Tgrt Haber

Almanya'nın Rusya çıkışı ile Brent petrol 110 dolara ilerliyor: Akaryakıta zam göründü

Editör: Ferhat Erdemir / Kaynak: TGRT Haber
29 Nisan 2022 20:45 - Güncelleme : 30 Nisan 2022 00:05
Brent petroldeki yükselişin ardından akaryakıt fiyatlarına ilk zam haberi geldi.

Almanya'nın Rus petrolünü satıl almayı bırakmaya hazır olduğu yönündeki açıklamalarıyla birlikte Brent petrol fiyatları yükseliş trendine girdi. Rusya'ya yeni ambargo sinyalinin ateşlediği brent petrol varil fiyatı 108 dolara dayandı. Brent petroldeki yükselişin ardından Türkiye'de akaryakıt fiyatlarına ilk zam haberi geldi. 30 Nisan'dan itibaren benzinin fiyatına 1.33 TL zam gelmesi bekleniyor.

Brent petroldeki yükselişin ardından akaryakıt fiyatlarına ilk zam haberi geldi.

Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle  petrol fiyatları Mart’ta son 14 yılın rekorunu kırarak 140 dolara dayandı. Nisan’da iniş çıkışlar yaşayan Brent petrol varil fiyatı 18 Nisan’da ise 28 Mart’tan beri gördüğü en yüksek seviye olan 115 doları test ettikten sonra enflasyonun süreceğinde işaret eden Uluslararası Para Fonunun küresel büyüme tahminlerini düşürmesi ve ABD Merkez Bankasının (Fed) ‘faiz artışı’ sinyali veren açıklamaları nedeniyle sert düşüş yaşayarak 100 doların altını gördü. Rusya ile Batılı devletlerin karşılıklı yaptırımları nedeniyle Brent petrol varil fiyatı yeniden yükselişe geçti.

Geçtiğimiz hafta pazartesi günü 115 doları test edip 100 doların altını gördükten sonra haftayı 105,6 dolardan kapatmıştı. Bu haftanın açılış gününde de düşüşünü sürdüren Brent petrol yeniden yükseliş eğilimine girdi.

GÜNCEL BRENT PETROL FİYATLARI

Önceki gün 107,67 dolara kadar yükselen Brent petol günü 107,26 dolar seviyesinde kapattı. Bugün saat 12.30 itibarıyla dünkü kapanışa göre yüzde 1,44 artış gösteren Brent petrolün varil fiyatı 108,13 dolardan işlem görüyor. ABD tipi ham petrolün varili ise 106,22 dolardan alıcı buldu.

ALMANYA’NIN ‘AMBARGO SİNYALİ’ BRENTİ ATEŞLEDİ

Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşa ilişkin gelişmeler ve Avrupa ile Moskova arasında karşılıklı uygulanan yaptırımlar küresel petrol piyasalarında arz endişelerinin artmasına neden oldu. Haftanın ilk gününden itibaren IMF, Fed ve Çin etkisiyle baskılanan Brent petrol fiyatları Almanya'nın da Rus petrolüne ambargo uygulayan diğer Avrupa ülkelerine katılmaya hazır olduğu yönündeki haber akışı nedeniyle Perşembe günü ibresini yukarı yönlü çevirdi.

PETROLDEKİ YÜKSELİŞİ ÇİN SINIRLIYOR

Dünyanın en büyük ikinci petrol tüketicisi Çin'de süren Covid-19 salgını kısıtlamaları nedeniyle talep düşüşü endişeleri ise fiyatların yükselişini sınırlıyor. 28 Mart'tan bu yana uygulanan kapanmaya ilişkin yetkililer, tedbirlerin karantina bölgeleri dışında vaka görülmeyen yerlerde kaldırılacağını bildirdi. Başkent Pekin'de ise 22 Nisan’da görülen yerel kaynaklı vakaların artmaya devam etmesi nedeniyle Şanghay'dakine benzer bir kapanmayı gerektirecek yayılma ihtimalinin olması kaygıya neden oluyor.

Uzmanlar teknik olarak Brent petrolde 109,12-111,27 doların direnç aralığı, 106,97-104,82 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceğini ifade ediyor.

GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

Brent petrol varil fiyatındaki değişim akaryakıt fiyatlarını yakından ilgilendiriyor. Brent petrol fiyatları geçtiğimiz hafta sert düşüşle 100 doların altını görmesinin ardından yükselişini sürdürüyor. Son olarak Almanya’nın ‘ambargoya hazırız’ sinyaliyle yükselişe geçen Brent petrol fiyatlarında dalgalanma sürerken yurt içinde akaryakıt fiyatlarına zam haberi geldi. Benzinin litresine 30 Nisan Cumartesi gününden itibaren 1 lira 33 kuruş zam gelmesi beklenirken motorin grubunda ise fiyatlarda bir değişim beklenmiyor.

30 NİSAN BENZİN FİYATLARI

Benzin fiyatları yapılması beklenen zammın ardından yeniden 20 liranın üzerine çıkacak. 30 Nisan Cumartesi’den itibaren uygulanacak zam sonrası oluşacak fiyatlar ise şöyle;

İstanbul: 20,34 TL

Ankara: 20,43 TL

İzmir: 20,45 TL

Türkiye Petrollerinin internet sitesinden edinilen verilere göre 29 Nisan güncel akaryakıt pompa fiyatları şöyle;

29 NİSAN MOTORİN FİYATLARI

İstanbul: 22,00 TL

Ankara: 22,08 TL

İzmir: 22,09 TL

29 NİSAN BENZİN FİYATLARI

İstanbul: 19,01 TL

Ankara: 19,10 TL

İzmir: 19,12 TL

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...