Tgrt Haber

Son dakika! Memur ve emekliye zam teklifi belli oldu

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
24 Temmuz 2023 11:11 - Güncelleme : 24 Temmuz 2023 14:33
Son dakika! Memur ve emekliye zam teklifi belli oldu
ali yalçın,son dakika,memursen

Son dakika! Milyonlarca memur ve memur emeklisinin sosyal haklarının ve maaş zamlarının görüşüleceği toplu iş sözleşmeleri için geri sayım başladı. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın "Seyyanen zam memur emeklisine de yansıtılmalı" dedi. Memur ve emekliye yapılacak zam teklifi de belli oldu.

Son dakika! Memur ve memur emeklisinin 2024-2025 yıllarını kapsayan toplu sözleşme görüşmeleri 1 Ağustos itibariyle başlayacak. Zam pazarlığına kısa bir süre kala Memur-Sen içinde kira yardımınında bulunduğu  teklifi bugün kamuoyuyla paylaştı.

Memur-Sen 120 maddelik toplu sözleşme tekliflerini Bakan Işıkhan’a teslim etti. Dosyada 74'ü yeni, 29'u korunması gereken, 17'si ise geçen toplu sözleşme döneminde çözüme kavuşturulmayan 120 yer alıyor. Konuya ilişkin basına açıklama yapan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın "seyyanen zam memur emeklisine de yansıtılmalı" dedi.

Ali Yalçın şunları kaydetti: 

"1.650 TL'LİK FARKIN KAPANMASINI İSTİYORUZ"

 "Adil olanı hayata geçirmek için toplu sözleşme masasına her zaman önem veriyoruz. Toplu sözleşme dışında yapılan düzenlemeler sistemi altüst etmiştir. Düzenlemeler, iyileştirmeler toplu sözleşmenin konusudur.  Kamu işvereni için 1 haftalık uzun bir süre olacak. Bu süre içerisinde kamu işvereni tekliflerimizi ayrıştırıp 1 Ağustos’ta zamanı verimli kullanmamız, kısa süre içerisinde bu kadar konuyu konuşacağımız toplu sözleşmeye teklifle gelmelidir.  

Kamu işvereni mutlaka hazırlık süreci olarak görmelidir.  Ocak ayından bu zamana dolar kurunda yüzde 46, gram altında yüzde47’ye yakın yükselişin olduğu, 1 aylık süreçte akaryakıtta artışın yaşandığı ekonomik tablonun vergiler, emtia ve zorunlu giderlere yansıdığı bir dönemde toplu sözleşmeye gidiyoruz. 

Toplu sözleşme sisteminin dayanağı olan kanun miladını doldurmuştur. Toplu sözleşmede 4688 sayılı kanunu değiştirme ve güncelleme noktasında ortaklaşa bir iradenin kayıt altına alınmasını hedefliyoruz.  2024-25 yıllarını kapsayacak maaş ve ücret artışlarına ilişkin tekliflerimizi sizlerle paylaşmak istiyorum. 

Öncelikle sözün yerine gelmesi vaadin karşılığını bulması için 22 bin TL’den kaynaklı en düşük devlet memuruna eksik uygulanan 1650 TL’nin başlangıçta tazminini istiyoruz.  En düşük memur maaşını gösterdikleri rakamla 22 bin TL’ye ilişkin yapılan hesaplamada uyum yok. Bu boyutu ile en düşük devlet memuru maaşı 22 bin TL’ye çıkmamış arada 1650 TL’lik fark kalmıştır. 

Son dakika! Memur ve emekliye zam teklifi belli oldu

MEMUR VE EMEKLİYE ZAM TEKLİFİ BELLİ OLDU

2 yıllık süreçteki enflasyon verileri dikkate alınarak 2024 yılı için 3’er aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil 1. üç ayda yüzde 35, 2 3 ayda yüzde 10,3 yüzde 15, 4 3 ayda yüzde 10 artış istiyoruz.  2025 yılı için ise altışar aylık dönemler itibarıyla tekliflerimizi sunuyor. Refah payı dahil 1. altı ayda yüzde 25, ikinci altı ayda yüzde 15 artış istiyoruz. 

İki yıllık süreçte toplamda yüzde 110 oransal artış teklif ediyoruz. Vaadi yerine getirdikten sonra en düşük kamu görevlisi maaşı 2024 ocak ayında 29 bin 700 TL olmuş olacaktır.  Kamuda ücret skalasındaki çarpıklığın giderilmesi, sosyal yardımların kapsamının genişletilmesi ve emekli aylıklarının artırılması yönündeki tekliflerimizi sıralamak istiyorum. 

AYLIK KİRA YARDIMI TALEBİ

Aylık 7650 TL kira yardımı verilmesinin, kamu görevlilerinin ek göstergesinin 3600 olması ve yapılan vaadin yerine gelmesini, sözleşmelerin kadroya geçiş sürecinde kapsam dışında kalan sözleşmelilerin kadroya geçirilmesini teklif ediyoruz."

https://twitter.com/MemurSenKonf/status/1683388179884257280

TEKLİFLER BAKAN IŞIKHAN'A TESLİM EDİLDİ

ihlas Haber Ajansı'ndan yer alan habere göre, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 7’inci Dönem Toplu Sözleşme tekliflerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a teslim etti. Gerçekleştirilen basın toplantısı ile 7’inci Dönem Toplu Sözleşme tekliflerini kamuoyu ile paylaşan Memur-Sen heyeti, Genel Başkan Ali Yalçın öncülüğünde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na giderek teklifleri Bakan Işıkhan’a teslim etti.

Kamu görevlilerinin geneline ilişkin yapılan tekliflerin yansıra Memur-Sen’e bağlı 11 hizmet kolu da 7’inci Dönem Toplu Sözleşme Masası’nda görüşülmek üzere tekliflerini Bakan Yardımcısı Faruk Özçelik’e iletti. Teklifleri Bakan Işıkhan’a teslim eden Genel Başkan Yalçın, 7’inci Dönem Toplu Sözleşme’nin kamu görevlileri adına hayırlara vesile olmasını dileyerek mali ve sosyal haklar yönünden kamu görevlileri ve emeklileri memnun edecek adımlar atılmasını beklediklerini ifade etti.

Son dakika! Memur ve emekliye zam teklifi belli oldu

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...