Tgrt Haber
Tgrt Haber

Türk- İş’ten ikinci asgari ücret zammı açıklaması: Bakan beyle tekrar konuşacağız

22 Mart 2022 21:00 - Güncelleme : 22 Mart 2022 21:14
Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret tartışmalarının yaşanmasının beklentiler oluşturulduğunu belirterek bunun doğru olmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AK Parti Grup Toplantısı’nda geçtiğimiz ay gerektiği takdirde Temmuz ayında asgari ücrete ikinci zam yapılabilir açıklamaları tekrar gündeme geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücret tartışmalarını anlamlı bulmadığını söylerken taraflardan biri olan Türk İş’ten açıklama geldi. Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay, yasada böyle bir yönetmeliğin olmadığına dikkat çekerek ‘Bakan beyle tekrar konuşacağız’ ifadelerini kullandı.

Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret tartışmalarının yaşanmasının beklentiler oluşturulduğunu belirterek bunun doğru olmadığını söyledi.

2021 Aralık ayında yapılan toplantılar sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan 2022 asgari ücret rakamını açıkladı. Asgari ücrete yüzde 50’nin üzerinde zam yapılarak 2022 yılı için net 4 bin 253 TL oldu. Yapılan zammın ardından özellikle döviz kurunda ve dövize bağlı olarak başta akaryakıt olmak züere çok sayıda temel gıda ürünlerine gelen fahiş oranındaki yükseliş sonrası ‘asgari ücrette ikinci zam’ beklentisi oluştu.

ASGARİ ÜCRETTE İKİNCİ ZAM BEKLENTİSİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz aylarda AK Parti Grup Toplantısı’nda gerektiği takdirde Temmuz ayında asgari ücrete zam yapılabilir mesajı gündeme geldi. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’in MYK toplantısı sonrası konu ile ilgili Bakanlığın çalışma yapacağını söylemesinin ardından gözler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e çevrildi.

BAKAN BİLGİN: ASGARİ ÜCRET TARTIŞMASINI DOĞRU BULMUYORUM

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücrete yapılan yüzde 50’nin üzerindeki zamma dikkat çekti. Türkiye’nin sosyal devlet olmanın gereğini her alanda yerine getirdiğini söyleyen Bakan Bilgin, son dönemde artan asgari ücret tartışmalarına değindi. Bilgin, “Ben bunu çok anlamlı bulmuyorum. Çünkü tarihsel olarak asgari ücrette yaptığımız artış çok önemlidir. Bu üretim sürecinde işçi ve işverenin birlikte sorumluluk almasının da, aldığının da bir gereğini ortaya koymaktadır. Yani işveren de asgari ücretin dışında diğer ücret türlerini de kendiliğinden kademelendirmiştir. Daha üst ücret alanları da asgari ücret düzeyinde yeniden düzenlemiştir." diye konuştu.

TÜRK-İŞ’TEN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

Asgari ücret belirleme komisyonunda taraflardan biri olan Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay, kamuoyunda “Haziran ayında asgari ücret görüşmesi olur mu?” şeklindeki açıklamalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Asgari ücret ile ilgili hiç Haziran ayında görüşme yapılmadığını söyleyen Ergün Atalay, “Bunun günü Aralık ayı. Aralık ayında taraflar toplanır. Biz konuyu müzakere ederiz. Aradan 4-5 gün geçti. Herkes konuşuyor. Dün Bakan Beye sordum. O da ’Bunun günü Aralık ayı’ dedi. Şimdi resmi muhatap Bakanlık, Türk-İş ve TİSK.” dedi.

ATALAY: BAKAN BEYLE TEKRAR KONUŞACAĞIZ

İnsanları beklenti içine sokmamak gerektiğini söyleyen Atalay, “Haziran ayı olur mu olmaz mı? Yasada böyle bir yönetmelik yok. Ülkeyi yönetenler yapabilirler mi? Yaparlar. Biz de zevkle, keyifle o masaya Haziran ayında çağırırlarsa otururuz. Çağırmazlarsa bu kayıplarımızı Aralık ayındaki, Ocak ayından beri ne kayıp varsa masaya koyarız. Onu almadan da o meselenin altına imza atmayız. Onun için milleti beklenti içine sokmamak lazım. Kamuoyunda ekonomik sıkıntı var mı? Var. Problem var mı? Var. Bunları kökten çözmek lazım. Ama insanları beklenti içine sokamazsınız. İnsanlar bunu sorar. Kamuoyu bunu sorar. Onun için asgari ücretle ilgili yetkililer kim? Çalışma Bakanlığı ve tarafları bizleriz. Bununla ilgili döndüğümüz zaman Bakan Beyle tekrar konuşacağız. Bugüne kadar hep Aralık ayında toplantı oluyor. Sistem o. Toplumu 4 ay beklenti içine sokmamak lazım. Bir şey söylediğin zaman yerine getirmek lazım” ifadesini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...