Tgrt Haber

Petrol yeşil alanda, Tahran'ın elinde Hürmüz kartı! Belirsizlik fiyatları nasıl etkileyecek?

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
16 Ekim 2023 15:46 - Güncelleme : 16 Ekim 2023 16:24
Petrol yeşil alanda, Tahran'ın elinde Hürmüz kartı! Belirsizlik fiyatları nasıl etkileyecek?
hürmüz boğazı,iran,petrol,israil

İsrail-Filistin Savaşı’nın başlamasının ardından en çok endişe edilen durumlardan biri İran’ın savaşa dahil olması oldu. Tahran'dan gelen “Saldırıların devam etmesi halinde müdahale etmek zorunda kalırız” açıklaması sonrası petrol 90 doların üzerine çıktı. Brent petrol fiyatları anbean takip edilirken gözler Hürmüz Boğazı’na çevrildi.

Dünyanın en önemli petrol damarlarından olan Hürmüz Boğazı artan jeopolitik risklerle dünya gündemine geldi. Uzmanlar İran’ın savaş girmesini en kötü savaşın geleceğine yönelik en kötü ihtimallerden biri olarak değerlendirirken petrolde 100 dolar senaryoları yeniden konuşulmaya başlandı.

ŞİMDİ DE HÜRMÜZ KORKUSU SARDI

Hürmüz Boğazı, Basra Körfezi ile Umman Körfezi’ni birbirine bağlayan ve küresel ticaretin önemli geçiş noktalarından olan dar bir su yolu. Günde yaklaşık 21 milyon varil petrol Hürmüz Boğazı’ndan geçiyor. Bu rakam ise dünya toplam tüketiminin yüzde 20 ila 30'unu oluşturuyor. Hürmüz Boğazı, petrol zengini körfezden Hint Okyanusu'na deniz trafiği için tek geçiş noktası olurken İran, Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne sınırı bulunuyor. 

KENANİ İDDİALARI REDDETTİ

İran’ın savaşa girmesi ve boğaz petrol trafiğinin tehlikeye girme ihtimali piyasaların tedirgin etmeyi sürdürüyor. Bu korkulara rağmen İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, ülkesinin İsrail-Filistin çatışmasına müdahale edeceğine yönelik iddiaları reddetti. Buna karşın analistler, İran senaryosunu masada tutmaya ve oluşabilecek ihtimaller üzerinden yorum yapmaya devam ediyor.

Petrol yeşil alanda, Tahran'ın elinde Hürmüz kartı! Belirsizlik fiyatları nasıl etkileyecek?

FİYAT RİSKLERİ ARTABİLİR

Petrol piyasalarının nabzını tutan oilprice internet sitesinde verilen bilgilere göre, İran sularındaki Hürmüz Boğazı dünyadaki en büyük petrol geçiş noktalarından biri. Boğazdan günlük olarak geçen petrol miktarı 17 milyon varil civarında olup, bu da bu yıl için tahmin edilen küresel petrol talebinin yaklaşık yüzde 17'sine denk geliyor. Bu aynı zamanda Basra Körfezi üzerinden dünyaya yayılan Orta Doğu petrolünün de neredeyse yüzde 90'ına denk geliyor.

İran ile Batı arasında yaşanan siyasi ya da ekonomik konularda Tahran Hürmüz kartını sık sık kullanarak boğazı kapatma tehdidinde bulunuyor. Krizin derinleşmesi ihtimalini göz önünden bulunduran uzmanlar İran'ın Hürmüz Boğazı'nı kapatmak, ABD'nin ise açık tutmak istediği bir noktaya gelinmesi halinde fiyat risklerinin artacağını ifade ediyor.
Petrol fiyatları yaşanan gelişmeler sonrası 90 doların üzerindeki seyrine devam ediyor. Cuma günü 91 dolara kadar yükselen Brent petrol geçtiğimiz haftayı 90,18 dolar seviyesinde tamamladı. 

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...