daha hızlı sıkılaşmanın gerekli olduğunu göstermesi halinde faiz artışlarının hızını artırmaya hazır olduklarını vurgulamıştı. Arz tarafında ise Rusya’nın üretim kesintilerinin miktarının açıklanandan daha yüksek olabileceği beklentileri fiyatların hızlı düşüşünü frenliyor.

RUSYA PETROL ÜRETİMİNİ 500 VARİL AZALTACAK

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, geçen ay yaptığı açıklamada, martta petrol üretimini günlük 500 bin varil azaltacaklarını açıklamıştı. Ancak Rusya'nın martta batı limanlarından petrol ihracatını şubata göre yüzde 10'a kadar azaltmayı planladığına ilişkin haber akışı, arz endişelerini artırarak fiyatları destekledi. Brent petrolde teknik olarak 81,61 ile 81,77 dolar aralığının direnç, 81,05 ile 80,89 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği vurgulanıyor.

ABD TARIM DIŞI İSTİHDAM VERİLERİ BEKLENTİLERİ AŞTI

ABD'de şubat ayı tarım dışı istihdam verileri yayımlandı. Buna göre tarım dışı istihdam şubatta 311 bin kişi artarak beklentileri aştı. İşsizlik oranı yüzde 3,4'ten yüzde 3,6'ya çıktı. ABD'de işsizlik oranı ise şubatta 0,2 puan artarak yüzde 3,6'ya yükseldi.

GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

İstanbul

Anadolu Yakası benzin fiyatı: 20,43 TL

Anadolu Yakası motorin fiyatı: 21,53 TL

Avrupa Yakası benzin fiyatı: 20,48 TL

Avrupa Yakası motorin fiyatı: 21,59 TL 

Ankara

Benzin fiyatı: 20,85 TL

Motorin fiyatı: 22,00 TL

İzmir

Benzin fiyatı: 20,81 TL

Motorin fiyatı: 22,06 TL

Kaynak: AA, Tgrt Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Okur14 Mart 2023 07:21

Düşecekmiş:). milleti soymaya devam

Sonraki Haber Yükleniyor...