Tgrt Haber

Un fiyatları ne kadar? Savaş nedeniyle un fiyatları artacak mı? İslam Memiş uyardı!

07 Mart 2022 14:36 - Güncelleme : 07 Mart 2022 15:09
Buğday fiyatında yaşanan rekorla birlikte un fiyatları gündeme geldi.

Rusya Ukrayna Savaşı ayçiçek yağı başta olmak üzere temel gıda ürünleri üzerinde etkili oldu. Türkiye buğday ihtiyacının yaklaşık yüzde 90’ını Rusya ve Ukrayna’dan karşılıyor. Sıcak çatışmaların devam ettiği Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle buğday fiyatları 14 yılın zirvesine çıktı. Peki un fiyatları artacak mı? Un stoku bitiyor mu?

Buğday fiyatında yaşanan rekorla birlikte un fiyatları gündeme geldi.

Rusya Ukrayna Savaşı’nda sıcak çatışma devam ederken iki ülkenin toplamda küresel buğday ticaretinin yaklaşık yüzde 30’unu oluşturması tüm dünyada paniğe neden oldu. Dünya buğday ihracatı lideri Rusya, geçtiğimiz sezon 38,5 milyon ton buğday satarak zirvenin sahibi olurken Ukrayna 3.sırada yerini aldı. İki ülke arasında devam eden savaş ''Un fiyatları artacak mı?'' soruları gündeme geldi.

GÜNCEL UN FİYATLARI NE KADAR?

Rusya Ukrayna Savaşı nedeniyle fiyatı artan ürünler listesine un da eklendi. İki ülke arasındaki savaş ve bazı limanların kapatılması gibi etkenler temel gıda ürünlerinin tedariğinde aksamaya neden oldu. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) değirmenlere verdiği buğday miktarını düşürmesi ekmek fiyatları üzerinden etkili olması beklenirken un fiyatları gündeme geldi. Rusya-Ukrayna savaşı sonrası buğday fiyatları bushel başına 11.34 dolarla 14 yılın zirvesine çıktı.

Un fiyatları ne kadar? Savaş nedeniyle un fiyatları artacak mı? İslam Memiş uyardı!

Toprak Mahsülleri Ofisi, 435 bin ton ekmeklik buğday ithalat ihalesinde yüksek fiyatlar nedeniyle sadece 285 bin ton alım yaptı. Buna göre TMO 285 bin ton buğdayı 408.90 ile 449 dolar arasında değişen fiyatlardan temin edecek. Rusya Ukrayna Savaşı öncesi 350 dolara almıştı. Buğday fiyatlarında rekor görülürken gözler un fiyatlarına çevrildi. Uzmanlar ulusal marketlerin en az 3 aylık anlaşmalarla un almasından dolayı, zamlı un fiyatlarının 3 ay sonra gelmesini bekliyor. İşte güncel un fiyatları...

A101 UN FİYATLARI

Küresel buğday fiyatlarında yaşanan artışla beraber vatadaşlar un fiyatı hakkında araştırma yapıyor. Zincir marketler arasından A101 ucuz olması nedeniyle sıklıkla tercih ediliyor. İşte A101 un fiyatları:

  • Gelecek Un Buğday 2 KG 21,45 TL
  • Yeğenler Un Buğday 2 KG 15,90 TL
  • Yeğenler Un Buğday 5 KG 37,90 TL
  • Yeğenler Un Buğday 10 KG 74,90 TL
  • Sinangil Buğday Unu 9 KG 89,90 TL

ŞOK UN FİYATLARI

Un fiyatları hakkında araştırma yapan vatandaşlar fiyatların artma ihtimaline karşılık hazırlık yapmak istiyor. Yıldız Holding grubuna bağlı ŞOK market un fiyatları merak ediliyor.

  • Piyale Un 2 KG 15,90 TL
  • Piyale Un 5 KG 37,90 TL

BİM UN FİYATLARI

BİM un fiyatları buğday krizi nedeniyle gündeme geldi. Vatandaşlar zincir marketler arasında en uygun olan BİM un fiyatlarına odaklandı. 

  • Efsane Un 2 KG 15,90 TL
  • Efsane Un 5 KG 37,90 TL
  • Efsane un 10 KG 75,90 TL

İSLAM MEMİŞ UN FİYATLARI AÇIKLAMASI

Toprak Mahsulleri Ofisi fiili işlenen buğdayın yüzde 60’ını değirmencilere veriyordu. Bu oran Rusya Ukrayna Savaşı nedeniyle yüzde 30’a indi. Bu nedenle serbest piyasalarda fiyatların yükselmesi bekleniyor. Serbest piyasada uygulanan fiyata göre 50 kilo un 420 liraya alıcı buluyor. Tarım ve Orman Bakanlığı önceki günlerde, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş sebebiyle, başta buğday olmak üzere hububat ve diğer ham maddelerde arz sıkıntısı yaşanmayacağını duyurdu.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş YouTube hesabından paylaştığı videoda önümüzdeki haftalarda halkı korku ve paniğe karşı uyardı. Sosyal medya operasyonları ile vatandaşları market kuyruğuna iticeklerini söyledi. Memiş ''Önümüzdeki günlerde stokçuluk görülecek. Ciddi manipülasyonlara karşı hazırlıklı olun. Un ve yağ başta olmak üzere tüm gıda kalemlerinde insanları korkuya ve alışverişe itecekler. Evet zamlar olacak, doğal zamlar. Enflasyon patlak verdi çünkü. Hem enflasyon hem de savaş manipülasyonu var ve bununla birlikte stokçuluk ve kriz fırsatçılığı da gıda fiyatındaki artışa destek sağlayacak'' dedi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...