Tgrt Haber

TL mevduatta 6 ayın rekoru: Dolarizasyonla mücadele adımları işe yaradı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
20 Kasım 2023 15:51 - Güncelleme : 20 Kasım 2023 16:04
TL mevduatta 6 ayın rekoru: Dolarizasyonla mücadele adımları işe yaradı
BDDK,merkez bankası,hafize gaye erkan,tl mevduat

Yeni ekonomi yönetiminin dolarizasyonla mücadele ve toplam mevduatların içinde TL payını artırma hamleleri olumlu sonuçlar verdi. Türk Lirası mevduat hesaplarının payı yüzde 38,5'le 6,5 ayın zirvesine çıktı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bu hafta perşembe günü faiz kararını açıklayacak. Para politikalarındaki değişim rüzgârı devam ederken ekonomi yönetiminin enflasyon ve dolarizasyonla mücadelesi de sürüyor. Hafize Gaye Erkan’ın Enflasyon Raporu’nda ve Finansal İstikrar Raporu’nda sıklıkla vurguladığı TL mevduatın payının artırılmasına yönelik çalışmalar sonuç verdi. TL mevduatlarda faizler yükselirken pay 6,5 ay sonra yüzde 38,5’e yükseldi. 

FAİZLER YÜKSELDİ, MEVDUATA İLGİ ARTTI

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, Türk Lirası mevduat hesaplarının payı yüzde 38,5'e yükselirken mevduat faizlerinde artış oranı yüzde 45'e çıktı. Kur Korumalı Mevduat hesaplarından çıkışı desteklemek için zorunlu karşılık oranlarının 5’er puan artırıldı.  Yükselen faizlerle beraber mevduata olan talep de yükselmeye başladı. Bununla beraber kur korumalı mevduattan standart Türk Lirası mevduata geçişi özendiren adımları yükselişte etkili oldu. Türk Lirası mevduat haziran sonundan bu yana yüzde 40,3 oranında artış kaydetti. 

TL mevduatta 6 ayın rekoru: Dolarizasyonla mücadele adımları işe yaradı

KKM’DEKİ DÜŞÜŞLER DEVAM EDİYOR

Öte yandan KKM’deki erime 10 Kasım haftasında da devam etti. Kur korumalı mevduatların toplam büyüklüğü 10 Kasım haftası itibariyle 82,9 milyar TL düşüşle 2,8 trilyon TL oldu. Dolar cinsinden bakıldığında ise KKM büyüklüğü 100 milyar doların altına geriledi. Bankacılık sektöründeki toplam mevduat (bankalar arası dahil), 10 Kasım ile biten haftada 102 milyar 309 milyon 105 bin lira artarak 14 trilyon 361 milyar 458 milyon 837 bin liraya yükseldi. Aynı dönemde bankalardaki TL cinsi mevduat yüzde 1,4 artışla 8 trilyon 131 milyar 388 milyon 890 bin lira, yabancı para (YP) cinsinden mevduat ise yüzde 0,3 yükselerek 5 trilyon 627 milyar 272 milyon 183 bin lira oldu.

ERKAN’DAN AÇIKLAMA

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, geçtiğimiz hafta yayımlanan Finansal İstikrar Raporu’nda mevduat hesapların ilişkin şu açıklamaları yaptı: “ Fiyat istikrarı, finansal istikrarın kalıcılığı için gereklidir.” diyen Erkan, enflasyonla mücadelenin her zamankinden daha elzem hale geldiğini söyledi. Erkan ayrıca, TL mevduatın payı artarken, KKM ve döviz mevduatının gerilediğini söyledi, “Fiyat istikrarı ve finansal istikrar hedeflerimize taviz vermeden, kararlılıkla ilerleyeceğiz.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...