Tgrt Haber

Rusya'nın Ukrayna işgalinden Venezuela kazançlı çıktı: ABD için petrol lideri olabilir

Editör: Murat Makas / Kaynak: Euronews
12 Nisan 2022 12:49 - Güncelleme : 12 Nisan 2022 13:03
Credit Suisse yatırım bankası yayınladığı raporda, daha önce yüzde 4,5 olarak açıkladığı Venezuela büyüme tahminini yüzde 20'ye çıkardı.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları ABD, AB ve Arap ülkelerinde gaz ve petrol endişelerini arttırdı. İşgalin ardından Rusya’ya başlatılan yaptırımların Venezuela’nın ekonomisine olumlu yansıyacağı belirtildi. İsviçre merkezli bir banka, ABD'nin Rusya'dan 2021 yılında günde 700 bin varil civarında petrol ithal ettiğini belirterek işgal sonrası Rus petrolünün yerini günlük 500 bin ila 700 bin varil ihracat kapasitesi olan Venezuela'nın alabileceğini belirtti.

Credit Suisse yatırım bankası yayınladığı raporda, daha önce yüzde 4,5 olarak açıkladığı Venezuela büyüme tahminini yüzde 20'ye çıkardı.

Ukrayna’ya olan saldırılar küresel piyasalarda hareketliliği beraberinde getirdi ve brent petrol fiyatları, altın ve dolar olumsuz etkilendi. 14 yılın rekorunu kıran brent petrol inişli çıkışlı seviyelerini sürdürüyor. Rusya'ya karşı sıcak savaştan uzak duran Batılı ülkeler tamamen ekonomik maliyetler üzerinden kurgulanmış yaptırımlarla Rusya'ya geri adım attırmayı amaçlıyor.

İşgal sonrası ekonomik olarak etkilenmek istemeyen AB ülkelerinde doğal gaz korkusu yaşanırken, ABD’de enflasyon endişesi ve Arap ülkelerinde de petrol endişesi gündemdeki yerini koruyor. Birkaç gün önce Rusya, Yamal boru hattından Batı'ya giden doğalgaz boru hattı akışlarını durdurduğunu açıklamıştı.

YÜZDE 20 BÜYÜME OLABİLİR

Birçok ülke Rusya-Ukrayna savaşından etkilenirken gözler Venezuela’ya çevrildi. Yapılan tahminlere göre Rusya'ya uygulanan yaptırımlar nedeniyle Venezuela petrolüne artan talep ülke ekonomisinin yüzde 20 büyümesini sağlayabilir.

Credit Suisse yatırım bankası yayınladığı raporda, daha önce yüzde 4,5 olarak açıkladığı Venezuela büyüme tahminini yüzde 20'ye çıkarırken, 2023 projeksiyonunu da yüzde 3'ten yüzde 8'e yükseltti. 6 Nisan'da müşterilerine gönderdikleri raporda, "Bu rakamlar imla hatası değil. Eğer hesaplamalarımız doğruysa bu dünyadaki en güçlü büyüme oranları olabilir" ifadeleri yer aldı.

ABD'NİN GÖZÜ VENEZUELA'DA

Ekonominin 2020 yılında en dip noktayı gördüğü vurgulanan raporda yeni tahminin büyük oranda petrol gelirlerine dayandığı belirtildi. İsviçre merkezli banka, ABD'nin Rusya'dan 2021 yılında günde 700 bin varil civarında petrol ithal ettiğini belirterek Ukrayna'nın işgali sonrası Rus petrolünün yerini günlük 500 bin ila 700 bin varil ihracat kapasitesi olan Venezuela'nın alabileceğini vurguladı. Banka ayrıca yaptırımların gevşetilmesi ile Venezuela'nın bu miktarı artırmasının da olası olduğunu söyledi.

Kaynak: Euronews
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...