Tgrt Haber

SSK, Bağ-Kur, memur emeklisi dikkat! TÜİK'ten yeni tahmin: Altı aylık enflasyon farkı ne kadar olacak?

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
29 Aralık 2023 17:35 - Güncelleme : 30 Aralık 2023 08:43
SSK, Bağ-Kur, memur emeklisi dikkat! TÜİK'ten yeni tahmin: Altı aylık enflasyon farkı ne kadar olacak?
enflasyon,tüfe,memur maaşı,emekli maaşı

Memur ve memur emeklisi maaş zamları 3 Ocak tarihinde Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanacak enflasyon verileriyle belli olacak. SSK ve Bağ-Kur emeklisi maaşlarına da benzer oranda bir zam yapılması öngörülüyor. Ekonomistlerin yaptıkları hesaplara göre aralık ayı enflasyonu yüzde 3,19 olacak. Uzmanlar ise altı aylık enflasyonu yüzde 38 olarak hesaplıyor.

Asgari ücrete yapılan yüzde 49’luk artış sonrası emekli ve memur maaşlarına yapılacak artış oranı milyonlar tarafından merak ediliyor. 5 aylık enflasyon farkı 33,66 oldu. Yeni hesaplamalara göre, aralık ayı TÜFE tahmini 3,19 olarak gerçekleşecek. En düşük memur maaşının 33 bin TL olması beklenirken en düşük emekli maaşının 10-12 bandında seyretmesi bekleniyor. 

ALTI AYLIK ENFLASYON FARKI NE KADAR OLACAK?

SSK, Bağ-Kur, memur  ve memur emeklisi maaşları 6 aylık aylık enflasyon farkına göre belirlenecek. AA Finans'ın Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 3 Ocak Çarşamba günü açıklanacak aralık enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketi, 10 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. Buna göre, ekonomistlerin aralık ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 3,19 oldu. 

Ankete katılan ekonomistlerin aralık ayı için enflasyon beklentileri en düşük yüzde 2,90, en yüksek yüzde 3,60 aralığında yer aldı. Bu hesabın gerçekleşmesi halinde SSK ve Bağ-Kur emeklerine ocak ayında yaklaşık olarak yüzde 36,85 enflasyon farkı verilmesi bekleniyor. 

MEMURA YÜZDE 50 ZAM ÖNGÖRÜLÜYOR

Memura maaşlarına ise enflasyon farkının haricinde toplu sözleşme ve refah payı da eklenecek. altı aylık enflasyon farkının üzerinde zam verilmesi bekleniyor. Bunlarla beraber Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, katıldığı bir canlı yayında; Memurun biliyorsunuz toplu sözleşme gereği alacağı bir fark var. Aldığı bir artış var, artı enflasyon farkı var. Bu da oldukça önemli bir rakama gelecek gibi görünüyor. 

SSK, Bağ-Kur, memur emeklisi dikkat! TÜİK'ten yeni tahmin: Altı aylık enflasyon farkı ne kadar olacak?

Dolayısıyla bu memur emeklisine de zaten yansımış olacak. Bu artış gelecek sene için öngördüğümüz enflasyonun oldukça üzerinde bir artış. Orta Vadeli Program'da 33 dedik biz biliyorsunuz artışa. Merkez Bankamız bunu 36 olarak revize etti ama işte bu bantta bir enflasyon beklediğimiz ortamda, yüzde 50 civarında bir artış memur ve memur emeklisi için” açıklamasını yaptı. 

Her yıl iki kere zam alan memur ve memur emeklileri toplu sözleşme zammı da alıyor. Toplu sözleşme zammı temmuz döneminde yüzde altı olarak uygulandı. Ocak 2024’te yüzde 15 olarak uygulanması bekleniyor. Tüm veriler hesaba katıldığında en düşük devlet memuru maaşı 33 bin lira olacak.

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİSİ İÇİN 5 AYLIK ENFLASYON FARKI BELLİ OLDU

SSK ve Bağ-Kur emeklisi için refah payı hariç zam oranı 5 aylık enflasyon farkıyla 33,66 oldu. Memur zammı için hesaplanan zam oranı yüzde 49-50 arasında olabileceği ifade ediliyor. 

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Öte yandan Gazeteci Cem Küçük TGRT Haber ekranlarında en düşük emekli maaşının gelebileceği seviyeyi açıkladı. Küçük, "En düşük emekli aylığı tahminlerime göre 12.000 TL olacak gibi görünüyor. Mesela 2020'de en düşük emekli maaşı 1.500 TL'ydi. 

Asgari ücrette 2.500 TL'ydi. Aralarında yüzde 40'lık fark vardı. Ben en düşük emekli aylığının 11.500 TL ile 12.000 TL arasında olacağını düşünüyorum. SSK ödeyenlerle BAĞ-KUR ödeyenler arasında bir fark olacak. Çok prim ödeyenle az prim ödeyen arasında da bir fark olacağı bekleniyor buna bağlı çalışmalar devam ediyor” ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Neşeli 30 Aralık 2023 07:57

Kesinlikle kim ne kadar prim ödemişse ona göre maaşlar belirlenmeli yoksa nerde kaldı Adalet

Google 30 Aralık 2023 02:40

Ey güzel ülkem devletimiz. Ben tam 32 sene 9-10 bin gün SSK ödedim emekli oldum 12 yıl fazla SSK ödedim. Allah için elinizi vicdanınıza koyun insan yaşamak isteriz yoksa günahı sizindir.üç günlük dünyada yaşıyoruz. Vesselam

Sonraki Haber Yükleniyor...