Tgrt Haber

Geleceğin mesleği olacak! Enerji sektörü 600 bin teknisyen arıyor...

Editör: İmran Baran / Kaynak: TGRT HABER
14 Ekim 2023 14:44 - Güncelleme : 14 Ekim 2023 15:23
Geleceğin mesleği olacak! Enerji sektörü 600 bin teknisyen arıyor...
rüzgar santralleri,enerji,rüzgar türbini,personel,personel alımı

Türkiye enerjide dışa bağımlılığı kesmek için çalışmalarını sürdürüyor. Binlerce rüzgar enerjisi aktif olarak elektrik üretimine katkı sağlarken sektöre yatırım da hız kesmeden devam ediyor. Yeni yapılan duyuruya göre rüzgar enerjisi sektörüne 2027 yılına kadar 600 bin teknisyen alımı yapılacak.

Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili çalışmalar son yıllarda hız kazanırken rüzgar enerjisi sektörü de gelişmeye devam ediyor. Dünya genelinde doğal kaynakları dönüştürme çalışmaları da gün geçtikçe daha yoğun bir tempoya giriyor. Sektörün son dönemde yıldızının parlamasıyla birlikte türbin sayısını artırma çalışmaları da hız kazandı. Yenilenebilir enerji kaynakları içerisinde ilk sırada yer alan rüzgar enerjisi sektöründe başta istihdam olmak üzere birçok alana da katma değer sağlıyor. 

HEDEFTE DIŞA BAĞIMLILIĞI BİTİRMEK VAR!

Enerjiyi dönüştürme çabası çok ciddi boyutlara ulaşmışken bu alana yapılan yatırımlar da aynı ciddiyetle devam ediyor. 2021 yılı istatistiklerine göre Türkiye'deki rüzgar enerjisi türbin sayısı 3 bin 868'e, toplam kurulu güç ise 10.58 GW'a ulaştı. 1 Nisan 2022 tarihinde 189 bin 258 megavatsaatle tüm zamanların en yüksek rüzgar enerjisi üretimi gerçekleşti. Rüzgar enerjisine verilen önem günden güne artmakla birlikte türbin sayısını artırma çalışmaları da çok ciddi boyutlara ulaşıyor. Türkiye, enerji kullanımında dışa bağımlılığı kesmek için yeni projeler hayat bulmaya devam ederken bir yandan bu alanda oluşan personel açıklarının kapatılması için ilanlar da sıklıkla duyuruluyor.

Geleceğin mesleği olacak! Enerji sektörü 600 bin teknisyen arıyor...

KAPASİTE 3,5 YILDA İKİ KATINA ÇIKARILACAK

Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi (GWEC) ve Küresel Rüzgar Organizasyonu (GWO) tarafından hazırlanan Küresel Rüzgar İşgücü Görünümü 2023 -2027 raporuna göre, karasal ve deniz üstü (offshore) rüzgar enerjisi sektöründe yetişmiş eleman ihtiyacı artış gösteriyor. Küresel rüzgar enerjisi ilave kapasitesi geçen yıl 78 GW'a ulaştı, 2027'de bu miktarın 155 GW'a çıkacağı öngörülüyor.

Bu yıl küresel rüzgar enerjisi toplam kurulu gücü 1 teravat sınırını aştı. Gelecek 10 yıl içinde de 1 teravatı aşan rüzgar enerjisi gücünün enerji sistemine bağlanacağı hesaplanıyor.

ENERJİDE ÇIĞIR AÇACAK, İSTİHDAMA BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK! 

Küresel rüzgar enerjisi sektöründe istihdam sayısı geçen yıl sonu itibarıyla 489 bin 600'e ulaştı. Rapora göre, küresel rüzgar enerjisi sektörünün gelişimi ve sürdürülebilirliği için 2027'ye kadar 600 bin teknisyenin istihdam edilmesi gerekiyor.

Kaynak: TGRT HABER
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...