Tgrt Haber

Vatandaşın hissettiği enflasyon endişelendirdi: TÜİK verisi öncesi çarpıcı anket

30 May 2022 10:47 - Güncelleme : 30 May 2022 13:50
Vatandaşın hissettiği enflasyon endişelendirdi: TÜİK verisi öncesi çarpıcı anket
enflasyon

Mayıs ayı enflasyon rakamları bu cuma açıklanacak. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati enflasyonun Mayıs ayında “pik yapacağını” söylemişti ancak açıklanacak veride de bir yükseliş öngörülüyor. MAK Danışmanlık tarafından yapılan son araştırma, vatandaşın “hissettği enflasyonu” ölçtü. Çarpıcı rakamlar, fiyatların gördüğü artışı ve alım gücündeki zayıflamayı gözler önüne seriyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mayıs ayı enflasyon verisini 3 Haziran Cuma günü saat 10.00'da açıklayacak. Nisan ayında enflasyon oranı aylık bazda yüzde 7,25 yıllık bazda ise yüzde 69,97 olarak gerçekleşirken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) katılımcılar anketine göre, yıl sonu TÜFE beklentisi Mayıs ayı anket döneminde yüzde 23,2’den yüzde 42,8’e yükseldi.

Piyasada enflasyonun yükselişini sürdüreceği görüşü hakim olurken MAK Danışmanlık vatandaşın hissettiği enflasyon oranlarının yer aldığı bir anket düzenledi. Çarpıcı sonuçların çıktığı ankette vatandaşlar açıklanan verilere inanıp inanmadıkları hakkında da yanıt verirken “Resmi ya da gayri resmi açıklamalardan bağımsız hissettiğiniz son bir yılın enflasyon oranı size göre kaçtır?” sorusu dikkat çekici yanıtlar aldı.

Bu soruya TÜFE’nin yüzde 111 ila yüzde 120 arasında olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 41 olurken yüzde 90-100 arasında diyenlerin oranı yüzde 23, 120-150 arasında diyenler yüzde 13, 70-90 arasında olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 9 ve yüzde 150’den fazla diyenlerin oranı ise yüzde 8 oldu. Açıklanan resmi rakamlara inandığını belirtenlerin oranı ise yüzde 3’te kaldı.

FAİZ İNDİRİMLERİ DEVAM EDECEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da DEİK Merkez Ofisi Açılışı ve Ustalara Saygı Ödül Töreni'nde yaptığı konuşmada savaşın etkisiyle enerji ve gıda başta olmak üzere küresel emtia fiyatlarında çok dengesiz artışların yaşandığına dikkat çekerek "Bu artışlar tüm dünyada yakın zamanda görülmemiş ölçüde fiyat dalgalanmalarına, enflasyona, stok eğilimlerine yol açmaktadır. Küresel ekonomiyle entegre bir yapıya sahip Türkiye, bu etkileri geçmişindeki acı hatıraları ve halen tam çözemediğimiz kronik sorunları sebebiyle çok daha ağır şekilde hissetmektedir.” dedi.

Kur ve enflasyon sorununun üstesinden gelineceğini, “bu süreçte en büyük kazanımın yatırımı, istihdamı, üretimi, ihracatı koruyarak iş dünyasından çalışanlara kadar hiçbir insanın çöküşüne izin vermemeleri olduğunu” söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan "Dünyanın hiçbir yerinde ilişkisi kalmayan gösterge, faiz, enflasyon dayatmasını tek kurtuluş reçetesi gibi önümüze getirip duranların bir kısmı zırcahildir, bir kısmı ise alenen haindir. Biz çareyi üretimde, istihdamda, ihracatta arıyoruz ve bu yolda kararlılıkla devam edeceğiz.” İfadelerini kullanmıştı.

Kaynak: MYNET
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Mehnet 30 Mayıs 2022 19:50

Yiyecek içecek yakıt yem fiyatlari ne olacak derken muhalafet ve iktidar birbirini kötülüyor bizene sizin kavganizdan ne olacak ne yapacaksınız onları söyleyin güven vermiyorsunuz artik

Sonraki Haber Yükleniyor...