Tgrt Haber

SGK'dan alınmayan maaşa zaman aşımı! 2008 kritik tarih olarak belirlendi

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Habertürk
23 May 2024 09:54 - Güncelleme : 23 May 2024 09:57
SGK'dan alınmayan maaşa zaman aşımı! 2008 kritik tarih olarak belirlendi

Sosyal Güvenlik Kurumu gelir ve aylıkların beş yıl içinde istenmeyen kısmı için zaman aşımı uyguluyor. SGK’ya gelir veya aylık için müracaat etmemenin haklı bir sebebi varsa beş yıllık zaman aşımı için karar bozulabiliyor. SGK’nın uygulamasında zaman aşımı ve hak düşürücü sürelerin detayları neler?

Sosyal Güvenlik Kurumu uygulamasına göre, 5 yıllık sürede istenmeyen maaşları alma hakkı ortadan kalkıyor. Ödemelerin alınması için haklı bir sebep olması gerekirken zaman aşımı yasa ile belirlenmiş bulunuyor.

ZAMAN AŞI SÜRESİ YASA İLE BELİRLENDİ

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 97’nci maddesine göre, 4/1-a (SSK), 4/1-b (BAĞ-KUR) ve ilk defa 2008 / Ekim ay başından itibaren 4/1-c (kamu görevlisi) kapsamında sigortalı olanlara kanunda aksine hüküm bulunmayan hallerde iş kazası, meslek hastalığı, vazife malullüğü ve ölüm hallerinde bağlanması gereken gelir ve aylıkların, hakkın kazanıldığı tarihten itibaren beş yıl içinde istenmeyen kısmı zamanaşımına uğrar. 

SGK'dan alınmayan maaş zaman aşımı! 2008 kritik tarih olarak belirlendi - 1. Resim

HAKLI SEBEP OLUR ÖDEME YAPILIR?

Sosyal Güvenlik Kurumu’na müracaat etmemenin haklı bir sebebe dayandığını ispatlayanlar hakkında bu hüküm uygulanmaz. 506 Sayılı eski Sosyal Sigortalar Kanunu’nda ise beş yıl içinde talep edilmeyen gelir ve aylıkların zamanaşımına uğrayacağı ifadeler ediliyor.

Bu durumda olanların gelir ve aylıklarının yazılı başvuru tarihini takip eden ay başından itibaren başlayacağı hükmü bulunuyordu. 5510 Sayılı Kanun’da vatandaşın lehine düzenleme yapıldı. Konuyu sadeleştirmek adına sadece 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 Sayılı Kanun çerçevesinde sırayla anlatmak istiyorum.

SGK'dan alınmayan maaş zaman aşımı! 2008 kritik tarih olarak belirlendi - 2. Resim

2008 KRİTİK TARİH

SSK ve BAĞ-KUR’lularda kritik tarih 2008 olarak biliniyor. 2008 öncesi SSK ve BAĞ-KUR’lularda gelir ve aylığını beş yıl içinde almayanlara ödeme yapılmıyordu.  2008 sonrasında ise bu konuda bir zaman aşımı uygulanmıyor. Bu nedenle 4/1-a ve 4/1-b kapsamındakiler açısından alınmayan gelir ve aylığın sonradan talep edilmesi halinde tüm gelir ve aylıklar ödenir.

Bağlanmış bulunan gelir ve aylığını aralıksız 12 ay boyunca tahsil etmeyen, bankadan çekmeyenlerin gelir ve aylıkları durdurulur. Ancak, durdurulmuş olması kesildiği anlamına gelmez. SGK, şahsın gelir ve aylık bağlanma şartlarının devam edip etmediğini araştırdıktan sonra şartları sağlıyorsa ödemeye tekrar devam eder.

 

Kaynak: Habertürk
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...