Tgrt Haber

Nota vermek ne demek? Diplomaside nota ne anlama geliyor?

21 Nisan 2022 19:43 - Güncelleme : 21 Nisan 2022 21:51
Dışişleri Bakanlığı Irak'a nota verdiğini duyurdu.

Türkiye Irak’a nota verdiğini duyurdu. TSK’nın terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonuna Bağdat yönetiminden destek gelmediğini ifade eden Dışişleri Bakanlığı nota verdiğini belirtti. Peki nota ne demek? Bir ülke nota verirse ne olur?

Dışişleri Bakanlığı Irak'a nota verdiğini duyurdu.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin terör örgütü PKK'ya yönelik Irak'ta başlattığı operasyonda Bağdat yönetiminden beklediği desteği alamadığını belirten Dışişleri Bakanlığı, Irak yönetimine nota verildiğini duyurdu. Dışişleri Bakanlığı ''Irak makamlarından arzu ettiğimiz karşılık maalesef alınamamıştır'' açıklamalarıyla nota verdiğini duyurdu. Peki nota ne anlama geliyor?

NOTA VERMEK NE DEMEK?

Diplomatik nota, dış politikada bir devletin başka bir devlete siyasi sorunlar, iş birliği önerileri, anlaşma teklifleri, bilgilendirme ve benzeri konularla ilgili olarak yolladığı yazılara denir. Diplomatik nota iki türden oluşur.

Sözlü nota; Üçüncü şahıstan üçüncü şahsa yazılan nota türüdür. İmza bulunmayan nota türüne verilen isimdir. Bu notalarda yalnızca paraf bulunur. Bilgi istemek üzere bir büyükelçilikten bulunduğu ülkenin Dışişleri Bakanlığına yazılan notalar, devletin belli konularda bilgi vermek için gönderdiği memorandum ve bir ülke tarafından kabul edilen büyükelçi için verilen agreman note verbale biçiminde kaleme alınır.

Yazılı nota ise; birinci şahıstan birinci şahsa gönderilen ve gönderen tarafından imzalanan nota türüne denir. Bir büyükelçiye atandığı ülkenin devlet başkanına sunulmak üzere verilen güven mektubu, nota değişimi yoluyla yapılan anlaşmalar ve taraflardan birinin bir konu üzerindeki nihai pozisyonunu ortaya koyan ültimatom niteliğindeki notalara verilen isimdir.

Nota vermek ne demek? Diplomaside nota ne anlama geliyor?

TÜRKİYE IRAK’A NEDEN NOTA VERDİ?

Dışişleri Bakanlığı Irak’a nota verdiğini açıklamasının ardından ''Türkiye Irak’a neden nota verdi?'' sorusu gündeme geldi. Dışişleri Bakanlığı nota verme sebebini şöyle duyurdu:

''Türk Silahlı Kuvvetlerince 18 Nisan 2022 tarihinde Irak'ın kuzeyindeki terörist hedeflere karşı başlatılan Pençe-Kilit Harekâtı'na ilişkin Irak resmî makamlarınca yapılan açıklamalar ve bu çerçevede öne sürülen temelden yoksun iddialardan duyduğumuz rahatsızlık ile Irak tarafından beklentilerimiz, bugün (21 Nisan) Bakanlığımıza çağrılan Irak Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarına iletilerek, görüşlerimizi içeren bir Nota tevdi edilmiştir. PKK terör örgütü yaklaşık 40 yıldan bu yana Irak'ın kuzeyinde konuşlu kamplarından ülkemizi hedef almaktadır. Hal böyleyken, Irak'ın egemenliği ve istikrarı açısından da tehdit oluşturan terör örgütünün varlığına son verilmesi yönündeki ısrarlı taleplerimize bugüne kadar Irak makamlarından arzu ettiğimiz karşılık maalesef alınamamıştır.

Birçok ülke ve uluslararası kuruluş tarafından da terör örgütü olarak tescillenen PKK'nın Irak topraklarındaki varlığının yine bu ülke makamlarınca bertaraf edilmesi öncelikli tercihimizdir. Ayrıca, ortak menfaatlerimiz temelinde PKK terör örgütüyle mücadele konusunda ülkemiz Irak'la yakın işbirliğine de daima hazırdır. Ancak Irak makamlarınca bu yönde somut ve etkin adımlar atılmadığı ve PKK terör örgütünün Irak topraklarından ülkemize oluşturduğu ulusal güvenlik tehdidi sürdüğü müddetçe, ülkemiz BM Şartı'nın 51. maddesinden kaynaklanan meşru müdafaa hakkı temelinde gerekli önlemleri almaya devam edecektir.''

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde büyükelçiler ile yaptığı iftarda BM'nin 51.maddesine dikkat çekerek dost ülkelerden terör örgütlerine yardımı kesmesini talep etmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...