Tgrt Haber

Uzman isim işareti verdi, seçimden sonra borsada hangi sektörler ön plana çıkacak?

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: tgrthaber.com.tr
08 Şubat 2024 16:56 - Güncelleme : 23 Şubat 2024 17:36
borsa,bıst 100,merkez bankası

Borsanın rekor seviyeleri test etmesiyle gözler seçim sonrası döneme çevrildi. Borsadaki eğilim için umutlu konuşan A1 Portföy Portföy Yönetim Direktörü Mustafa Keskintürk, yabancı yatırımcıya dikkat çekerek ön plana çıkacak sektörleri açıkladı.

Sevde Nur Demir/Özel Haber

Hafize Gaye Erkan’ın Merkez Bankası Başkanlığı görevinden istifa etmesi sonrası başkanlık koltuğuna Fatih Karahan oturdu. Gelişen süreci en yakında takip eden kesim ise borsa yatırımcısı oldu. Yaklaşan seçimlerle beraber piyasalarda yaşanabilecek hareketlilikleri ve yatırımcının dikkat etmesi gerekenleri A1 Portföy Portföy Yönetim Direktörü Mustafa Keskintürk, Tgrthaber.com.tr’ye anlattı.

Keskintürk, piyasaları ve Merkez Bankası başkan değişikliğini değerlendirdiği açıklamasında şunları kaydetti: 

ÖNEMLİ OLAN POLİTİKA DEĞİŞİKLİĞİNİN OLMAMASI

Para politikası tamamen değiştirdik. Bu çok olumlu bir tablo oldu. Daha sonra işte Mehmet Şimşek’in gelmesiyle ekonomi politikası kurmaylarının değişmesiyle burada pozitif havayı piyasa oldukça sert fiyatladı. Borsada 4.003 yüzlerden 8.005 yüzlere yani 2 katı kadar bir getiri gözlendi. Bundan önceki merkez bankası başkanlarının değişiminde hep bir politika değişimi söz konusuydu. Burada önemli olan politika değişikliğinin olmaması. 

Uzman isim yatırımcının yolunu çizdi, borsada öne çıkacak sektörleri açıkladı - 1. Resim

POZİTİF HAVANIN SÜRMESİ BEKLENİYOR

Politikalarımızda kararlı bir şekilde devam ediyoruz” söylemleriyle merkez bankası değişikliğini pazartesi günkü işlemlerde sabah hemen pozitif fiyatlamaya başladık. Yani ortadan bir belirsizlik kaybolmuş oldu. Negatif bir belirsizlik kaybolmuş oldu dolayısıyla.

Pozitiflik devam etti, yani bu geçiş çok önemliydi. Geçişin çok iyi yönetildiğini düşünüyorum. Yani cuma akşamı bu değişiklik yapıldı işte hafta sonu gerekli mesajlar verildi. Piyasa bu mesajlarla tatmin oldu ve pazartesi günü %1 endeks pozitif açtı.

Dolayısıyla bu havanın sürmesini bekliyoruz. Yani bunun seçim öncesi seçim sonrası ya benim şahsi kanaatim seçim sonuçlarının bir yerel seçimin buradaki hisseder üstünde herhangi bir şekilde değerlemede etkisi yok.

Uzman isimden borsada kar etme haritası: Hangi sektörler ön plana çıkacak? - 2. Resim

HANGİ SEKTÖRLER ÖN PLANDA OLACAK?

Şimdi yabancı yatırımcının geleceğini düşündüğümüz bir ortamda x 30 endeksi hisseleri ön planda olacak. Telekom hisseleri bunların fiyatlamalarını yapıyor. Turkcell ve Türk Telekom çok kuvvetli görüyoruz.

Endeksi hisseleri arasında sınai endeksindeki hisseler bunun arasında Ereğli biraz daha ön planda olabilir. Çünkü enflasyon muhasebesi kavramında güvenli limon olarak görüyoruz. Ereğli'yi hem bu. Geçmiş dönemdeki tablo çok pozitife dönecek. Hem vergisel anlamda avantajı olacak.

Uzman isim yatırımcının yolunu çizdi, borsada öne çıkacak sektörleri açıkladı - 2. Resim

GAYRİMENKUL ŞİRKETLERİ CEZBEDİCİ DURMUYOR

Döviz cinsinden bilançolarını gösteren fiyatlayan şirketler daha korumalı olacaktır. Enflasyon muhasebesi döneminde dolayısıyla bunların içinde Ereğli’yi gösterebiliriz. Yine Aselsan gösterebiliriz. Gayrimenkul şirketleri yüksek faiz ortamında çok cezbedici durmuyorlar. 

SİGORTA ŞİRKETLERİ İYİ BİR KORUMA

Dolayısıyla bu beklenti hareketleri biraz kısa süreli olacak diye düşünüyorum. Çimento ama depremden dolayı çimentoları zaten önümüzdeki 2 sene boyunca bilançolarının iyi geleceğini zaten konuşuyorduk, biliyorduk yine onlar devam ederler. Yüksek faiz ortamında seçim sonrası döneme kadar Sigorta şirketleri biraz daha bu geçişken dönemde iyi bir koruma.

Kendi mevduatlarını faiz ortamında değerlendirdikleri için yüksek faiz ortamında daha çok fazla kâr yazarlar bunlar. Önümüzdeki dönem için diyorsak x 30 şirketleri ve biraz önce saydığım sektörler bunun içine otomotiv koyabiliriz. Ford ve Tofaş beğeniyoruz. Türk hava yolu koyabiliriz havayolu şirketlerini beğeniyoruz ve bunun dışında enerji sektörü önümüzdeki 2 sene 3 sene hareketli kalmaya.

Kaynak: tgrthaber.com.tr
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...