Tgrt Haber

Müsilaj kabusu geri döndü! Çanakkale Boğazı’nda görüntülendi

17 Şubat 2022 13:32 - Güncelleme : 17 Şubat 2022 15:02

Marmara ve Ege Denizi’nde geçtiğimiz yıl ortaya çıkan ve Türkiye’nin gündemine oturan müsilaj kabusu geri döndü. Çanakkale Boğazı’nda balık avına çıkan kişilerce denizin üzerinde oluşan müsilaj görüntüleri cep telefonuyla kaydedildi.

Geçtiğimiz yıl Mart ayında Deniz salyası olarak bilinen müsilaj Marmara ve Ege Denizi’nde ortaya çıkmıştı. Müsilaj, hem balıkçıları hem de turizm sektörünü olumsuz yönde etkilemişti.

Bu kabusla birlikte birçok vatandaş zehirlenme korkusuyla deniz ürünleri tüketmeyi bırakmıştı. Hızla yayılan müsilaj Marmara ve Ege Denizi’ni adeta ele geçirmişken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın girişimleriyle Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Yalova, Kocaeli, İstanbul ve Tekirdağ'da temizleme çalışmaları başlatılmıştı.

Bakanlık ve kentlerin belediye ekiplerinin yürüttüğü çalışmalar sonucunda Temmuz ayının başlarında müsilaj tabakası denizin dibine çekilmişti.

KABUS GERİ DÖNDÜ

Temmuz ayından bu yana hiçbir bölgede rastlanmayan müsilaj kabusunun bittiği düşünülüyordu. Endişelendiren haber Çanakkale’den geldi. Nara Burnu açıklarında teknesiyle balık avına çıkan Çanakkale Kent Konseyi Başkanı ve Cevatpaşa Mahalle Muhtarı Evren Kızoğlu, müsilajın boğazda yeniden kendini göstermesini cep telefonuyla kayıt altına aldı.

"GEÇTİĞİMİZ SENE BİZİ ÇOK ÜZMÜŞTÜ"

Kamera kaydı sırasında açıklamalarda da bulunan Kızoğlu, “12 Şubat 2022 geçtiğimiz haftalarda su içerisindeki bulanıklık olarak gözlemlediğimiz müsilaj bu hafta öbekler oluşturmaya başladı. Geçtiğimiz sene bizi çok üzmüştü. Marmara Denizi bizim denizimiz ve tüm sınırları ile bize ait. Onun yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğumuz söylenmişti” ifadelerini kullandı.

Müsilaj kabusu geri döndü! Çanakkale Boğazı’nda görüntülendi

"UMARIM ARTARAK DEVAM ETMEZ"

Bakanlığın müsilaj konusunda adım attığını ve Marmara Belediyeler Birliği’nin bu konuda toplantılar düzenlediğini belirten Kızoğlu, “Bunların denetimlerinin bir an önce sıkılaştırılması gerektiği ortada. Yani ileri biyolojik arıtma tesisleri aktif kullanılmalı, arıtılan sular, arıtılmış olsa dahi bertaraf şeklinde derin deşarja tabi tutulmamalı. Bu konuda yetkililerin sorumluluklarını yerine getirmeleri gerekiyor, denetimlerini sıklaştırması gerekiyor. Geçtiğimiz hafta böyle öbekleşme yoktu, sadece bulanıklık şeklindeydi. Bu hafta ise grup grup öbekleşmiş durumda. Hiç hoş bir manzara değil, umarım artarak devam etmez” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...