Tgrt Haber

Son dakika! Bakan Şimşek açıkladı: Tercihler TL'nin lehine

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: tgrthaber.com.tr
23 May 2024 10:11 - Güncelleme : 23 May 2024 10:57
Son dakika! Bakan Şimşek açıkladı: Tercihler TL'nin lehine

Son dakika! Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Arap Bankacılık Zirvesinde konuştu. Bakan Şimşek "Türkiye henüz küresel dezenflasyon rüzgarına kapılmadı. Parasal politikalarımızı istikrarlı şekilde uygulamaya devam edeceğiz." dedi.

Son dakika! Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şişek Arap Bankacılık Zirvesinde ekonomiye ilişkin önemli mesajla verdi. Bakan Şimşek, cari açıktan para politikalarına kadar pek çok başlığa değindi.

Hazine ve Maliye Bakanı zirvedeki konuşmasında şunları kaydetti:

*Parasal politikalarımız istikrarlı bir şekilde uygulanmaya devam ediyor.
* Programımız sağlam politikalar ve yapısal reformların birleşimi sayesinde çalışıyor.
* Büyümeyi sürdürülebilir ve daha dengeli bir hale getirmeye çalışıyoruz.
* Portföy tercihleri liranın lehine olacak ve reel kur lehimize dönerek dezenflasyon sürecine destek verecek.
* Türk lirası hala biraz zayıf, ancak volatilite ortadan kalktı.
* Merkez Bankası rezervleri artmaya devam ediyor.
* KKM'den çıkıyoruz ve TL mevduat rezervleri artıyor.
* TL varlıklarla yapılan yatırımlar değer kazanmaya devam ediyor.
* Bütün kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye ile ilgili beklentileri olumlu.
* Sanayi dönüşümüne yeniden odaklanmamız gerekiyor.
 *Portföy giriş tercihleri TL'nin lehine

SERBEST TİCARET ANLAŞMASI ÇAĞRISI

Bakan Şimşek konuşmasının devamında Arap ülkelerinin Türkiye ile serbest ticaret anlaşması imzalamaktan çekinmemesi gerektiğini ifade etti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ile Arap ülkeleri arasında ticaret ve yatırımları artırmanın başlıca yolunun serbest ticaret anlaşmaları (STA) olduğunu açıkladı. 

Arap ülkelerinin sermaye ihraç eden ülkeler olduğunu, ekonomilerini çeşitlendirmek ve imalat sektöründe gelişmek istediklerini belirten Şimşek, Türkiye'de yatırımla bunları sağlayabileceklerini ifade etti. Şimşek, Türkiye ile Arap ülkeleri arasında en kolay işbirliği yapılabilecek alanların ise turizm, inşaat ve savunma sanayi olduğunu söyledi.

Türkiye savunma sanayinin son yıllarda kaydettiğini ilerlemeye yürütülen geliştirme projesi sayısı ve ihracat hacmindeki artışa da dikkat çeken Şimşek, "Komşu ülkelerle ortak tasarım, geliştirme ve imalat çalışmaları yürütüyoruz" derken, inşaat sektöründe Afrika, Orta Asya'da ayrıca Libya, Suriye ve Ukrayna'nın yeniden inşasında ortak rol oynayabileceklerini vurguladı.

DEZENFLASYON RÜZGARINA KAPILMADIK

Bakan Şimşek, Türk Lirası'nda volatilitenin ortadan kalktığını da belirterek şunları söyledi:

"Türkiye henüz küresel dezenflasyon rüzgarına kapılmadı. Parasal politikalarımız istikrarlı bir şekilde uygulanmaya devam ediyor. Cari açıktaki düşüş rezerv birikiminin temeli olacak. Portföy tercihleri TL’nin lehine olacak ve reel kur lehimize dönerek dezenflasyonu güçlendirecek. TL hala biraz zayıf ancak volatilite azaldı. Yapısal problemlerimizi çözüyoruz."

 

Kaynak: tgrthaber.com.tr
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...