Tgrt Haber

Erdoğan'dan Afrin mesajı! 'Gerekli cevabı vereceğiz'

08 Temmuz 2017 18:14
Erdoğan'dan Afrin mesajı! 'Gerekli cevabı vereceğiz'
Erdoğan,G20

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Zirvesi'nin kapanışında yaptığı konuşmada "Sınırlarımızın hemen yanı başında terör örgütlerinin desteklenmesi, silahlandırılması, bölgede terör adacıkları oluşturulmasına kesinlikle sessiz ve tepkisiz kalmayacağız. Ülke güvenliğimizi tehdit eden oluşumlara karşı meşru müdafaa hakkımızı kullanmakta tereddüt göstermeyeceğiz. Kuzey Suriye'de bir sözde bir Kürt devletine müsaade etmeyiz. PYD tehdidine müsaade etmeyiz. Afrin bizim için tehdittir, gerekli cevabı vereceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın G20 Zirvesi'nin kapanışında yaptığı konuşma canlı yayınla ekrana getirildi. Cumhurbaşkanı, yeryüzünün en büyük 19 ekonomisine sahip ülkeler ve Avrupa Birliği'ni (AB) bir araya getiren zirvenin en önemli gündem maddesinin terörle mücadele olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dilerim bu toplantı, terörün, dini, dili ve ırkı olmaksızın hepimizi hedef aldığının kabul edilmesi bakımından bir kırılma noktası olur. Yine ümit ederim ki yeni acılar yaşanmadan terörü ve terörizmin finansmanını engellemede başarıya ulaşabiliriz" dedi.

Erdoğan, "Teröre karşı işbirliği yapılmasının altını çizdik. PKK ve uzantıları Avrupa'da haraç toplayabiliyor. Küreselleşen terör tehdidiyle mücadelenin terör örgütleri karşısında ilkeli, tutarlı ve kararlı bir duruş sergilenmesinden geçtiğini vurguladık. Terör örgütlerine karşı çifte standardı bırakmadan, uluslararası işbirliği ve dayanışmayı sağlamadan bu konuda mesafe katedemeyeceğimizin altını çizdik" dedi.

'Terör adacıklarına izin vermeyiz'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Suriye'de terör adalarına izin vermeyeceğinin altını çizdi: 

"Geçen yıl 15 Temmuz gecesi ülkemizde kanlı bir darbe teşebbüsünde bulunan ve 250 vatandaşımızı hunharca şehit eden, 2 bin 193 vatandaşımızı da yaralayan terör örgütünün militanları, Batı ülkelerini kendilerine güvenli liman olarak görüyorlar. Bu tablonun, özellikle 15 Temmuz gecesi demokrasiye canı pahasına sahip çıkan milletimizi rahatsız ettiğini, daha da ötesi rencide ettiğini özellikle belirtmek isterim.

Sınırlarımızın hemen yanı başında terör örgütlerinin desteklenmesi, silahlandırılması, bölgede terör adacıkları oluşturulmasına kesinlikle sessiz ve tepkisiz kalmayacağız. Ülke güvenliğimizi tehdit eden oluşumlara karşı meşru müdafaa hakkımızı kullanmakta tereddüt göstermeyeceğiz. Terör örgütlerine verilen silahları topraklarımızda yapılan eylemlerde ele geçiriyor olmamız, sorunun şimdiden mevcut sınırlarının dışına taşmaya başladığına işaret etmektedir. Dün bölgede dağıtılan ve bugün namlusu bize yöneltilen silahların yarın dünyanın başka yerindeki eylemlerde kullanılmayacağının garantisi yoktur."

Erdoğan, şöyle devam etti:

"Kuzey Suriye'de sözde bir Kürt devletine müsaade etmeyiz. Sınırlarımızda tehdit olursa haddini bildiririz."

AB sözünü tutmadı

Türkiye'nin mülteciler için açık kapı politikasını sürdürdüğünü aktaran Erdoğan, "Mülteciler konusunda yükümüz paylaşılmalı. Avrupa Birliği mülteciler konusunda verdiği sözü tutmadı" ifadesini kullandı.

Katar krizine de değinen Cumhurbaşkanı, "Katar'a yönelik yaptırımlar doğru değil" diye konuştu.

Basın özgürlüğü yanıtı: Yargının işi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Erdoğan, şöyle konuştu:

"Basın mensupları herhalde sınırsız özgürlüğe sahip değildir, basın mensupları da suç işler ve suç işlediği zaman da yargı gerekli değerlendirmeleri yapar. Ben şiir okuduğum için cezaevine girmiş bir kişiyim, fikir özgürlüğünü gayet iyi bilirim. Ama siz benim şiir okuduğum için hapse girdiğimi bilmiyorsunuz, bilseydiniz bu soruyu bana sormazdınız. Fikir özgürlüğü konusunda hassasım. Şunu da özellikle bilmenizi istiyorum, bu basın mensubu olarak tanıdıklarınızın büyük çoğunluğu teröre yardım ve yataklık eden kişilerdir. Bize her zaman burada siyasiler 'Burada yargı bu işlere bakar' diyorsa, ben de aynı şekilde yargının kararı diyorum. Teröristlerin serbest bırakılması bizim işimiz değil."

'PKK'lılar polis kordonunda yürüdü'

Erdoğan, Almanya'nın miting iznini vermemesini ise şu sözlerle değerlendirdi:

"Alman yönetimi, benim burada salon toplantısı yapmama müsaade etmediler. Ve buna tahammül edemediler. Acaba bunu hangi özgürlük anlaşıyla bağdaştıracağız. Türkiye Cumhuriyeti halkının yüzde 52'sinin oyunu almış bir Cumhurbaşkanı'na Almanya'da konuşma izni vermeyenler, kusura bakmasınlar özgürlüklerden bahsedemezler. Bu bumerang gibi döner, kendilerini vurur. Salon toplantısını bırakın, telekonferansla buradaki vatandaşlarıma seslenmeme müsaade etmemişlerdir. Ancak PKK terör örgütünün dağdan bağlantı yapmasına izin vermişlerdir. Polis kordonu altında PKK paçavralarıyla yürüyüşlere izin verenler, buradaki meşru derneklere müsaade etmiyorlar. Bakın şu anda Türkiye'de ana muhalefet partisinin düzenlemiş olduğu sözde bir adalet yürüyüşü var, devam ediyor."

Kuzey Irak'taki referandum yanlış

Erdoğan, Kuzey Irak'taki Barzani yönetiminin hazırlandığı referandumun Irak'ın bütünlüğü için yanlış olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı, "Irak'ın bölünmesine izin vermeyiz" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...