Tgrt Haber

Süresiz nafaka kalkıyor mu? Kimler nafaka alamayacak? İşte şartlar...

08 Şubat 2022 10:05
Adalet Bakanlığı ömür boyu nafaka için üst sınır çalışmalarına başladı.

Nafaka ödemesi ile ilgili gelişmeler devam ediyor. Adalet Bakanlığı çalışmalarını hızlandırırken üst sınır gelmesi bekleniyor. Yoksulluk nafakası ile taslak metin Bakan Bekir Bozdağ ile paylaşıldı. Peki süresiz nafaka kalktı mı? Kaç yıl evli kalanlar nafaka ödeyecek?

Adalet Bakanlığı ömür boyu nafaka için üst sınır çalışmalarına başladı.

AK Parti’nin hazırladığı süresiz nafaka ile ilgili taslak metin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a sunulduğu iddia edildi. Önümüzdeki günlerde yapılacak toplantıda son karar netleşecek. Buna göre süresiz nafaka döneminin bitersek yerine yıllara göre belirlenen sitemin gelmesi bekleniyor. Böylece kısa süre evli kalanalar ömür boyu nafaka ödemeyecek.

SÜRESİZ NAFAKA KALKIYOR MU?

Son yıllarda sık sık gündeme gelen süresiz nafaka düzenlemesi bekir Bozdağ’ın Adalet Bakanlığı görevine gelmesiyle hızlandı. Nafaka düzenlemesi ile ilgili olarak Bakan Bozdağ önümüzdeki günlerde hukukçular ile toplantı düzenleyecek.Taslak metin üzerinde son düzenlemeler yapıldıktan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına sunulacak. Kısa süre evli kalanlar böylece ömür boyu nafaka ödemeyecek. Buna göre  evlilik süresine göre ödeme yapılacak.

Süresiz nafaka kalkıyor mu? Kimler nafaka alamayacak? İşte şartlar...

Taslak metinde 3 yılın altındaki evliliklerde 5 yıl, 7 yılın altındaki evliliklerde 5 ile 10 yıl arasında nafaka verilmesi bulunurken son karar hakime bağlı olacak. Hâkim, nafaka konusundaki kararını, çocuk sayısı ile kadının iş durumuna göre değiştirebilecek.

NAFAKA NEDİR?

Nafaka, eşin diğer eşe ödemekle zorunlu olduğu aylıktır. Mahkeme kararıyla verilen yasal bir yükümlülüktür. Boşanma davası devam ederken ya da davası sona erdikten sonra ödenen aylık yasal zorunluluğa nafaka denir. Yoksulluk (Süresiz), iştirak, tedbir, yardım nafakası olamak üzere 4 türü bulunur. Yoksulluk nafakası süresiz ödenirken iştirak nafakası çocuğun 18 yaşını doldurması ile sona erer.

NAFAKA KİMLERE VERİLİR?

Süresiz nafaka ile ilgili çalışmalar devam ederken şartlar merak konusu oldu. Peki nafaka kimlere verilir? İşte boşanma sürecinde ve boşanma davası sonuçlandıktan sonra nafaka alabilecek kişiler:

  • Düşük gelire sahip ya da geliri olmayan kişiler,
  • İşsiz kişiler,
  • Ev hanımları,
  • Asgari ücretle çalışan eşler,
  • Geçici işlerde çalışan düzenli bir işi ve geliri olmayan eşler. 

Nafaka ödemesinde eşler eşittir ve bu nedenle kadın erkek ayrımı bulunmaz. Hakim boşanma davasında tarafların evlilik birliğinde daha kusurlu olduğuna karar verdiği tarafa nafaka yükümlülüğü verir. 

YOKSULLUK NAFAKASI NE ZAMAN KESİLİR?

Nafaka süreci ile ilgili araştırma yapanlar hangi şartlarda ödeme zorunluluğunun kalkacağını merak ediyor. İşte ''Kimler nafaka alamaz?'' sorusunun cevabı:

  • Resmi veya evli olmasa da fiili olarak başkası ile evli gibi yaşayan kişiler,
  • Boşanma sonrası yoksulluk yaşamayacak olanlar,
  • Memur olan eşler,
  • Faiz gelirine sahip olanlar,
  • Kumar bağımlısı eşler,
  • Eşi ile aynı gelire sahip olanlar,
  • Maaşı, aylık geliri, dul aylığı, emekli maaşı, yaşlılık maaşı gibi düzenli gelire sahip olanlar,
  • Yeterli miktarda sosyal yardım alan, kira geliri olan, yurtdışından gelire sahip, işsizlik maaşı olanlar,
  • Mesleği olan, mesleğini icra eden ve buna bağlı olarak belirli bir kazancı olanlar.

 

Yoksulluk veya süresiz nafaka ile ilgili yeni bir düzenleme Adalet Bakanlığı tarafından çalışılmaya devam ediyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...