Tgrt Haber

Rusya’nın taleplerine yetişemiyorlar! Manisa’dan dünyaya yayılan sağlık deposu: Yaşı 15, kurusu 200 lira…

27 Ekim 2023 11:40 - Güncelleme : 27 Ekim 2023 11:54
Rusya’nın taleplerine yetişemiyorlar! Manisa’dan dünyaya yayılan sağlık deposu: Yaşı 15, kurusu 200 lira…
,hasat,,manisa

Manisa'nın Alaşehir ilçesinin Kavaklıdere Mahallesinde yetiştirilen cennet hurması dünya pazarında yer alıyor. Yaşı 15, kurusu 200 TL'den satılan cennet hurması taleplerine yetişemeyen üreticiler diğer üreticilerin de cennet hurmasına yönelmesini istedi

Manisa'nın Alaşehir ilçesine bağlı Kavaklıdere Mahallesinde yoğun bir şekilde yetiştirilen cennet hurması hasadı ve kurutma işlemleri başladı. Geçen yıl yurtdışından gelen taleplere yetişemediklerini belirten üreticiler ise diğer üreticilere üzüm bağlarını sökerek cennet hurması yetiştiriciliğine başlamalarını tavsiye etti.

HEM YURT İÇİ HEM YURT DIŞI PAZARI VAR

Gemide çalışan Alaşehirli bir denizcinin, tatil dönüşü evinin balkonunda kuruttuğu cennet elması kurularını arkadaşlarına hediye olarak götürmesiyle başlayan, Alaşehir'in Kavaklıdere Mahallesindeki cennet elması kurusu üretimi bugün dünya pazarlarında kendine önemli bir yer buldu. Kavaklıdere Cennet Hurması olarak adlandırılan cennet elması kurusunun satışını yapan Recep Kılıç, serasında kuruttuğu cennet hurmalarını yurt içi ve yurt dışında pazarlıyor.

Manisa'nın yaş hurması yurt dışı pazarında büyük ilgi görüyor.

MOSKOVA’DAN BÜYÜK TALEP

Kadın işçiler cennet elmasının rekoltesinin düşük, ama kaliteli olduğunu dile getirirken, enflasyonun yüksek olduğunu, mazot ve işçi ücretlerinin ise yüksek olduğu şikayetinde bulundu. Bahçede dalından toplayan ve serada soyan olmak üzere günde ortalama 20 işçi istihdam eden Recep Kılıç, "Moskova’dan 15 -20 ton Kavaklıdere Cennet Hurması talebi aldık, ancak talepleri karşılayamadık. Bölgemizde yaklaşık 800 dönüm alanda cennet elması yetiştiriliyor. 240 ton civarında bir rekolte bekliyoruz. Çiftçilerimiz üzüm bağlarını söküp, cennet elması üretimine dönüyor. Çünkü cennet elması ekonomik olarak daha karlı. Geçen yıl 4 ton cennet elması kurusu üretimi yaptım. Bu yıl hedefimiz 6 tonu geçmek.” dedi.

TALEPLERE YETİŞEMİYORLAR

Çiftçilere üzüme alternatif olarak cennet hurması öneren Kılıç, “Geçen yıl 7 TL’ye aldığımız cennet elmasının kilosu bu yıl 15 TL. Henüz piyasa açılmadı ama bu yıl cennet elması kurusunun fiyatı 200 TL civarında olacak. Ürettiğimiz ürünleri şu anda ihracatçı firmalarla görüşüyoruz. Henüz sezon tam başlamadı. Geçen yıl Almanya ve Hollanda’ya ürün gönderdik. Bu yıl daha çok alternatif var, pazar bulma sıkıntımız yok ancak ürün yetersiz kalıyor.” şeklinde konuştu.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...