Tgrt Haber

Muhtemel İstanbul depreminde 40 bin bina yıkılacak

19 Ağustos 2021 15:42
Muhtemel İstanbul depreminde 40 bin bina yıkılacak
17 Ağustos depremi,İstanbul depremi,DASK

17 Ağustos Depremi'nin üzerinden 22 yıl geçti. Her yıl olduğu gibi "Türkiye, İstanbul'da büyük bir yıkıma neden olacak muhtemel bir İstanbul depremine hazırlık mı?" sorusu yeniden tartışılıyor. Kentsev Vakfı kurucusu Dr. Haldun Ersen, bu konuda çarpıcı rakamlar veriyor: İstanbul depreminde, 40 bin bina yıkılacak. En az 2 milyon insan etkilenecek.

TGRT HABER

Türkiye’yi yıkan 17 Ağustos Marmara Depremi’nde binlerce kişi hayatını kaybetti. Milyarlarca dolarlık zarar ise Türkiye ekonomisine adeta darbe indirdi. Felaketin üzerinden 22 yıl geçmesine rağmen hala daha büyük bir depreme hazır olup olmadağımız tartışılıyor. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından hazırlanan rapor, depreme ne kadar hazırlıklı olduğumuz çarpıcı bir şekilde gözler önüne seriyor.

EN YÜKSEK ORAN MARMARA'DA 

DASK’ın raporuna göre Türkiye’de 7,4 milyon konutun zorunlu deprem sigortası bulunmuyor. En yoğun kentleşmenin yaşandığı ve 6 milyon 15 bin konutun yer aldığı Marmara bölgesi yüzde 69. 8’lik oranla deprem sigortasına en fazla ilgi gösteren bölgelerin başında geliyor. Marmara’daki konutların 4 milyon 201 bininin deprem sigortası bulunuyor. Marmara’yı yüzde 58,5 ile Ege bölgesi, yüzde 53,6 ile İç Anadolu bölgesi, yüzde 50,6 ile Doğu Anadolu, yüzde 50,1 ile Akdeniz, yüzde 49,6 ile Güney Doğu Anadolu, yüzde 46,3 ile Karadeniz bölgesi takip ediyor. Rapora göre sigortalı ev oranı en yüksek Bolu’da, en düşük Hakkari’de. Sigortalı konutların yarısı 15 yaş altında.   

Muhtemel İstanbul depreminde 40 bin bina yıkılacak

MADDİ ZARARI KARŞILIYORUZ, PEKİ ACILAR...

TGRT Haber’de Bilmedikleriniz Programına katılan Kentsev Vakfı kurucusu Dr. Haldun Ersen, “Depreme karşı önlemleri almamız gerekiyor, bu en kritik noktadır. Devletimiz deprem ve afet sonrası çok önemli müdahalelerde bulunuyor. Ancak önleyici faaliyet düzeltici faaliyetin önünde olmalı. Olduktan sonra düzeltmek hem maliyetli hem de insanlar büyük acılar yaşıyor. Bu durum ülke kaynaklarını olumsuz etkileyebilir” dedi. Deprem sigortasının düzeltici faaliyet olduğunu kaydeden Eser, “Sigorta, depremde oluşabilecek çöküntüler ve yıkıntılar nedeniyle gelişen maddi zararın büyük bir kısmını karşılıyor” diye konuştu.

EN AZ 2 MİLYON İNSAN ETKİLENECEK

Ersen, İstanbul’da olabilecek 7.5 büyüklüğünde bir depremde 491 bin binanın hasar alabileceğini söyledi. Bu binalardan 301 bininin hafif, 137 bininin orta, 39,5 bininin çok ağır hasar alacağını belirten Ersan şöyle konuştu:

“İstanbul’da toplam 491 bin binanın hasar alması bekleniyor. Bunu ortalama 4 nüfusla çarptığımızda depremden 2 milyon insan yoğun şekilde etkilenecek. Büyükçekmece’de 6 bin 622 adet bina ağır hasar alacak. Ardından 3 bin 496 bin adet ile Fatih, 2 bin 616 adet ile Küçükçekmece, 825 adet ile Bağcılar ve daha sonra Silivri izliyor. Orta hasar alması beklenen binalar ise sıraya Fatih ve Küçükçekmece, Bağcılar, Silivri, Bahçelievler, Pendik ve Avcılar’dır.”

Muhtemel İstanbul depreminde 40 bin bina yıkılacak

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...