Tgrt Haber

Cihat Yaycı 'büyük risk' diyerek açıkladı! Erdoğan-Sisi görüşmesi öncesi çarpıcı ayrıntı

Editör: Murat Makas / Kaynak: TGRT Haber
14 Şubat 2024 11:00 - Güncelleme : 14 Şubat 2024 11:37
Türkiye,Yunanistan,Mısır,Mavi Vatan,Kıbrıs,Cihat Yaycı

Türkiye ve Mısır arasındaki yapılacak görüşmeye ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Emekli Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı, Mısır'ın Yunanistan'ın eline bırakılmasının büyük risk olduğunu söyledi. Cihat Yaycı, görüşmede Mavi Vatan ile ilgili beklentisini açıkladı.

 Murat Makas / Özel Haber 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 Şubat Çarşamba günü Mısır'ın başkenti Kahire'ye resmi ziyaret gerçekleştirecek. 11 yıl sonra gerçekleştirilecek ziyarette gündemin ana maddesinin İsrail-Gazze çatışması olacağı belirtiliyor. İkili ilişkiler, bölge güvenliği ve ticaret de gündemde olacak.

Cihat Yaycı 'büyük risk' diyerek ilk kez açıkladı! Erdoğan-Sisi görüşmesi öncesi çarpıcı detay - 1. Resim

Ziyaretin başta İsrail, Kıbrıs Cumhuriyeti, Yunanistan, Libya, Sudan ve diğer Arap dünyasından da yakından izleneceği öngörülüyor. Mısır ile savunma sanayii alanında atılacak adımlar da merak ediliyor.

Mısır'a Cumhurbaşkanı düzeyindeki son ziyaret 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 7 Şubat 2013'te gerçekleştirilmişti. Türkiye ile Mısır arasındaki görüşmenin amacını Emekli Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı, Tgrthaber.com.tr’den Murat Makas’a değerlendirdi.

''BÜYÜK RİSK''

Doç. Dr. Cihat Yaycı, Mavi Vatan'ın önemine vurgu yaparak şu açıklamaları yaptı:

''Yapılan ziyaret çok önemli bir adım zaten Mısır’ın, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Yunanistan’ın eline bırakılması büyük bir risk ve tehlikeydi. Şimdi ilişkilerin tamir edilmesi lazımdır bu konuda en önemli beklentim Mavi Vatan için Mısır ve Türkiye’nin deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşmasının temellerinin atılmasıdır. Bu konuda da Yunanistan tarafından Mısır’ın kandırıldığının, deniz alanlarının gasp edildiğinin ve Yunanistan’ın bir takım adası devleti olmadığının dolayısıyla Yunanistan ile yapılan anlaşmanın bu bakımdan geçersiz olduğu görülüyor. Mısır’ın anlaşmadan dolayı Kıbrıs adasına kadar deniz alanı kaybettiğinin izah edilmesi ziyarette çok önemlidir.''

Cihat Yaycı 'büyük risk' diyerek ilk kez açıkladı! Erdoğan-Sisi görüşmesi öncesi çarpıcı detay - 2. Resim

DENİZ ARAÇLARININ MODERNİZASYONU

''Savunma sanayii alanında da hangi adımlar atılır? Mısır, Bayraktar TB 2'den daha farklı yerli projelere katılım sağlar mı?'' sorusuna Cihat Yaycı şu şekilde cevap verdi:

''Şimdi burada çok önemli deniz projeleri vardır. Bizim gemi inşa sanayimiz, komuta kontrol ve silah sistemlerimiz oldukça gelişmiş durumda. Dünyada 14. savunma sanayii ihracatçısıyız. Mısır'ın elinde Gabya sınfı ABD'nin eski fırkateynleri vardır. Bu fırkateynleri Türk Deniz Kuvvetleri kendi imkanları dahilinde son derece modern hale getirmiş silah sistemleri tümüyle yerleştirilmiş, millileştirilmiş durumdadır. Aynı şeyleri Mısır için yapabiliriz. Onun dışında gemi inşa, İHA ve SİHA'larımız dışında önemli katkılar sağlayabilir. Deniz projeleri çok önemli. İDA, SİDA, fırkateyn ve korvetlerin modernizasyonunun Mısır'a yapımı konusunda özel tershanelerimiz hizmet verebilir.''

Cihat Yaycı 'büyük risk' diyerek ilk kez açıkladı! Erdoğan-Sisi görüşmesi öncesi çarpıcı detay - 3. Resim

İSRAİL'İN PROJESİ

İsrail-Filistin arasındaki çatışmaya değinen Cihat Yaycı, Refah Sınır Kapısı'na doğru sürülen Filistinlilerin Mısır tarafından alınmasını İsrail dikte ediyor. Böylece Gazze'nin Filistinlilerden arındırılması planı yürürlüğe girecektir.

Cihat Yaycı 'büyük risk' diyerek açıkladı! Erdoğan-Sisi görüşmesi öncesi çarpıcı ayrıntı - 4. Resim

Burada İsrail'in genişlemesindeki en önemli engel Filistin nüfusudur. Gazze'nin korunması son derece önemlidir. Burada Türkiye ve Mısır'ın işbirliği de çok anlam ifade eder.

Cihat Yaycı 'büyük risk' diyerek ilk kez açıkladı! Erdoğan-Sisi görüşmesi öncesi çarpıcı detay - 4. Resim

Mısır Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah’a planladığı askeri operasyonun kesin bir şekilde reddedildiğini belirterek, Mısır'ın böyle bir saldırının korkunç sonuçları olacağı konusunda uyarıda bulunduğunu aktarmıştı.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...