Tgrt Haber

EYT Federasyonu Başkanı EYT’de son durumu açıkladı: Son virajdayız

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
14 May 2022 12:02 - Güncelleme : 14 May 2022 15:13

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren EYT’de sona doğru yaklaşılıyor. Yarın İstanbul Maltepe’de yeniden seslerini duyurmak isteyen EYT’liler bir araya gelecek. TGRT Haber’de konuşan EYT Federasyonu Başkanı Gönül Boran Özüpak, “Adım adım sona yaklaşıyoruz” dedi.

Uzun zamandır gündemde olan Emeklilikte Yaşa Takılanlarda (EYT) sona doğru yaklaşılıyor. En son açıklama Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den geldi. Yine AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da "Çalışma Bakanlığı bu konuda çalışmalarını yapıyor" demişti. Öte yandan yarın İstanbul Maltepe’de EYT’liler konuya ilişkin taleplerini bir kez daha duyurmak için bir araya gelecek. Peki, EYT ne zaman çıkacak, son durum ne? EYT kimleri kapsayacak? TGRT Haber’de Ziya Osman Açıkel ve Gözde Altıntepe ile Gün Başlıyor Programında soruları cevaplayan EYT Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Boran Özüpak, "EYT son durum"u anlattı.

"SONA DOĞRU YAKLAŞIYORUZ"

Gönül Boran Özüpak, seçim arifesinde bir kez daha EYT sorununu ifade etmek adına yarın İstanbul Maltepe’de miting düzenleyeceklerini söyledi. EYT ile ilgili son gelişmeleri anlatan Özüpak şunları söyledi: “Çözüme adım adım yaklaşıyoruz. 2023 seçimlerini önemsiyoruz. Yıllardan görmezden gelindi, şimdi masaya yatırıldı. Yıllardır çalışma yapılıyor, biz hakkımızın verilmesini istiyoruz. Oyalama taktiği istemiyoruz. Yarın mitingde herkes hakkımı isteyeceğim diyecek” dedi.

EYT NEDİR, NE ZAMAN ÇÖZÜLECEK? 

EYT, 9 Eylül 1999 tarihinden önce herhangi bir sigortalılık (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı, özel banka emekli sandığı) kapsamında sigortalı olanları kapsıyor. 9 Eylül 1999 öncesinde yaş şartı aranmaksızın 4/a (SSK) sigortalıları prim günü ve sigortalılık süresi, 4/b (Bağ-Kur) sigortalıları prim günü, 4/c (Emekli Sandığı) kapsamında olanlar hizmet süresi koşullarını sağladıklarında emekli olabiliyordu. Ancak 8 Eylül 1999 tarihinde yapılan değişiklikle, bir de yaş koşulu getirildi. AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi için "2022 yılı içerisinde ne yapacağımızın müjdesini paylaşacağız" açıklamasında bulunmuştu.

ÇEŞİTLİ FORMÜLLER MASADA

EYT kapsamının belirlenmesine yönelik çalışmalar sürüyor. Kimlerin ve kaç kişinin belirlenen haklardan yararlanacağı bu çalışma sonrasında netleşecek. Çeşitli modeller üzerinde çalışılırken bunlardan bazıları SSK'lılarda primi az olanlara kısmi emeklilik, yıl ve primi tamamlayanlara yaş şartı olmadan ya da 50 yaş üstüne maaştan belli oranda kesintinin yapıldığı Finlandiya modeli. Kesintili emeklilik formülleri Bazı Avrupa ülkelerinde uygulanıyor. Ancak biz de uygulanıp uygulanmayacağı çalışmalar sonrasında netleşecek.

EYT'DE MAAŞLAR NASIL HESAPLANACAK?

Maaş hesabında 3'lü bir sistem uygulanıyor. Buna göre 2000 yılı öncesi, 2000-2008 arası ve 2008 sonrası primler için üç ayrı hesap yapılıyor. EYT’de 2000 yılı öncesine göre hesaplama yapılacak. 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...