Tgrt Haber

S&P Global Ratings’in Türkiye kredi notu ne anlama geliyor? Ekonomist Mahfi Eğilmez tek tek yorumladı

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber
01 Aralık 2023 11:55 - Güncelleme : 01 Aralık 2023 12:00
S&P Global Ratings’in Türkiye kredi notu ne anlama geliyor? Ekonomist Mahfi Eğilmez tek tek yorumladı
S&P Global Ratings,kredi notu,uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu,türkiye,yatırım

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Ratings, Türkiye'ye verdiği kredi notunu B olarak korudu ve geleceğe ilişkin görünümü durağandan pozitife yükseltti. Ekonomist Mahfi Eğilmez tek tek S&P Ratings’in notunu değerlendirdi ve bu zamana kadar verilmiş kredi notları ile ilgili tabloyu paylaştı. Peki, Yabancı kuruluşlar tarafından Türkiye’ye verilen kredi notları ne anlama geliyor? İşte Mahfi Eğilmez’in yorumu…

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Ratings, Türkiye'nin kredi notunu "B" korudu. Kredi notu görünümünü ise "durağan"dan "pozitif"e yükseltti. Standard & Poor's Türkiye kararı sonrası Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Bakan Şimşek, "Attığımız adımlar karşılık buluyor” ifadesini kullandı.

S&P Global Ratings’in ve diğer yabancı kuruluşların Türkiye kredi notlarının ne anlama geldiğini ise Ekonomist Mahfi Eğilmez tek tek yorumladı. Eğilmez, S&P’nin notuna ilişkin  “Olumlu değişim sürerse kaynak girişi başlayabilir” yorumu yaparken, kararın ne anlam ifade ettiğine ilişkin bir tablo paylaştı.

“ÜLKEYE KAYNAK GİRİŞİ BAŞLAYABİLİR”

Mahfi Eğilmez gelişmeye ilişkin değerlendirmesini X hesabı üzerinden yaptı. Eğilmez, “Faiz ve KKM konusunda atılan rasyonelleşme adımlarıyla başlayan olumlu değişim devam ederse ülkeye kaynak girişi başlayabilir” ifadesini kullandı.

TÜRKİYE’YE VERİLEN KREDİ NOTLARI NE ANLAMA GELİYOR?

Mahfi Eğilmez’in paylaştığı tabloda, üç büyük kredi derecelendirme kuruluşunun (S&P, Moody's ve Fitch) Türkiye notları yer aldı. Eğilmez, kredi notlarının ne anlam taşıdığı ve hangi yatırım kategorisine karşılık geldiğine ilişkin bilgilendirmeyi de bu tabloda paylaştı.

S&P Global Ratings’in Türkiye kredi notu ne anlama geliyor? Ekonomist Mahfi Eğilmez tek tek yorumladı

TÜRKİYE YATIRIM EŞİĞİNİN HEMEN ALTINDA YER ALIYOR

Buna göre; S&P’nin B+ notu ‘Yüksek Spekülatif Düzey’ anlamına gelirken, yatırım kategorisi olarak ise 'Düşük Düzey’de yer aldı. S&P’nin notu Yatırım Eşiği’nin hemen altında yer aldı.

MOODYS VE FITCH DÜŞÜK BIRAKTI

Moodys’in B3 notu da benzer şekilde ‘Yüksel Spekülatif Düzey’de kalıyor, yatırım olarak da 'Düşük Düzey’e karşılık geliyor.

Fitch’in B olarak açıkladığı Türkiye notu da 'Yüksek Spekülatif Düzey' açıklamasına karşılık gelirken, yatırım seviyesi olarak 'Düşük Düzey’in içinde yer alıyor.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...