Tgrt Haber

Prof. Dr. Şükrü Ersoy'dan İstanbul için 7 üzeri deprem uyarısı: Bölge ismi verdi!

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: TGRT Haber
08 Ağustos 2023 08:58 - Güncelleme : 08 Ağustos 2023 09:23
Prof. Dr. Şükrü Ersoy'dan İstanbul için 7 üzeri deprem uyarısı: Bölge ismi verdi!
Deprem,İstanbul,Şükrü Ersoy

Marmara Denizi Yalova açıklarında önceki gün meydana gelen 3.3 büyüklüğündeki deprem İstanbul halkını tedirgin etti. Prof. Dr. Şükrü Ersoy, son sarsıntıya ilişkin açıklama yaptı. Ersoy bölge ismi vererek 7 üzeri deprem üretebilecek faya dikkat çekti.

Marmara Denizi'nde Yalova açıklarında 6 Ağustos'ta meydana gelen 3.3 büyüklüğündeki deprem sonrası, sarsıntının olası İstanbul depreminin bir habercisi olabileceği yorumları, Megakent sakinlerini tedirgin etti. Deprem uzmanı ünlü Jeoloog Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Yalova depremi üzerinden Marmara Bölgesi ve İstanbul özelinde önemli açıklamalar yaptı.

"BÜYÜKLÜĞÜNDEN ZİYADE YERİ ÖNEMLİ"  

CNN Türk'e konuşan Prof Dr. Ersoy, depremin düşük şiddette olmasına rağmen, çok hissedilmesinin sebebinin zeminle ilgili olduğunu belirtti. Depremin derinliğinin de önem taşıdığını belirten Ersoy, "Enerji soğurulmadan, yani absorbe olmadan yüzeye yayıldığı için daha fazla hissediliyor. Günlük deprem aktivitesine baktığımız zaman Türkiye’de 50-100 arasında değişiyor. Yani her gün 50 ila 100 deprem oluyor. Nitekim Marmara’da da böyle bir durum söz konusu. Yani günlük deprem aktivitesi içerisinde algılayabileceğimiz bir deprem büyüklük itibariyle de. Fakat biz depremin yeriyle daha çok ilgileniriz büyüklüğünden ziyade. Bir sonraki olabilecek depremi etkileyebilecek bir yerde mi, onu saptamak gerekir" diye konuştu.

Türkiye’de 500’e yakın böyle deprem oluşturabilecek fay olduğuna dikkat çeken Ersoy, "Biz, Marmara bölgesini çokça konuşurken ana kolu konuşuyoruz aslında. Bu ana kol, kuzeyden geçen, yani hepsi kırmızı çizilmiş ama 1912’de deprem oldu, Tekirdağ kısımlarına kadar olan bölüm kırıldı. Şu an iç taraf tehlikeli, diğer yerde de 1999 yılında Kocaeli kısmına kadar geldi Gölcük’te bitti.

"SİLİVRİ VE GÖLCÜK ARASI!.."

İstanbul için en tehlikeli olarak gördüğü bölgeye dikkat çeken Ersoy, sözlerini şöyle noktaladı: "Şimdi Silivri ile Gölcük arasında büyük bir deprem bekliyoruz, 7’nin üzerinde. En kötü senaryo da 7.5. Peki Yalova depremi ne söylüyor? Biz Marmara depremini konuşurken hep ana kol ile ilgili konuşuyoruz. Bu ana kol üzerinde değil. Bu deprem, beklenilen büyük depremin beklendiği ana kolda değil. Bu kolda oluşacak deprem kuzeydeki ana koldaki kadar büyük deprem üreteceğini sanmıyorum. 6’yı geçer ama 7’yi bulmaz. Biraz segment uzunluğuyla ilgili bir durum."

 

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...