Tgrt Haber

Bakan Bolat'tan AB vizesi açıklaması: Sıkıntıların aşılması için görüşüyoruz

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: tgrthaber.com
23 May 2024 11:38 - Güncelleme : 23 May 2024 12:00
Bakan Bolat'tan AB vizesi açıklaması: Sıkıntıların aşılması için görüşüyoruz

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkileriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Vize konusuna da değinen Bakan Bolat, "Özellikle vize konusunda sıkıntıların aşılması için görüşüyoruz" dedi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkileriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Avrupa Birliği'nden ve ABD'den olumlu sinyaller ve yapıcı iş birliği mesajları geldiğini hatırlatan Bakan Bolat, bu konu üzerine yoğun çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Bakan Bolat'ın konuşmasında satır başları:

"Birçok konunun üzerinden geçtik. Onları dinledik, biz görüşlerimizi aktardık. Bu konular arasında öncelikle biliyorsunuz Cumhurbaşkanımız başkanlığındaki hükümetimiz 3 Haziran 2023 tarihinde seçilip kurulduktan sonra Türkiye gerek Avrupa Birliği ile gerekse ABD ile gerekte bölgemizdeki bütün komşu ülkelerle ciddi bir dış politika ve uluslararası ilişkiler atağına geçmiştik. Avrupa Birliği'nden ve ABD'den olumlu sinyaller, yapıcı iş birliği arayışları gelmişti. Bu konuda geçen 1 yıl içinde yoğun çalışmalar yaptık. Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Sayın Ursula von der Leyen ile birçok defa bir araya geldik. Önümüzdeki hafta AB komisyon başkan yardımcısı ile haftaya perşembe günü Brüksel'de yine bir araya geleceğiz. Sayın Ursula von der Leyen ile görüşmemizde dile getirdiğimiz başlıklar arasında Gümrük Birliği'nin modernizasyonu konusu zaten büyük bir önem taşıyor.

"OLUMLU BİR GELİŞME OLARAK DEĞERLENDİRİYORUZ"

Bu noktada Avrupa Birliği Komisyon Üyesi Sayın Ursula von der Leyen ve Dış Temsilci Joseph Borrell'in geçen aralık ayında birlikte hazırladıkları tavsiye raporu oldukça önemli ve yapıcı, olumlu tavsiyeler içeriyordu. Bu nokta Avrupa Birliği Konseyi yani Liderler Zirvesi henüz bu raporu kabul edip AB Komisyonu'na 'Gümrük Birliği'ni genişletmek için müzakerelere başla' yetkisi vermemişti. Geçen nisan ayında gayriresmi AB Konsey Zirve Toplantısı'nda AB Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER) bu konuda söz konusu tavsiye raporunu görüşme ve çalışmalarına başlama görevi verildi. Sayon AB Komisyon Üyesi von der Leyen ile bunun pozitif ve ileri bir adım olduğunu ifade etti. Önümüzdeki 1 Temmuz'da başlayacak Macaristan'ın AB Konseyi dönem başkanlığı sırasında bu AB Komisyonu'nun tavsiye raporunun işlerlik kazanması ve Gümrük Birliği'ni genişletme hizmetler sektörüne yatırımlarına genişletme konusundaki müzakerelerin başlaması konusunda olumlu adımlar beklediklerini ifade etti. Bu ziyadesiyle olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyoruz."

Bakan Bolat'tan AB vizesi açıklaması: Sıkıntıların aşılması için görüşüyoruz - 1. Resim

ÇOK GİRİŞLİ VE UZUN SÜRELİ VİZE

"Ayrıca Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki Gümrük Birliği'nde iki tarafın da rahatsız olduğu bazı ticari konular vardı. Bu noktada AB tarafı Türkiye'nin bu konudaki çalışmalarını olumlu değerlendirdiklerini ifade ettiler. Bizim de rahatsız olduğumuz konular arasında özellikle vatandaşlarımızın vize konusundaki sıkıntılarını dile getiriyorduk. Sayın von der Leyen ile önceki görüşmemizde de ifade etmişti. AB Komisyonu olarak üye ülkelere ve onların dışişlerine Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vize başvuruları ve çok girişli ve uzun süreli vize almaları noktasında bir koordinasyon çalışması yürüttüklerini ve olumlu tavsiyede bulunduklarını ifade etti.

BAŞVURU REDDİ YÜZDE 16,5'E KADAR GERİLEDİ

Diğer ülkelerin vatandaşlarına göre Türk vatandaşlarının başvurularında özellikle vize başvuru reddinin yüzde 16,5'e gerilediğini söyledi, bizdeki kayıtlarda da öyle. Tabi vatandaşlarımızın gerek ticaret gerek turistik gerek eğitim gerek akademik, kültürel, sanatsal çalışmaları için AB ülkelerine vize başvurularında geçen yıl yüzde 30'luk bir artış olmuş. Bu noktada da von der Leyen'in açıklamasına göre, AB Komisyonu üye ülkelere Türkiye'deki elçilik ve konsolosluklarındaki gerek insan kaynağı gerekse donanım yönünden kapasite artışına gitmeleri gerektiği tavsiyesinde bulunmuş. Kotalar konusunda özellikle karayolu taşımacılarının ikili ve transit kotalarının bitmesi ve bunların artırılması konusunda da üye ülkelere tavsiye yaptıklarını ifade ettiler."

Kaynak: tgrthaber.com
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...