Tgrt Haber

Son dakika! Erdoğan'dan 'Tarım bitti' iddialarına sert cevap

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: tgrthaber.com.tr
17 May 2024 14:57 - Güncelleme : 17 May 2024 17:11
Son dakika! Erdoğan'dan 'Tarım bitti' iddialarına sert cevap

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tarım Ekosistemi buluşmasında açıklamalarda bulundu. Çiftçilere peş peşe müjdeler veren Erdoğan, kredi desteklerini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tarım Ekosistemleri Buluşması'nda önemli açıklamalar yaptı. Erdoğan, "Tarım bitti" iddialarına sert cevap verirken kırmızı ve beyaz et hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Erdoğan'ın açıklamaları şu şekilde:

"ET FİYATLARINDAKİ DALGALI HAREKETİ YOK SAYAMAYIZ"

Ziraat Bankamız, Türk tarımının lokomotifi olmuştur. Üreticilerimizin, insanımızın iliğini sömüren tefecilerin ve faiz lobilerinin pençesine düşmemeleri noktasında hayati rol üstlendi. Ziraat Bankası, bugün de ülkeyi ve milleti önceleyen duruşunu muhafaza ediyor. Bankamızı ve çalışanlarını yürekten tebrik ediyorum. 2015 yılında Ziraat Katılım'ın faaliyete geçmesiyle bankamız, hızla gelişen alternatif finans piyasasında da yerini almıştır.

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü'nde Ankara'da bir araya geldik, kucaklaştık. Türkiye'nin tarımda son 21 yılda nereden nereye geldiğini detaylı bir şekilde ortaya koyduk. Ülkemizde muhalefetin ezberi olan 'tarım bitti' ezberinin ne kadar temelsiz, gerçek dışı olduğunu rakamlarla ispat ettik. Saman ithalatı söylemi, tarım sektörünün tüm paydaşlarına yapılmış bir hakarettir.

Son dakika! Erdoğan'dan tarım bitti iddialarına sert cevap - 1. Resim

Türkiye bunun üzerinden muhalefeti artık geride bırakmalıdır. Eski muhalefet tarzının da raf ömrünü tamamladığı görülüyor. Eleştiren ama daha yapıcı anlayış ülkemiz için daha faydalı olacaktır.  

Elbette her şey güllük gülistanlık diyemeyiz. Tarımsal girdi fiyatlarındaki artış, buna benzer sorunlarımız var. Kırmızı ve beyaz et fiyatlarında dalgalı hareketleri yok sayamayız. Gübre fiyatlarındaki artıştan farklı alanlardaki şikayetlere kulaklarımızı tıkayamayız. Amacımız güçlü ve zayıf yanlarımızı en doğru biçimde tespit etmektedir. Tarımda da durum farklı değildir.

Burada da çözüm odaklı bakış açısı ile hareket ediyoruz. Tarımda biz hiç kimseye kapımızı kapatmadık. Herkesin eleştirisine, önerilerine sonuna kadar açığız. Yeter ki tarım konusu ezberlere ve önyargılara kurban edilmesin.

GELECEKTE KAVGA SU İÇİN VERİLECEK

Geçen asırda yeraltı kaynakları ön plandaydı. Petrol, atlın, elmas için oluk oluk kan aktı. Bir damla petrolü bir damla kandan kıymetli gören sömürgeciler, bunları tahakküm altına almak için her yola başvurdular. Avrupa'dan Afrika'ya saldırdılar. Oralarda bütün imkanları ile Afrika'nın o zenci evlatlarını ne yazık ki, helikopterlerle, elmaslarını, altınlarını Avrupa'ya taşıdılar.

Son dakika! Erdoğan'dan tarım bitti iddialarına sert cevap - 2. Resim

Yerel halkı içkiye, uyuşturucuya alıştırarak ekonomik, sosyal ve siyasal bakımdan kendilerine tamamen bağımlı hale getirdiler. Bize insan hakları dersi veren Batılı ülkelerin Kongo'da, Cezayir'de, Kenya'da, Somali'de, Namibya'da, Nijerya'da neler yaptığını çok iyi biliyoruz. Avrupa'da müze adı altında hayvanat bahçeleri kuruldu. Bu ülkeleri ziyaretimizde sömürgecilerin acımasız yüzünü bizzat görme fırsatı bulduk. Bunların hepsi yeraltı ve yerüstü kaynaklarının kontrolü için yapıldı.

BİZİM HAZIRLIK YAPMAMIZ LAZIM

Sömürü düzeni halen devam ediyor. Aynı kavganın tarım alanları, su ve gıda için verileceği anlaşılıyor. Birçok gerilimin altında su kaynakları anlaşmazlıkları yatıyor. Türkiye'nin gayretleri ile hayata geçirilen Karadeniz Girişimi olmasaydı birçok yerde kıtlık yaşanacaktı. On binlerce insan hayatını kaybedecekti.

Son dakika! Erdoğan'dan tarım bitti iddialarına sert cevap - 3. Resim

Biz buna kayıtsız kalamazdık ve kalmadık. Toplam 33 milyon ton tahılın boğazlarımızdan güvenli geçişini sağlayarak durumun iyice kontrolden çıkmasına engel olduk.

Tarımın önemi azalmayacak, daha da artacak. Her yeni küresel kriz, gıda üretimi ve tedarikinin ne kadar stratejik bir alan olduğunu teyit etti. Bölgesel riskler arttıkça rekabet kızışacak ve daha da kanlı hale gelecek. Bizim hazırlık yapmamız gerek. Diğer türlü ciddi sıkıntılarla karşılaşmaktan kendimizi kurtaramayız. 

İLK DEFA ÜRETİME FAİZ İNDİRİM

Rekabet kızışacak hatta belki de kanlı hale gelecek. Hazırlıklarımızı buna göre yapmamız gerek. Tarımı sadece ekonomimiz için değil milletimizin bekası için de hayati önemde sektör olarak görüyoruz. 21 yılda bunun altyapısını güçlendirmek için önemli adımlar attık. Tarımı çeşitlendirdik. Sektörün, çiftçilerin daima yanında olduk.

Ziraat bankasının kullandırdığı kredi 480 milyar lirayı aştı. Ziraat Bankası sektörde kullanılan kredilerin yüzde 75'ni tek başına yüklendi. Tarım kredilerinin faizlerinin yüzde 69'luk kısmını devletimiz karşılıyor. Gayemiz insanları doğdukları yerde doyar hale getirmek. Tarımın ana vatanı olan Anadolu'da yerelden kalkınma ilkesi ile kırsal kalkınma süreci başlatıyoruz.

5 milyar lira sağlayacağımız projeyi Tarım bakanlığımız açıklamaya başlayacak. 20 bin vatandaşımıza istihdam sağlayacağız. Yeni uygulamaları ay başında kamuoyu ile paylaştık. Çiftçilerimiz ilave faiz kar payı indiriminden yararlanacak. İlk defa üretim yapacak çiftçilerimize faiz indirimi sağlanacak.

KREDİ DESTEK PAKETLERİ BELLİ OLDU

Küçük ekipman kredisinin limitini 150 bin liradan 250 bin liraya çıkarıyoruz. Küçükbaş hayvan üreticilerimize işlerini büyütmeleri için verilen kredinin limitini de 400 bin liradan 600 bin liraya getiriyoruz. 

Büyükbaş hayvancılığı ile iştigal eden üreticilerimiz için bu rakamı 1.5 milyon liraya yükseltiyoruz.  Genç çiftçi ve kadın çiftçi kredisinin limitini 1.5 milyon liradan 2.5 milyon liraya artırıyoruz.  Bu müjdeli haberlerin çiftçilerimize hayırlı olmasını diliyorum. 

Kaynak: tgrthaber.com.tr
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...