Tgrt Haber

EYT sorunu Ocak ayında Meclis'te çözülüyor! Masadaki tek formülün dünyada eşi benzeri yok

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Türkiye Gazetesi
29 Ağustos 2022 04:00 - Güncelleme : 29 Ağustos 2022 10:31
EYT sorunu Ocak ayında Meclis'te çözülüyor! Masadaki tek formülün dünyada eşi benzeri yok
eyt,meclis,eyt son durum

Türkiye gündemini yıllardır meşgul eden EYT sorununun çözümü için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı harekete geçti. Yapılan çalışmalara Hazine ve Maliye Bakanlığı da dahil olurken Bakan Vedat Bilgin EYT sorunun Aralık ayında yetiştirilmeye çalışıldığını en geç Ocak başında Meclis’te olacağını duyurdu. Öte yandan Kısa Çalışma Ödeneği aldığı için emekliliği ertelenenlerin de durumunu çözmek için çalıştığını söyleyen Bakan Bilgin “Ya böyle çözeceğiz ya da başka bir şey bulacağız” diye konuştu. Hollanda ve Almanya modellerinin uygulanacağı söylentilerini yalanlayan Bilgin, çalışmalara Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın da dahil olduğu ifade etti. Bakan Nebati de emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ve öğretmenlerle ilgili düzenlemeler konusunda ilgili bakanlıklarla koordineli çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

EYT düğümü artık resmen çözülüyor. Hükümetin yıllardır gündemi meşgul eden ve milyonlarca mağduru olan EYT için çalışmalarını hızlandırdı. EYT ile ilgili gerek Çalışma Bakanlığı gerek ise Hazine ve Maliye Bakanlığı farklı formüller üzerinde durarak Meclis’in açılması ile birlikte sorunu çözüme kavuşturacak.

EYT SORUNUNA TÜRK USÜLÜ FORMÜL

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, yapılan çalışmalar ile ilgili son durumu paylaştı. Düzenlemenin Aralık’ta Meclis’e getirilmeye çalışıldığını ancak Ocak başında Meclis’te olacağını söyleyen Bakan Bilgin, EYT formülünün başka yerde olmadığını söyledi. Bakan Bilgin, “Örneğin Almanya’da insanlar 62 yaşında müracaat ediyor, ‘maaşımdan kesinti yapın’ diyor. Bizde 62 yaş varsa EYT diye bir sorunumuz olmaz” dedi.

KÇÖ SORUNU ÇÖZÜME KAVUŞUYOR

Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) aldığı için emekliliği ertelenenlerin durumunu da EYT konusunun içinde çalıştıklarını söyleyen Bakan Bilgin, “Ya böyle çözeceğiz ya da başka bir şey bulacağız” diye konuştu.

BAKAN NEBATİ'DEN SON DAKİKA EYT AÇIKLAMASI 

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, sosyal medya hesabı üzerinden emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ve öğretmenlerle ilgili düzenlemeler konusunda ilgili bakanlıklarla koordineli çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

MASADA TEK SEÇENEK VAR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT son durum ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. "Hollanda, Almanya modellerinden bahsediliyor, bunlar doğru değil. Masamızda sadece bir tane EYT formülü var. Kamuoyunda konuşulan modeller doğru değil. Biz zaten 62 yaşında çalışanları emekli ediyoruz" ifadelerini kullandı.

EYT’DE KONUŞULAN FORMÜLLER

Çalışmayı yürüten ekibin EYT ile ilgili, kadınlarda 7 bin 200, erkeklerde ise 9 bin prim gün sayısını dolduranların nasıl emekli edilecekleri ile ilgili değişik formüller üzerinde duruluyor. Burada öncelikli amaç, kapsam belirlenerek kimlerin hak sahibi olduğu ortaya çıkartılması olacak. Sonrasında ise hak sahiplerinin hangi şartlarda emekli olacakları ortaya konulacak.

8 EYLÜL 1999 ÖNCESİ...

Bu konuda 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olmasına rağmen henüz primi eksik olanlar, yılını tamamlamamış olanlar ve farklı kurumlarda çalışmaları bulunanlar açısından da yeni değerlendirmelerin yapılması gerekiyor. Dolayısıyla EYT düzenlemesinin çıkmasıyla birlikte tüm 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olarak çalışmaya başlayanların aynı anda emekli olmaları diye bir şey söz konusu olmayacak. Bu nedenle kimlerin EYT'li olduğunun belirlenmesi büyük önem taşıyor.

1.FORMÜL

Maaş hesabındaki ilk dönem olarak 1999'a kadar olan süreye bakılıyor. Burada aylık bağlama oranları yüksek olarak uygulanıyor ancak güncelleme katsayısı dışında başka katkı bulunmuyor.

2. FORMÜL

1999 ile 2008 arasında yapılan ikinci dönemde ise aylık bağlama oranları düşse de büyüme oranı güncellemede kullanılıyor.

3. FORMÜL

2008 sonrası dönem ise ayrı olarak hesaplanıyor. Burada da büyüme hızının yüzde 30'u alınırken bir önceki yılın enflasyon oranı da maaş hesaplamasında ve güncelleme de kullanılıyor.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Mesut25 Ağustos 2022 20:29

Eyt nin çıkmasını bekliyoruz ve izliyoruz

Fahrettin 25 Ağustos 2022 16:45

EYT bir an önce çıkmalı geç bile kalındı

Bulent25 Ağustos 2022 16:00

1999 dan önce sgk girişi olanları pirim doldurulmus olanları önce Bi emekli edinde gerisi zaten gelir..önce kazanılmış hakları verin lütfen...kişi 1999 öncesi iş başı yapmış 8500 gün pirim var hala emekli olamıyor..!..adil olun lütfen adil..!

ADMIN25 Ağustos 2022 15:13

BENLEMI GELDINIZ ASKERE YORUM YAPAN ARKADAŞALAR ZORUNUZAMI GITTI SENDE ÇALIŞ SENINDE OLSUN

İsa25 Ağustos 2022 15:04

Siz kısa pantolla gezerken biz çalıştık pirim 9282

Eyt gasp edilmiş bir haktır25 Ağustos 2022 13:28

Kimse boş trolluk yapmasın Eyt kazanılmış bir haktır madur edilmiş milyonlar dır

Murat25 Ağustos 2022 01:18

Gençler calişir

Can25 Ağustos 2022 01:06

Prim yanlış , 50 yaş mantıklı

Burcu 25 Ağustos 2022 00:54

Türkiye de işsiz yok değilmi fabrikanız için çok üzüldüm işci bulamıycaksınız şakamısınız

Alpay24 Ağustos 2022 20:52

Yaşı 55 olanlar 2000 den önce sığ girişi olan 3600 kısmi emekli olması mantıklı 55 olmuş nasıl calissin

Hilal24 Ağustos 2022 20:23

Eyt yasasını onaylayın sayın cumhur başkanım biz işe girdigimiz yasaya tabi olmaliyız günüm primim herşeyım doldu yaşi bekliyorum

ismail24 Ağustos 2022 11:52

Ben sayın cumhurbaskanimizdan ve çalışma başkanımızdan tek ricam bu eyt yasasını onaylamayin bu yasa ciksada size oy verecekler çıkmasına genç yaşta emekli olunmaz bu meseleyi eyt i kapatın gündeme getirmeyin

songul24 Ağustos 2022 11:44

eyete diye yasa çıkarsa benim çalıştığım fabrikada 150 kişi çalışıyor 100 kişi anında emekli olur kim çalışacak kim üretecek mantıklı olmak gerek eyt yasasını kim çıkarırsa ülkeyi mahveder

Sonraki Haber Yükleniyor...