Tgrt Haber

Tahminler tutmadı, Merkez Bankası’ndan ters köşe! Faiz kararı sonrası euro ve dolar piyasaları nasıl şekillenecek?

Editör: İmran Baran / Kaynak: TGRT HABER
23 Kasım 2023 17:31 - Güncelleme : 24 Kasım 2023 00:23
Tahminler tutmadı, Merkez Bankası’ndan ters köşe! Faiz kararı sonrası euro ve dolar piyasaları nasıl şekillenecek?
TCMB,faiz kararı,altın,dolar,euro

Milyonların merakla beklediği Merkez Bankası faiz kararı belli oldu. Birçok ekonomist, TCMB’nin politika faizini 250 baz puan artırarak 37,50’ye çıkaracağını düşünse de tahminler tutmadı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 500 baz puan artırarak yüzde 40'a çıkardı. Yatırım ve Tasarruf Uzmanı Mert Başaran ve Finans Analisti İslam Memiş, kararın ardından para piyasalarının ve iç piyasanın nasıl şekilleneceğini TGRT Haber’e değerlendirdi.

TCMB milyonların merakla beklediği faiz kararını duyurdu. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında toplandı. Toplantıya ilişkin ekonomistler bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının (politika faizi) 250 baz puan artırılarak yüzde 37,50'ye çıkartılacağını tahmin etse de beklenen olmadı. Politika faizi 500 baz puan artırılarak yüzde 40 seviyesine yükseldi.

Geçtiğimiz ay gerçekleştirilen PPK toplantısında politika faizi 500 baz puan artırılarak yüzde 30'dan yüzde 35'e çıkarılmıştı. 23 Kasım’da açıklanan rakamlar ise 250 baz puan artışı tahminlerinin aksine 500 baz puan gerçekleştirilerek yüzde 40 seviyesine yükseldi. Peki faiz kararı sonrası para piyasaları nasıl etkilenecek? Yatırım ve Tasarruf Uzmanı Mert Başaran ve Finans Analisti İslam Memiş, kararın ardından euro, dolar ve atlının nasıl hareket edeceğini TGRT Haber’e değerlendirdi.

Tahminler tutmadı, Merkez Bankası’ndan ters köşe! Faiz kararı sonrası euro ve dolar piyasaları nasıl şekillenecek?
Finans Analisti İslam Memiş 

"İKİ ÜLKEDE ENFLASYON DENKLEŞMEZSE DOLAR DÜŞMEZ"

İki uzman da karar öncesi 250 baz puan artırılabileceği tahmininde bulunsa da sürpriz bir karar olabileceğini değerlendirmişti. Faiz kararı ne olursa olsun dolar yönünde sert düşüşlere neden olamayacağını aktaran Mert Başaran, Türkiye enflasyonuyla Amerika enflasyonu denkleşmediği sürece doların sabit kalmayacağını dile getirdi.

Türk lirasındaki değer kaybının durmadığını aksine artış gösterdiğini belirten Yatırım ve Tasarruf Uzmanı Mert Başaran, liradaki değer kaybının durması için enflasyonun durması gerektiğini belirtti. Başaran “IMF verilerine baktığımız zaman doların 2028 yılında 120 lira olacağı söyleniyor. Bunun olacağı yönünde kesin konuşamayız. Fakat kurdukları mantıkla 4 kat artacağını söylüyorlar. Geçtiğimiz 4 yılda dolar 4 kat arttı. Bu yüzden bu açıklamayı da dikkate almakta fayda var. Doları bir yatırım aracı olarak gören vatandaşın şunu anlaması lazım ki dolar 120 lira olsa da enflasyon doları geçtiği zaman paranın yine bir kıymeti kalmıyor. O yüzden ilk hedefin enflasyonu düşürmek olması gerekiyor.” dedi.

Tahminler tutmadı, Merkez Bankası’ndan ters köşe! Faiz kararı sonrası euro ve dolar piyasaları nasıl şekillenecek?
Yatırım ve Tasarruf Uzmanı Mert Başaran 

"LİRADAKİ DEĞER KAYBI DEVAM EDECEK"

Finans Analisti İslam Memiş ise Türk lirasındaki değer kaybının ne durumda olduğu konusunda “Türk lirasındaki değer kaybının devam edeceğini düşünüyorum. Nedenine gelirsek Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın beklentileri, öngörüleri, yabancı şirketlerden gelen raporlara baktığımız zaman ki biz erken seçim kararı sonrası deprem felaketiyle büyük bir hasar aldığımız için enflasyon ve kur ataklarında da bir hasar var, sadece kur yükseliyor, anlamı yok. Yani bunun ekonomik anlamda bir maliyeti var. Asgari ücretler zamlanıyor, maliyetler artmaya devam ediyor. Bunun da ülke ekonomisine ciddi bir maliyeti var. O yüzden değer kaybının bu süreçte duracağını düşünmüyorum.” ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası’nın politika faizini 500 baz puan artırmasını uzmanlar olumlu karşılarken kararın yabancı yatırımcıya da güven vereceği vurgusu yapıldı. 250 baz puanlık bir faiz artışının piyasalarda herhangi bir rahatlama sağlamayacağını belirten İslam Memiş, 500 baz puanlık faiz artışı için  “Enflasyonu tek haneli rakamlara düşürmekte kararlı oldukları mesajını verdiler.” sözlerini kullandı.

Başaran dövizin artık çok sert düşemeyeceğini belirtirken 2024’ün zor geçeceğini “Enflasyon düşerken ticaret yapanlar zorlanacaklar. Özellikle vatandaş krediye ulaşamadığı için ev satmak isteyenler satamayacaklar. Sattıkları evin parasıyla daha iyi bir yere geçemeyecekler. O yüzden mülk satmak için doğru bir zaman değil. İki yıl önce çok rahat kredi çekilebilirken şimdi çekilemiyor. Bu yüzden mülk ederinden az değere satılmak durumunda kalıyor. Bunun üzeri de doldurulamıyor. Vatandaş için reçete acı olacak diyebiliriz.” sözleriyle anlattı.

Kaynak: TGRT HABER
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...