Tgrt Haber

Rüzgar tersine döndü, petrol yüzde 3 değer kazandı! Akaryakıta zam ya da indirim gelecek mi? (9 Ocak güncel akaryakıt fiyatları)

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
09 Ocak 2023 15:27 - Güncelleme : 09 Ocak 2023 17:10
Rüzgar tersine döndü, petrol yüzde 3 değer kazandı! Akaryakıta zam ya da indirim gelecek mi? (9 Ocak güncel akaryakıt fiyatları)
brent petrol,akaryakıt fiyatları

Brent petrol, 2023 yılına sert fiyat dalgalanmaları ile girerken haftanın ilk işlem gününe yüzde 1,4 değer kazanarak başladı. Geçtiğimiz hafta yüzde sekiz değer kaybeden brent petrol yeni haftaya artışla başlamasının ardında gözler yurt içinde akaryakıt fiyatlarına çevrildi. Fiyat dalgalanmalarına dolar endeksindeki gerileme ve Çin’in 2020 yılından sonra ilk kez ülkeyi uçuşlara açması neden oldu.

Brent petrol 2023 yılına oynak fiyat hareketiyle ile girmesinin ardından yüzde 8’e yakın değer kaybetti. Tüm dünya tarafından takip edilen petrolün 9 Ocak haftasına ise yükselişle başlaması gözleri akaryakıt fiyatlarına çevirdi. Geçtiğimiz hafta petrol fiyatlarındaki gerilemeye paralel olarak hafta başında benzine indirim geleceği beklentisi oluştu. 

YÜZDE 3 DEĞER ARTIŞI YAŞADI

Petrol piyasasında dalgalanmalar sürerken geçtiğimiz hafta brent son zamanların en kötü kapanışlarından birini gerçekleştirdi. Bu sabaha ise değer artışı ile başlamasını ardından günün ikinci yarısında yüzde 2,95 arttı. Geçtiğimiz hafta 78 dolar bandında gezinen petrol 80 doların üzerini test etti. 

DOLAR ENDEKSİ GERİLEDİ, PETROL YUKARI ÇIKTI

Fed tutanaklarında henüz faiz indirimleri için erken mesajı verilse de Amerika ekonomisinde yaşanan olumlu gelişmeler sıkı para politikasında gevşemeye gidileceği ihtimalini gündeme getirdi. ABD'nin faiz politikalarında yumuşamaya gidebileceği beklentisi de resesyon endişelerini hafifleterek doları baskıladı. Dolar endeksi 103 seviyelerine gerilerken dolara bağlı olan petrol fiyatları diğer para birimleri ile alım yapan alıcılar için ucuzladı. Bu da talebin artmasına ve fiyatların yükselmesine neden oldu. 

PETROLDE ÇİN RÜZGARI

Pekin hükümetinin bir süredir pandemi kısıtlamaları yüzünden ekonomisindeki daralma ve petrol talebindeki azalma fiyatlanmalara etki ediyordu. Hafta sonu Çin’in uluslararası uçuşlara 3 yıl aranın ardından tekrar başlama kararı alması küresel piyasalarda olumlu rüzgarların esmesine kapı aralayarak petrol fiyatlarını dipten topladı. 

BRENT PETROL 140 DOLARA KADAR ÇIKABİLİR

Öte yandan bazı analistlere göre; Çin’in oyuna yeniden dahil olması ülkenin pandemi öncesi üretim seviyelerine geri dönmesi bu da petrol talebinin artmasına neden olacak. Çin’de yaşanması beklenen petrol açlığı ile brent petrolün varil başına 140 dolara kadar çıkması bekleniyor.

İNDİRİM YA DA ZAM VAR MI? GÖZLER EPİAŞ’TA

Petrol fiyatlarında yaşanan fiyat hareketlilikleri sonrası araç sahipleri zam ya da indirim olup olmadığını merak ediyor. Brent petrolün 86 dolara çıkmasının ardından benzine 84 kuruş zam gelmiş, motorin fiyatlarında ise herhangi bir değişiklik yaşanmamıştı. Enerji Piyasaları İşletme A.Ş.’nin zam ya da indirim gelmesi halinde belirleyeceği fiyatlar bekleniyor.

GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

İstanbul

Anadolu Yakası benzin fiyatı: 19,52 TL
Anadolu Yakası motorin fiyatı: 22,11 TL
Avrupa Yakası benzin fiyatı: 19,51 TL
Avrupa Yakası motorin fiyatı: 22,11 TL 

Ankara

Benzin fiyatı: 19,73 TL
Motorin fiyatı: 22,27 TL

İzmir

Benzin fiyatı: 19,69 TL
Motorin fiyatı: 22,40 TL

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...