Tgrt Haber

Torba yasa Meclis'ten geçti: KYK faizleri, maske cezaları, icra borçları siliniyor

Editör: Onur Kaya / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
17 Ekim 2022 20:43 - Güncelleme : 17 Ekim 2022 21:24
Torba yasa Meclis'ten geçti: KYK faizleri, maske cezaları, icra borçları siliniyor
torba yasa,kyk,maske

Ekonomiye ilişkin 52 maddeden oluşan torba yasa teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundan geçti. Yeni yasa kapsamında; üniversite öğrencilerinin KYK kredisi faizleri ile pandemi döneminde verilen maske cezaları silinirken, 2 bin lira ve altındaki icra borçları da sonlandırılacak.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edildi.

Teklifle, apartmanların çatı ve cephelerinde (yenilenebilir enerji) kurulan elektrik üretim tesislerine ilişkin vergi muafiyeti 25 kW'den 50 kW'ye çıkarılıyor. Çalışanlara yemek ücreti ödeyen işveren, vergiden istisna sayılacak. Yurt dışında çalışan işçi ücretlerine vergi istisnası getiriliyor. Çalışanlara verilecek elektrik ve doğal gaz yardımına istisna getiriliyor. Kur korumalı mevduat hesaplarına süre uzatımı getiriliyor.

Ayrıca karşılıksız çıkan çeki protesto edilmiş, senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarını zamanında ödeyemedikleri için Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezine bildirilen kişilerin ve kredi müşterilerinin, borçlarının ödenmesi geciken kısmını 1 Haziran 2023'e kadar ödemesi veya yeniden yapılandırması halinde geçmiş ödeme performanslarına ilişkin olumsuz kayıtları dikkate alınmayacak.

Torba yasa Meclis'ten geçti: KYK faizleri, maske cezaları, icra borçları siliniyor

KYK KREDİSİ FAİZİ SİLİNİYOR

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanunu'nda yapılan değişiklikle, öğrenim kredisi alanlar, borçlarını aldıkları miktar kadar ödeme yapacak. Öğrenim kurumundan mezun olan ya da herhangi bir nedenle öğretim kurumuyla ilişiği kesilenler, 2 yıl sonra başlamak üzere, kredi aldığı kadar sürede ve aylık dönemler halinde borcunu ödeyecek.

Borçlu borcunu erteleme isteğinde bulunduğunda, borçlunun çalışmadığının SGK’den teyit edilmesi halinde, ilk yıl herhangi bir ilave olmadan, sonraki yıllarda ise her yıl için verilen miktara yüzde 10 eklenerek kredi borcu hesaplanacak. Ancak ilgili yılda TÜFE'nin yüzde 10'dan az olması halinde bu oran uygulanacak. Erteleme işlemi en fazla 3 kez yapılabilecek.

KUR KORUMALI MEVDUATIN SÜRESİ UZATILACAK

Teklifle 2022 yılı sonuna kadar yabancı paraların ve altın hesabı bakiyelerinin Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi kapsamında, dönüşüm fiyatı üzerinden Türk lirasına çeviren mükelleflerin bu kapsamda açılacak mevduata tahakkuk ettirilecek faiz ve kâr payları ile diğer kazançları istisna kapsamına alınıyor.

Düzenleme ile Türk lirasına çevrilmesi gereken yabancı paraların ve altın hesabı bakiyelerinin Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi kapsamında dönüşüm fiyatı üzerinden Türk lirasına çevrilmesi gereken son tarih 31 Aralık 2023 olarak belirlenecek.

Cumhurbaşkanına, istisnayı, 31 Aralık 2023 tarihine kadar her bir geçici vergi veya yıllık hesap dönemleri sonu itibarıyla kurumların bilançolarında yer alan yabancı paralar için ayrı ayrı veya birlikte uygulatma konusunda yetki veriliyor.

Torba yasa Meclis'ten geçti: KYK faizleri, maske cezaları, icra borçları siliniyor

İCRA BORÇLARI SONLANDIRILACAK

İşverenler tarafından çalışanlara elektrik, doğal gaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olmak üzere 30 Haziran 2023 tarihine kadar ilave olarak yapılan aylık 1000 lirayı aşmayan ödemeler, prime esas kazanca dahil edilmeyecek ve bu tutar üzerinden gelir vergisi hesaplanmayacak. Teklifle, bakiye takip tutarı 2 bin lira ve altına düşen icra takibindeki alacakların tasfiye edilmesi amaçlanıyor.

İcra takibi başlatılmış bulunan, borçlusu gerçek kişi olan ve her bir icra dosyası itibarıyla asıl alacak ve ferileri dahil icra takibi başlatıldığı tarihteki takip tutarı 2 bin lirayı aşmayan alacaklar ile bu tutarın üzerinde takip başlamış olmakla birlikte 15 Ağustos 2022 tarihi itibarıyla dosyada yapılmış tahsilatlar nedeniyle bakiye takip tutarı 2 bin lira ve altına düşen alacaklar; alacaklıların feragat ettiklerini belirtir dilekçeyle vazgeçerek icra takiplerini sonlandırmaları koşuluyla küçük alacak kapsamına alınacak.

Böylece küçük alacak olarak tanımlanan alacaklarından feragat eden mükelleflere, bu alacaklarını Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre değersiz alacak kabul ederek kayıtlarından çıkarma imkanı sağlanacak.

MASKE CEZALARI KALKIYOR

Kovid-19 salgınının yayılmasını önlemek amacıyla 11 Mart 2020 tarihinden itibaren verilen ancak ilgilisine tebliğ edilmemiş idari para cezaları tebliğ edilmeyecek.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Özcan 3 Kasım 2022 13:42

Bu kanunları cumhur başkanımız onayladımı resmî gazetede çıktımı hiç bir bilgi yok

Emre 18 Ekim 2022 23:56

5 para etmez

İbrahim 17 Ekim 2022 22:26

Sicil affı ne zaman çıkacak

Sonraki Haber Yükleniyor...