Tgrt Haber

Son dakika! Adana'da büyük deprem! Halk sokağa döküldü, çevre iller de sallandı

Editör: Onur Kaya / Kaynak: TGRT Haber
25 Temmuz 2023 08:51 - Güncelleme : 27 Temmuz 2023 13:35
adana,deprem

Son dakika haberi: Adana sabah saatlerinde depremle sarsıldı. AFAD'ın aktardığı bilgilere göre Kozan ilçesinde 5,5 büyüklüğünde deprem oldu. Çevre illerde de hissedilen deprem büyük paniğe neden olurken, vatandaşlar sokağa döküldü. Adana Valisi can kaybı olmadığını bildirdi, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da büyük bir olumsuzluk görülmediğini belirtti. Yetkililerin hasarlı binalardan uzak durulması uyarısında bulunduğu bölgede artçı sarsıntılar yaşandı.

Adana'nın Kozan ilçesinde şiddetli bir deprem meydana geldi. Depremin 5,5 büyüklüğünde olduğu açıklandı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD) alınan bilgiye göre, saat 08.44'de Adana'nın Kozan ilçesinde 5.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yerin 11,27 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem Adana merkez başta olmak üzere Osmaniye ve Kahramanmaraş'tan da hissedildi.

https://twitter.com/DepremDairesi/status/1683716460810575872

BÖLGE BEŞİK GİBİ

Adana öğle saatlerine doğru sallanmaya devam etti. Kozan ilçesinde peş peşe 2 artçı deprem daha meydana geldi. Saat 10.33'te 3,5 büyüklüğünde, saat 10.57'e ise 4,4 büyüklüğünde deprem oldu.

AFAD'DAN İLK AÇIKLAMA

AFAD Başkanı Yunus Sezer, depremle ilgili Twittier hesabından açıklamalarda bulundu. Sezer, "Adana ilimiz Kozan ilçesinde saat 08.44’te meydana gelen 5,5 büyüklüğündeki deprem sonrasında, an itibarıyla olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Saha tarama çalışmaları devam etmektedir. Ekiplerimiz teyakkuz haline geçirilmiştir" ifadelerini kullandı.

BAKAN YERLİKAYA: CAN KAYBI YOK

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da depremle ilgili sosyal medyadan açıklama yaptı. Yerlikaya, "Bugün saat 08.44’te Adana’mızın Kozan ilçesinde 5.5 büyüklüğünde meydana gelen depremde, başta AFAD olmak üzere ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına devam etmektedir. Şu ana kadar 112 Acil İhbar hattına can ve mal kaybına yönelik herhangi bir ihbar yapılmamıştır. Depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun" ifadelerini kullandı.

8 KİŞİ YARALI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise deprem sonrası yüksekten atlayan ya da üzerine eşya düşmesi sonucu yaralanan 8 kişinin tedavi altına alındığını duyurdu. Twitter hesabından açıklama yapan Bakan Koca, "Bu sabah meydana gelen Adana Kozan merkezli depremde Adana’da 2 kişi yüksekten atlama ve eşya düşmesine, Osmaniye’de ise 6 kişi yüksekten atlama ve düşmeye bağlı olarak olaydan etkilenmiştir. Depremden etkilenen kişiler olay yerine görevlendirilen 8 ambulans ile hastanelere nakledilmiştir. Hastalarımıza ve depremden etkilenen halkımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz" dedi.

https://twitter.com/drfahrettinkoca/status/1683773649952595969

YIKILAN BİNA VAR MI?

Adana Valisi Süleyman Elban, depremin bilançosuna ilişkin A Haber'e yaptığı açıklamada, "Şu ana kadar yaralı ya da can kaybı bilgisi yok. İnsanlarımız şu anda yaylarda. Şimdiye kadar yıkılan bina ihbarı gelmedi" dedi.

İlk belirlemelere göre, Kozan ilçesi Tufanpaşa Mahallesi'ndeki metruk bir binada, deprem nedeniyle hasar meydana geldi. Kısmen zarar gören ve kimsenin yaşamadığı bina çevresinde önlem alındı. İlçedeki bazı iş yerlerinde de küçük çaplı hasar oluştu.

Eskimantaş bölgesinde boş kerpiç bir evin çöktüğü, yollara ise kayaların düştüğü bildirildi. Öte yandan, deprem nedeniyle ilçe merkezinde eski bir ahşap yapı kısmen çöktü. Kabaktepe Mahallesi'nde ise boş bir evin üzerine kaya yuvarlanması sonucu yıkım meydana geldiği bildirildi.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Kozan'da deprem nedeniyle bazı ahırların zarar gördüğünü açıkladı.

ZEYDAN KARALAR: BÜYÜK OLUMSUZLUK YOK

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, deprem sonrası TGRT Haber'e konuştu. Karalar'ın açıklamaları şöyle:

"Arkadaşlarımız sahada. Merkezde herhangi bir olumsuzluk yok. Sadece Kozan'da birkaç ahırın zarar gördüğü haberi geldi. Büyük bir olumsuzluk görülmüyor. Ben de Adana'dayım ama çok hissetmedim depremi. 

6 Şubat depremlerinden sonra bakanlıkla beraber ağır hasarlı binaların tespitini yaptık, bunlar teker teker yıkılıyor. Orta hasarlı binalarla ilgili de çalışmalar devam ediyor. Muhtemelen birkaç ay içinde o bina sahiplerini çağırıp teknik bilgi vereceğiz, sonra takdir onların. Deprem bölgesinde konut yapımı TOKİ eliyle devam ediyor.Vatandaşlarımız sakin olsunlar. Korkacak bir hasar yok. Biz yanlarındayız."

Adana'daki depremde metruk bir bina yıkıldı.

DEPREM UZMANI UYARDI: KOZAN FAYINA DİKKAT

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, Adana'daki deprem sonrası önemli uyarılarda bulundu. Meydana gelen sarsıntının büyük depremlerin artçısı olduğunu söyleyen Eyidoğan, TGRT Haber ekranlarında yaptığı açıklamada şöyle dedi:

“Kahramanmaraş depremleriyle birlikte bir deprem etkinliği başladı. Şubat ayındaki ikinci deprem Çardak Fayı ile Kozan’a doğru inen Savrun fayını harekete geçirdi. O günden sonra pek çok deprem oldu. Kahramanmaraş’ta 7,8 ve Elbistan’da 7,5 büyüklüğündeki depremin artçıları devam ediyor. Bu deprem de Savrun fayındaki artçılardan biri. Sadece biraz daha büyük. Savrun fayının Kozan fayının güney ucuna doğru olmuş bir deprem. Büyüklüğüne baktığımızda artçı deprem içinde sürpriz değil. Orta hasarlı yapılar varsa hasarları artabilir, ağır hasarlı yapılar daha da ağırlaşabilir. Kozan fayına dikkat etmek lazım."

Deprem sonrası panik yaşayan vatandaşlar sokağa döküldü.

'HASARLI BİNALARDAN UZAK DURUN'

TGRT Haber’e konuşan AFAD Deprem Müdürü Orhan Tatar, son durumu şu ifadelerle değerlendirdi:

“6 Şubat depreminin artçı sarsıntılarından biri. Depremin derinliği 10.3 kilometre, süresi 5 saniye. Şu ana kadar 55 bin civarında artçı sarsıntı oldu, bu çok büyük bir rakam. 7.6 büyüklüğündeki depreme kaynaklık eden fayın güneyinde meydana geldi. Bu deprem 5.5 artçı sarsıntı olarak nitelendirilmekle beraber bölgede çok fazla hasar almış bina var. Bunlar yıkılma sürecinde. Vatandaşlarımız bu binalardan uzak dursunlar. AFAD tarama çalışmaları sürdürüyor.  Bölgeden olumsuz bir ihbar yok. Daha önce hasar almış binalar etkilenmiş olabilir. Olumsuz bir ihbar yok.

Öte yandan şiddetli depremin ardından kırsal alanda toz bulutu oluştu. O anlar kameralara böyle yansıdı.

https://twitter.com/tgrthabertv/status/1683719933274849280

ÇEVRE İLLER DE SALLANDI

Deprem Adana merkez başta olmak üzere Osmaniye ve Kahramanmaraş'tan da hissedildi. Yaşanan deprem sonrası, Kahramanmaraş halkı da büyük korku ve panik yaşadı. Büyükşehir Belediyesi personelleri de, deprem sonrası binaları terk ederek cadde ve sokaklara indi. Panik oluşturan depremle ilgili ekiplerin herhangi bir olumsuzluk olup olmadığı ile ilgili çalışma yaptığı bildirildi.

SON DEPREMLER İÇİN TIKLAYINIZ

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...