Tgrt Haber

Munzur Vadisinde uzun süre sonra bir ilk: Bölgeye tekrar döndü

Editör: Yusuf Özgür Bülbül / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
21 Ocak 2024 12:02 - Güncelleme : 21 Ocak 2024 12:17
Munzur Vadisinde uzun süre sonra bir ilk: Bölgeye tekrar döndü
,tunceli

Tunceli'nin doğa cenneti Munzur Vadisi, kış ortası su kuşu sayımında müjdeli bir haber verdi. Tunceli Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen sayımda, uzun zamandır bölgede görülmeyen turna kuşu tespit edildi.

Tunceli'nin Ovacık ilçesinde bulunan Munzur Vadisi Milli Parkı, kış ortası su kuşu sayımında bu yıl da zengin bir çeşitliliğe ev sahipliği yaptı. 18-20 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilen sayımda, 23 farklı türden 10 bin 321 su kuşu gözlemlendi.

Munzur Vadisinde uzun süre sonra bir ilk: Bölgeye tekrar döndü

Sayımda en dikkat çeken gözlem, uzun zamandır bölgede görülmeyen turna kuşunun tespit edilmesi oldu. Munzur Vadisi'nin doğal güzellikleri ve korunan ekosistemi sayesinde turna kuşunun bölgeye tekrar döndüğü tahmin ediliyor.

Munzur Vadisinde uzun süre sonra bir ilk: Bölgeye tekrar döndü

Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) kırmızı listesine göre turna, dünya genelinde "düşük öncelikli" ancak Türkiye popülasyonu "tehdit altında" yer alıyor. Turnalar, Türkiye'de özellikle Doğu Anadolu Bölgesi'nde kış aylarında görülüyor.

Tunceli'de turna kuşunun tespit edilmesi, bölgenin doğal zenginliğinin ve öneminin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu’na göre Tarım ve Orman Bakanlığı’nca koruma altına alınan yaban hayvanları listesinde yer alan turnanın avlanması yasak olduğu biliniyor.

 

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...