Tgrt Haber

SSK ve BAĞKUR'lular dikkat! SGK uyardı: Hizmet birleştirmede gözden kaçan detay

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
06 Ocak 2023 15:43 - Güncelleme : 06 Ocak 2023 17:14
SSK ve BAĞKUR'lular dikkat! SGK uyardı: Hizmet birleştirmede gözden kaçan detay
hizmet birleştirme,sgk

EYT düzenlemesi ile gündeme gelen hizmet birleştirmesi emekli olmak isteyen milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor. Sosyal Sigortalar Kurumu (SGK), Emekli Sandığı ve BAĞ-KUR’da ayrı ayrı hizmet yılları bulunan kişilerin emeklilik dönemlerinde bu yılları birleştirmeleri gerekiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ise sosyal medya hesabında hizmet birleşmesi hakkında önemli bir uyarı yayımlayarak “Hizmet birleştirme emeklilik başvurusundan önce yapılmalıdır” ifadesini kullandı.

Çalışma yaşamı boyunca Sosyal Sigortalar Kurumu (SGK), Emekli Sandığı ve Bağkur gibi hizmet kollarını ikisine ya da üçüne bağlı olan kişiler hizmet birleştirmesi yapmadıkları takdirde sorunlarla karşılaşabiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ise sosyal medya hesabından konuya dair bir uyarı yayımladı. 

HİZMET SÜRELERİ TOPLAMI AYLIK HAKKI İÇİN YETERLİ OLMALI

Hizmet birleştirmesine yönelik düzenlemeye 2829 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanun’da yer veriliyor. Kanunun 4. maddesinde “Kurumlara tabi çeşitli işlerde çalışmış olanların hizmet süreleri, aynı tarihlere rastlamamak kaydıyla bu Kanuna göre aylık bağlanmasına hak kazanıldığında birleştirilir. Ancak, hizmet süreleri toplamının aylık bağlanmasına yeterli olmaması halinde, bu Kanun hükümleri uygulanmaz” deniliyor.

HİZMET BİRLEŞTİRMESİNDE KİŞİLER HANGİ HİZMET KOLUNDAN EMEKLİ OLUR?

Birden fazla hizmet kolunda çalışan kişiler birleştirme yaptıklarında son yedi yıllık fiili hizmet süresi içinde hangi alanda en çok prim ödemesi yapılmışsa o hizmet kolundan emekli olunuyor. Yani emekli olacak kişinin son yedi yıllık hizmet süresi göz önüne alınıyor. son 2520 prim gününde en çok hangi statüde çalışıldıysa oradan emekli olunabiliyor.

HİZMET BİRLEŞTİRME NEREDEN YAPILIR?

Öte yandan son dönemlerde EYT’den emekli olacakların işlemleri ile beraber SGK’da büyük bir yoğunluk söz konusu olurken kurum kendi sosyal medya hesabından emekli olacak olan kişileri “Hizmet birleştirme emeklilik başvurusundan önce yapılmalıdır” ifadeleri ile uyardı. Kurumdan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: Hizmet birleştirme işlemlerinin “e-Devlet kapısı üzerinden, çalışılan kuruma verilen hizmet birleştirme dilekçesiyle ve sosyal güvenlik il/merkez müdürlüklerin yapılabileceği ifade edildi.  Öte yandan e-Devlet kapısı üzerinde yapılan başvurularda 4/1-(a)-(b) ve 506 SK GM 20’inci madde sandığı çalışanların hizmet birleştirme başvurusu 4A-4B banka sandık çalışanları hizmet birleştirme başvurusunda bulunabiliyorlar. 

KAMU GÖREVİNDEN AYRILANLARIN HİZMET BİRLEŞTİRMELERİ NASIL YAPILIYOR?

Kamu görevlisiyken bu görevde ayrılanların işlemleri ise 4C kapsamındaki hizmetlerinin tespit edilerek diğer hizmetleri ile birleştirilmesi için başvuruda bulunabilyorlar.

SSK ve BAĞKUR'lular dikkat! SGK uyardı: Hizmet birleştirmede gözden kaçan detay

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Mehmet Ali 4 Mayıs 2023 18:32

Arkadaşlar CİMERe yazın , seçime yetişsin bu iş.

Ayhan 2 Mayıs 2023 11:59

İlk girişim 1989 4a 2878 günüm var bakır girsim 2011 ne yapmalıyım

Kazım sümer 8 Nisan 2023 00:29

İlk girişim 1997 Bağkur son sigortalılık 4 a 1311 gün emeklilik dilekçesini 3 martta vardim gün birleştirme yapmadım acaba otomatik olarak günlerim birleştimi hala evrak dosyasına kaldırılmış yazıyor acaba hatamı yaptım teşekkürler

Ramazan 7 Nisan 2023 19:03

Hizmet birlestirme de ücret odeniyormu

İlhan ateş 6 Mart 2023 23:05

4a ve 4 b hizmet birleştirme yapabilirmiyim

Murat sert 5 Mart 2023 00:31

Hizmet birleştirme

Murat 12 Şubat 2023 01:00

Hizmet birleştirme mecburi mi

Şenol yanık10 Ocak 2023 01:02

4a ve 4b birleştirme

Mehmet akdaş 7 Ocak 2023 00:14

Ben faydalana biliyomuyum

Mirhaç CEYLANCI 6 Ocak 2023 22:52

4a,4b,4c,Baģ,kurtz ile,hizmelerimin birlestirmesine

Mirhaç CEYLANCi 6 Ocak 2023 22:46

4B,4A,4c,ÇalismalariminBaģ kurlu çalismalarimin birlestirmesine

Sonraki Haber Yükleniyor...