Tgrt Haber

Son dakika! Fed faiz kararını açıkladı

Editör: Birkan Cantürk / Kaynak: TGRT Haber
01 Kasım 2023 21:01 - Güncelleme : 01 Kasım 2023 22:45
Son dakika! Fed faiz kararını açıkladı
fed,faiz

Son dakika haberi: Piyasaların merakla beklediği faiz kararına ilişkin açıklama geldi. ABD Merkez Bankası Fed faizi yüzde 5,50'de sabit bıraktı.

ABD Merkez Bankası (Fed) küresel piyasaların büyük merakla beklediği faiz kararını açıkladı.

Fed, ekim ayı toplantısında beklentilere paralel şekilde politika faizini değiştirmeyerek son 22 yılın zirve seviyesinde tuttu. 

ABD'de faiz 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,50'de kalırken enflasyon hedefi ise yüzde 2 olarak korunuyor. 

Banka böylece 2 toplantıda da üst üste faizi değiştirmedi. Fed daha sıkı finansal koşullar ve kredi koşullarının ekonomiyi etkilemeye devam edeceğini belirtti.

POLİTİKA SIKILAŞTIRMASI DEVAM EDİYOR

Yetkililer, ek politika sıkılaştırmasının kapsamını değerlendireceğini yineledi. Fed, eylül ayı toplantısında da faizleri değiştirmemiş, yetkililer de bu yıl için bir artış daha öngörmüştü.

Yetkililer, para politikasında ‘kümülatif sıkılaşmayı’ para politikasının gecikmeli etkileri ile dikkate alacağı söylemini yineledi.

3. ÇEYREKTE GÜÇLÜ BÜYÜMEYE İŞARET EDİLDİ

Açıklamada son göstergelerin ekonomik aktivitenin 3. çeyrekte güçlü büyümeye işaret ettiği belirtildi. İşsizlik oranının düşük kaldığı belirtilerek “İstihdam kazanımları yıl başından bu yana yavaşladı ancak güçlü kalmaya devam ediyor” dendi. Enflasyonun yüksek kalmaya devam ettiği ve enflasyon risklerinin son derece dikkatle izlendiği vurgulandı.

'FAİZ ARTIRMANIN ZOR OLACAĞI DÜŞÜNCESİ DOĞRU DEĞİL'

Kararın açıklanmasının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Fed Başkanı Jerome Powell parasal sıkılaştırmanın tüm etkilerinin henüz hissedilmediğini söyledi.

Yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşmak için halen uzun bir yol olduğunu belirten Powell "Faiz artırımlarını durdurduktan sonra yeniden faiz artırmanın zor olacağı düşüncesi doğru değil. Fed sonraki toplantıya dair bir karar almış değildir" ifadelerini kullandı.

Şu an için faiz indiriminin gündemde olmadığını belirten Powell Fed'in şu anda sorduğu sorunun "faizi daha fazla artırmalı mıyız" olduğunu vurguladı.

'JEOPOLİTİK GERİLİM YÜKSELDİ'

Eylülde yıl sonuna kadar bir faiz artırımının daha sinyali verdiklerini hatırlatan Powell şu anda ise farklı bir noktada olduklarını söyledi.

Fed'in ekonomiye olası etkileri için jeopolitik gelişmeleri takip ettiğini belirten Powell "Küresel jeopolitik gerilim kesinlikle yükseldi" dedi.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...