Tgrt Haber

Bakan Yumaklı 5 maddeyle başıboş sokak köpeği sorununa dikkat çekti!

Editör: Merve Yaz / Kaynak: tgrthaber.com.tr
27 May 2024 14:51 - Güncelleme : 27 May 2024 14:53
Bakan Yumaklı 5 maddeyle başıboş sokak köpeği sorununa dikkat çekti!

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, başıboş sokak köpekleri sorunuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Sosyal medya hesabından 5 maddelik bir paylaşımda bulunan Yumaklı, "Başıboş sokak köpekleri sorununun temelinde, bu hayvanların sorumluluklarını yasal olarak üstlenen sahip bir kişi veya kurumun olmaması yatmaktadır" ifadelerini kullandı.

Son yıllarda büyük sorun haline gelen ve yüzlerce insanın yaralanmasına sebep olan başıboş sokak köpekleriyle ilgili hazırlanan yasa tasarısı, tartışmaları da beraberinde getirdi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, başıboş sokak köpekleri sorunuyla ilgili önemli açıklamalarda sosyal medya hesabından 5 maddelik bir paylaşımda bulundu. Yumaklı'nın açıklamaları şöyle:  "Başıboş sokak köpekleri sorununun temelinde, bu hayvanların sorumluluklarını yasal olarak üstlenen sahip bir kişi veya kurumun olmaması yatmaktadır.  
Bu konuya dair çözüm tartışmalarında, teknik bazı bilgilerin göz önünde bulundurulması mecburiyetine istinaden aşağıdaki hususları kamuoyunun dikkatine sunmak istiyorum.

'DOĞUM ORANI YÜZÜNDEN NET KAYIT SAYISI BELİRLENEMİYOR'

1-) Başıboş köpek sayısının, 4 milyona yakın olduğu tahmin edilmektedir. Yıl içinde 1-2 defa doğum yapabilmeleri, her seferinde ortalama 6-8 yavru doğurmaları ve sürekli yer değiştirmeleri sebebiyle yerel yönetimlerce sağlıklı kayıt tutulamamakta ve net sayı belirlenememektedir.
 
2-) Bilimsel verilere göre, başıboş köpeklerin çoğalmalarının kontrol altına alınabilmesi, bir sene içinde toplam sayının yüzde 70’inin kısırlaştırılması ile mümkündür. Ancak son 5 yılda ortalama 260 bin, bir yılda en fazla 350 bin köpek kısırlaştırılabilmiştir.
 
3-) Dünya Sağlık Örgütü tarafından ülkemiz kuduz riski açısından yüksek risk kategorisinde tanımlanmaktadır. Birçok ülke, ülkemize gelecek vatandaşlarına kuduz riskine ve başıboş köpeklerden kaynaklı tehlikelere karşı seyahat uyarısı yapmaktadır. 

TRAFİK KAZALARINDAKİ ARTIŞA DİKKAT ÇEKTİ 

4-) Sağlık Bakanlığı verilerine göre, evcil hayvanlar da dahil olmak üzere 2018-2022 yılları arasında kuduz riskli temas sayısı ortalama 267 bin iken, 2023 yılında bu sayı iki katına yakın artarak 438 bine ulaşmıştır. Bu tablonun insan hayatı ve sağlığı açısından ürkütücü boyutlarda olduğu aşikârdır.
 
5-) İçişleri Bakanlığı verilerine göre son 5 yılda hayvana çarpma ile gerçekleşen 3 bin 534 trafik kazasında, 55 ölüm ve 5 bin 147 yaralanma vakası kayıtlara geçmiştir. Bu soruna dair son günlerde kamuoyunda yapılan sağduyulu tüm tartışmalar, görüş ve öneriler, doğru çözüme ulaşmak için son derece değerlidir. Bilim insanları başta olmak üzere, konunun uzmanlarının gerçekçi çözüm önerileri ve vatandaşımızın desteği ile ülkemizin bu sorunun da üstesinden geleceğine inanıyorum.

Kaynak: tgrthaber.com.tr
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...